Mogelijk tóch een najaarskermis in Rijswijk: vergunningsaanvraag voor alternatieve locatie

Algemeen
Utrecht, een van de zestig kermissen waar organisator René Duursma verantwoordelijk voor is.
Utrecht, een van de zestig kermissen waar organisator René Duursma verantwoordelijk voor is. (Foto: PR)

De aanleg van de warmwaterleiding WaterlinQ dreigde roet in het eten te gooien van de najaarskermis in Rijswijk. Kermisorganisator René Duursma kwam vrijdagmiddag persoonlijk naar Rijswijk om een alternatieve locatie te bekijken. 

Door Robert Heijdemann

“De Visseringlaan bij de Volmerlaan maken deze zichtlocatie tot een prima alternatief. Geen woningen, geen bedrijven, geen verkeersbelemmeringen, lijn 17 en een gratis parkeergarage voor de deur, én het station op loopafstand.”

Andere geschikte locatie

René Duursma is verantwoordelijk voor zestig kermissen per jaar. “Al twintig jaar verzorgen wij de kermissen in Rijswijk. Toen wij hoorden dat de locatie niet beschikbaar is, was dat reden om ter plekke op zoek te gaan naar een andere geschikte locatie voor de familiekermis dit najaar.”

WarmtelinQ 

Ook voor dit jaar stond de Najaarskermis 2022 op de planning, van 30 september tot 9 oktober. Op de parkeerplaatsen in de middenberm van de Prinses Beatrixlaan, op het parkeerterrein bij de Bogaard. Maar wat blijkt, in die periode wordt dit deel van de Prinses Beatrixlaan afgezet om de nieuwe pijpleiding van WarmtelinQ te realiseren. Dus geen plek voor de familiekermis.


René Duursma wordt door Marc Weterings rondgeleid langs alternatieve Rijswijkse locaties. De keus valt op de Visseringlaan. - Robert Heijdemann

Opa’s en oma’s 

“Veel Rijswijkers reageerden teleurgesteld op dit nieuws. De beperkingen door corona zijn voorbij en nu dit”, vertelt Marc Weterings, gemeenteraadslid van Rijswijks Belang. Hij besloot René Duursma te vragen met hem alternatieve locaties voor de familiekermis te bekijken. 

De landelijke trend is de familiekermis

René: “De landelijke trend, is de familiekermis. De kermis waar veiligheid en vermaak in sfeervolle ambiance voorop staan. Een kermis, zoals die in Rijswijk, waar de opa’s en oma’s, de vaders en moeders en de kids probleemloos naartoe kunnen gaan voor een paar uur onbezorgd plezier.”


Op een familiekermis hebben gezinnen, opa’s en oma’s onbezorgd plezier. - undefined

Veiligheid 

De locatie Visseringlaan tovert een lach op het gezicht van organisator Duursma. “Dit stuk straat, met dubbele rijbanen en een grasberm, kan gemakkelijk aan beide kanten worden afgesloten. Met aan de ene zijkant De Broodfabriek en aan de andere kant een al jaren leegstaand kantoorgebouw. Niet alleen geen overlast voor omwonenden, maar ook heel geschikt om overzicht te houden.”

Vijf weken 

Met nog een vijftal weken te gaan, is het belangrijk snel een nieuwe vergunning aan te vragen. Marc Weterings: “Zestien pagina’s, een hoop werk, maar een leuke kermis is deze moeite meer dan waard.” Vóór het verschijnen van de volgende Groot Rijswijk, ligt de aanvraag al in het stadhuis. 

Zomerkermis

René mijmert, op het moment dat hij in de auto stapt om terug te rijden: “Leuk hoor, een voorjaars- en een najaarskermis hier op de Visseringlaan. En misschien ook nog een echte Kinderkermis in de zomer op het Bogaardplein...”