Zuid-Holland wil meer natuur in de stad en stelt €200.000,- subsidie beschikbaar

Algemeen
Nestkasten zijn goed voor de natuur in de stad.
Nestkasten zijn goed voor de natuur in de stad. (Foto: Pixabay)

Natuur vormt de basis van ons bestaan, vindt de Provincie Zuid-Holland. Om mensen te stimuleren de kwaliteit van de natuur in steden te verbeteren, stelt het bestuur een subsidie beschikbaar van in totaal €200.000 in Zuid-Holland. Sinds 15 augustus kunnen zowel particulieren als overheden geld aanvragen voor initiatieven.

De subsidie heet Natuur in de Stad en is bedoeld voor initiatieven die het leefgebied van icoonsoorten binnen de bebouwde kom van dorpen en steden in Zuid-Holland verbeteren. In Zuid-Holland zijn er 40 icoonsoorten benoemd: dier- en plantsoorten die kenmerkend zijn voor de natuur in onze provincie. Alleen als het leefgebied van deze soorten op orde is, gaat het goed met de Zuid-Hollandse natuur. Bovendien profiteren ook veel andere plant- en diersoorten mee van de maatregelen die genomen worden.

Nestkasten, hagen en sedumdaken

Een ander voorbeeld van maatregelen die goed zijn voor de natuur in de stad, is het inbouwen van nestkasten in nieuwbouwhuizen, zodat vogels kunnen broeden. Andere voorbeelden zijn de aanleg van hagen in plaats van schuttingen, het niet alleen bestraten van de tuin en het kiezen voor ecologisch relevante beplanting. Op straat maar ook bijvoorbeeld op het dak.


Vorig jaar is er o.a. subsidie verleend aan het Voedselbos Maasland, de Faunatoren voor de Plas van Poot in Zoetermeer en de herinrichting van het Kruithuis in Delft.

Kom in actie!

Ook dit jaar is de subsidie weer aan te vragen. Initiatieven kunnen ingediend worden in de periodes van 15 augustus tot en met 15 september, en van 16 september tot en met 15 oktober. In totaal is €200.000,- beschikbaar voor deze regeling. Wie een goed idee heeft voor om de inheemse planten en dieren in het stedelijk gebied van Zuid-Holland te beschermen, wordt opgeroepen de subsidie Natuur in de Stad aan te vragen. Meer info: https://milieufederatie.nl/project/natuur-in-de-stad/.

Bron: €200.000,- subsidie voor meer natuur in de stad - Provincie Zuid-Holland .