Sneeuw in Rijswijk op 1 april dit jaar.
Sneeuw in Rijswijk op 1 april dit jaar. (Foto: Archief)

Rijswijk heeft nog geen Klimaatburgemeester

Algemeen

Al 110 Klimaatburgemeesters hebben zich aangemeld voor de Nationale Klimaatweek 2022. Maar in gemeente Rijswijk zoekt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nog een Klimaatburgemeester. 

Hoewel er vorig jaar tot op het laatste moment naar een Klimaatburgemeester voor Rijswijk werd gezocht, bleef de zoektocht toen vruchteloos. Rijswijk had in 2021 geen Klimaatburgemeester, anders dan aangrenzende gemeenten Den Haag, Westland en Delft. Ook Leidschendam-Voorburg had er uiteindelijk geen.

2022

Het ministerie doet nu de volgende oproep: “Vind jij ook dat we met elkaar- burgers, bedrijven en de overheid- de strijd moeten aangaan tegen klimaatverandering? Ben jij iemand die al stappen heeft gezet om klimaatbewuster te leven, wonen, eten, consumeren of reizen; en draag je dit ook graag uit? Doe dan mee! Want we hebben jou nodig als Klimaatburgmeester van Rijswijk. Door jouw verhaal te delen, inspireer jij andere Nederlanders om ook duurzamer te leven. Naast Klimaatburgemeesters zoeken we ook bedrijven en organisaties die zich aansluiten als Klimaatsupporter voor de NKW.”

Klimaatburgemeester inspireert anderen om ook duurzamer te leven

Op 31 oktober start de tweede Nationale Klimaatweek, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In die week (die loopt t/m 6 november) vraagt het ministerie, net als tijdens de eerste editie in 2021, op allerlei manieren aandacht voor alles wat er in het land gebeurt aan klimaatverbeteringen in de samenleving. Vorig jaar tijdens de NKW zetten landelijk maar liefst 142 Klimaatburgemeesters zich op hun eigen manier in.

Profiel

Een Klimaatburgemeester zet stappen om zijn of haar CO2-uitstoot te verminderen. Dat kan door middel van een grote maatregel zijn of juist iets kleins. Bijvoorbeeld door minder energie te gebruiken, het huis goed te isoleren, het eten van minder vlees en zuivel, korter of koud te douchen of vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Een Klimaatburgemeester deelt zijn of haar verhaal in het eigen netwerk en organiseert een activiteit op 31 oktober (of andere dag tijdens de NKW) in de eigen gemeente, wijk of buurt om bewoners en omgeving in beweging te krijgen. 

Aanmelden

“Ben jij de Klimaatburgemeester uit gemeente Rijswijk? Geef je dan snel op via: www.nkw2022.nl; daar zijn ook voorbeelden te vinden van initiatieven van andere Klimaatburgemeesters.” Na de aanmelding wordt gezocht naar mogelijkheden om het klimaatverhaal via de (lokale) media te delen. Ook kan de Klimaatburgemeester in gesprek met de echte burgemeester over wat er nog moet gebeuren om in Rijswijk de klimaatdoelen te halen.

Bedrijven

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat roept niet alleen burgers op mee te doen aan de Nationale Klimaatweek. Ook organisaties - zogenaamde Klimaatsupporters - in Rijswijk en omgeving die zich inzetten voor het klimaat kunnen een bijdrage leveren, door te laten zien wat ze doen en daarmee anderen te inspireren. Van scholen tot mkb en van gemeenten tot energiebedrijven en brancheorganisaties. “Hoe eerder we met z’n allen minder CO2 uitstoten en energie besparen, hoe beter het is voor ons allemaal. Helemaal nu onze energierekening is gestegen.” Ook Klimaatsupporters kunnen zich aanmelden via www.nkw2022.nl. 

Afbeelding
Rijswijkse corporaties doen mee: verduurzaming 9.000 sociale huurwoningen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Sarina Wiegman verkozen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Meerdere brandweerwagens voor vlam in de pan Huis te Landelaan Politie 23 uur geleden
Afbeelding
Politie geeft voorlichting in Bogaard over cyberpesten en sexting Politie 30 jan, 21:04
Afbeelding
Walking Football bij Vredenburch: 'Voetbalhumor is universeel' Sport 30 jan, 17:47
Afbeelding
Zóveel vogels zijn er afgelopen weekend geteld in Rijswijk Algemeen 30 jan, 15:37
Afbeelding
Ouderen in zorginstanties blij met Silverfit: “Bewegen is weer leuk" Zorg 30 jan, 11:59
Afbeelding
Vandaag start Studiekeuze Week, 7 februari Open Dag bij ROC Mondriaan Algemeen 30 jan, 06:45
Afbeelding
Voorbereiding groot onderhoud Hoornbrug gezien vanuit de lucht Werken 29 jan, 22:08
Afbeelding
Belangrijk schaaktoernooi gewonnen door Anish Giri uit Rijswijk Sport 29 jan, 21:18
Afbeelding
Enorm veel dekens en kleding gedoneerd na oproep in lokale media Algemeen 29 jan, 18:03
Afbeelding
Bewaakte fietsenstalling in Oud-Rijswijk, of strenger handhaven? Winkelen 29 jan, 13:47
Afbeelding
Restaurant Elea toch nog twee weken open in Rijswijk Winkelen 29 jan, 10:45