Koninklijke onderscheiding voor inwoner uit Rijswijk

Algemeen
Rijswijker Kees Franken werd koninklijk onderscheiden door burgemeester Michel Bezuijen.
Rijswijker Kees Franken werd koninklijk onderscheiden door burgemeester Michel Bezuijen. (Foto: Patricia Munster)

De Zoetermeerse Burgemeester Michel Bezuijen (voormalig burgemeester van Rijswijk) reikte op zaterdag 3 september een Koninklijke onderscheiding uit aan drie vrijwilligers van atletiekvereniging Ilion, waaronder Kees Franken uit Rijswijk. Daarnaast werden Rini van Leeuwen en Jaap van der Plaat, beiden uit Zoetermeer benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor hun betekenisvolle en langdurige vrijwillige inzet voor Ilion en de atletieksport.

Burgemeester Bezuijen verraste de drie heren met een Koninklijke onderscheiding tijdens het vijftigjarig jubileumfeest van de Zoetermeerse atletiekvereniging Ilion.

Kees Franken

Sinds zijn aansluiting bij Ilion in 1991, al ruim dertig jaar, is de heer Franken trainer van de hardloopgroepen. Mede dankzij zijn begeleiding slaagden heel wat leden er in om marathons in Nederland en het buitenland te voltooien. De heer Franken zet zich ook actief in voor het onderhoud en de verbetering van de accommodaties van Ilion. Van 2000 tot 2015 nam hij het voorzitterschap van de Commissie Beheer Accommodatie en Materialen op zich. De heer Franken is tevens al twintig jaar de drijvende kracht achter het maken van clubblad ‘Het Sprintje’ en organiseert pubquizzen en tal van andere activiteiten voor de vereniging. Bij de bekende Zoetermeerse Klaverbladloop is hij de vaste presentator. In het verleden is de heer Franken ook zweminstructeur en tijdelijk voorzitter van de Rijswijkse zwemvereniging Excelsior geweest.

 V.l.n.r. Jaap van der Plaat, Rini van Leeuwen, burgemeester Bezuijen en Kees Franken. - Patricia Munster

Rini van Leeuwen

Vanaf de oprichting van Ilion, dus al ruim vijftig jaar, is de heer Van Leeuwen lid van én vrijwilliger bij de atletiekvereniging. Als trainer van de hoogspringers wist hij clubgenoten, maar ook Nederlandse en internationale grootheden tot knappe presentaties, waaronder Olympische medailles, te brengen. De heer Van Leeuwen is ook bondscoach geweest van de Atletiekunie. Jarenlang hielp hij bovendien bij de trainingskampen van Ilion en stages in het buitenland. Ook richtte de heer Van Leeuwen zich op het werven, opleiden en coachen van andere trainers en is hij de drijvende kracht achter de jaarlijkse International High Jump Meeting. Het logo van de Ilion is ontworpen door de heer Van Leeuwen.

Jaap van der Plaat

De heer Van der Plaat is al 41 jaar actief voor Ilion, sinds 1981. Als trainer van de polsstokhoogspringers ontwikkelde de heer Van der Plaat zich als één van de specialisten in Nederland. Daarmee groeide Ilion in de jaren negentig uit als dé plek voor polsstokhoogspringers. Samen met zijn junioren werden records verbroken en werd het wereldkampioenschap behaald. Ook de heer Van der Plaat was bondscoach bij de Atletiekunie, voor de dames-polsstokhoogspringers. Hij reisde mee met trainingsstages, Europese- en Wereldkampioenschappen én zelfs naar de Olympische spelen. De heer Van der Plaat is één van de auteurs van het recent verschenen boek ‘Polsstokhoogspringen leer je zo’.