Oorspronkelijk in Rijswijk gepland Eritrees feest ook door andere gemeente niet toegestaan

Algemeen
Het terrein van Event Plaza aan de Lange Kleiweg, zaterdagmiddag 13 augustus.
Het terrein van Event Plaza aan de Lange Kleiweg, zaterdagmiddag 13 augustus. (Foto: Robert Heijdemann)

Het was zaterdagmiddag rustig bij Event Plaza aan de Lange Kleiweg. De gemeente had gemeld aan Omroep West dat zij vandaag extra alert zouden zijn of er toch mensen op het gecancelde Eritrese feest af zouden komen.

Door de redactie

Vandaag wilde de Stichting Nederlands Eritrees Platform (SNEP) een feest houden bij Event Plaza in Rijswijk. Maar hier kregen zij geen vergunning voor van de gemeente Rijswijk, omdat die te laat was aangevraagd. Ook de aangekondigde spreker Awel Seid was omstreden: hij zou verbonden zijn aan het dictatoriaal regime in Eritrea. 

Vrijdagmiddag 12 augustus gaf de Haagse rechtbank de organisatie evenmin toestemming voor het feest. De gemeente Rijswijk had aangegeven samen met de politie extra alert te zijn of er vandaag toch mensen naar Event Plaza zouden komen, maar op zaterdagmiddag was het rustig en voor zover bekend waren er geen ongeregeldheden. Er was alleen een heel grote bruiloft, die niets met SNEP te maken had.

De organisatie van het Eritrese feest probeerde het feest vandaag op een andere locatie te laten plaatsvinden: in een evenementencentrum in Beverwijk (Noord-Holland). Maar daar stak de gemeente Beverwijk een stokje voor, meldt NRC zaterdagmiddag, “vanwege vrees voor ‘ernstige verstoring van de openbare orde’.” Ook in Beverwijk kon het Eritrese feest dus niet doorgaan.