Hoe gaat Rijswijk straks om met 20.000 nieuwe Rijswijkers, zonder haar groene identiteit te verliezen?

Algemeen
Wethouder Armand van de Laar (D66, Ruimtelijke en economische ontwikkeling, Duurzaamheid en Stadsbeheer) gaf Rijswijkers tijdens het Strandwalfestival op zaterdag 10 september een kijkje in de toekomst van Rijswijk.
Wethouder Armand van de Laar (D66, Ruimtelijke en economische ontwikkeling, Duurzaamheid en Stadsbeheer) gaf Rijswijkers tijdens het Strandwalfestival op zaterdag 10 september een kijkje in de toekomst van Rijswijk. (Foto: Robert Heijdemann)

Komende jaren krijgen wij er 20.000 Rijswijkers bij; dat vraagt nieuwe woningen. Hoe behouden we daarbij het dorpse en groene karakter van Rijswijk? Het is een uitdaging voor de gemeente. Zaterdagmiddag 10 september, tijdens het Strandwalfestival, nam Wethouder Armand van de Laar inwoners mee in dit proces.

Door Robert Heijdemann

Bovengenoemde vraag houdt ook veel Rijswijkers bezig. Dat bleek wel uit de grote opkomst bij de presentatie van wethouder Van de Laar (D66, Ruimtelijke en economische ontwikkeling, Duurzaamheid en Stadsbeheer). Op een stralende en zonnige dag kwamen er zoveel inwoners naar het Huis van de Stad om zijn verhaal te beluisteren, dat er extra stoelen moesten worden neergezet.

Uitdaging

Op grond van regionale afspraken, moet Rijswijk plaats bieden aan 20.000 nieuwe inwoners. En dat in een tijd dat er ook in Rijswijk sprake is van grote woningnood. De wachttijd voor een sociale huurwoning is 6 jaar en 10 maanden. En in heel Rijswijk is er momenteel slechts één eengezinswoning te koop onder de € 350.000.


De wachttijd voor een sociale huurwoning bedraagt meer dan 6 jaar. Veel middeninkomens vallen tussen wal en schip: voor hen is een koopwoning te duur, maar zijn er het grootste deel van het jaar helemaal geen (vrije sector-)woningen beschikbaar op huurwoningen-platforum Woonnet-Haaglanden.

Creativiteit

De oppervlakte van Rijswijk is 14 km2. Dat is een vast gegeven. Het kost dus veel creativiteit om al die extra woningen te realiseren. “In Rijswijk staan veel leegstaande kantoren en winkels. Dat biedt kansen. Inmiddels zijn er al veel kantoorpanden omgebouwd tot woningen. Een goed voorbeeld is het voormalige kantoorcomplex aan Burgemeester Elsenlaan 321 dat nu ruimte biedt aan 142 appartementen”, vertelt Armand van de Laar. “Ook worden verouderde panden, zoals het oude GGD-gebouw aan de Karel Doormanlaan en het oude kantoor van de HBG aan de Prinses Beatrixlaan, gesloopt om plaats te maken voor woningen.”

Verouderde panden maken plaats voor woningen

Natuurinclusief bouwen

In Rijswijk zijn vier ontwikkelingsgebieden. De Bogaard (2400 woningen), omgeving Station (2100 woningen), rond de haven (2500 woningen) en RijswijkBuiten met 3880 woningen. Armand: “Bij alle bouw- en verbouwplannen vormt ‘groen’ een belangrijk onderdeel. Voor het nieuwe stadscentrum De Bogaard zijn dat onder meer groene dakterrassen en binnentuinen. Ook komen er nieuwe groene pleintjes waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten”. De plannen voor Pasgeld vermelden wijkjes , van elkaar gescheiden door bomen, water en groen. Deze wijkjes zijn autovrij met aan het begin van de wijk een centrale parkeervoorziening. In het wijkje is er veel ruimte voor groen en speelplaatsen.

Parken blijven behouden

Naast het nieuwe groen wordt het bestaande openbare groen in bijvoorbeeld het Elsenburgersbos, het Wilhelminapark en de Landgoederenzone alleen maar belangrijker voor de Rijswijkers. Met nieuwe paden voor sporters, goede wandelpaden en plaatsen te recreëren. “Het is onze uitdaging om de bevolkingsgroei mogelijk te maken met behoud van onze dorpse en groene identiteit”, aldus Armand van de Laar aan het eind van zijn verhaal.