Veel mensen die nu op het azc-terrein verblijven, weten niet of ze hun koffers moeten pakken. Foto ter illustratie.
Veel mensen die nu op het azc-terrein verblijven, weten niet of ze hun koffers moeten pakken. Foto ter illustratie. (Foto: Pixabay)

Blijft het asielzoekerscentrum in Rijswijk toch nog 2 jaar open?

Algemeen

Het asielzoekerscentrum (azc) per 30 november 2022 sluiten: dat was de afspraak die het bestuur van Rijswijk op 10 mei dit jaar maakte. Maar nu die datum nadert, zijn er nog te veel onduidelijkheden over het alternatieve plan: een centrum voor flexibel wonen. GroenLinks, ChristenUnie en PG&R zien hun kans schoon en zullen morgen - op 20 september - een amendement indienen om het azc toch nog twee jaar open te houden.

Het asielzoekerscentrum (azc) aan de Lange Kleiweg in Rijswijk zou sluiten in 2019 - dat was het plan toen het azc geopend werd in 2016. Inmiddels is het contract met het COA drie keer verlengd: voor het laatst op 10 mei 2022. Een meerderheid van de gemeenteraad besloot toen dat het azc écht per 30 november zou moeten sluiten. 

Nu november dichterbij komt, is er nog een hoop onzeker

In plaats daarvan zou het terrein kunnen worden gebruikt om andere mensen tijdelijk te huisvesten: er moet een ‘centrum voor flexibel wonen’ worden gerealiseerd, in samenwerking met de woningcorporaties. Nu november steeds dichterbij komt, is er echter nog een hoop onzeker.  Niet alleen het lot van de asielzoekers die nu nog aan de Lange Kleiweg verblijven is onduidelijk; ook het financiële aspect van het centrum voor flexibel wonen bevat nog te veel vraagtekens. 

Morgen beslissing

Dinsdagavond 20 september moet de raad beslissen of de woningen van het asielzoekerscentrum aan de Lange Kleiweg in gebruik zullen worden genomen door andere groepen mensen dan asielzoekers. De statushouders die er nu nog verblijven, mogen er dan blijven wonen. Ongeveer de helft van de woningen is voor hen bestemd. De andere helft wordt betrokken door andere mensen in een crisissituatie, die dringend een dak boven hun hoofd nodig hebben. 


Leeg terrein?

Als de raad morgenavond het huidige plan voor het centrum voor flexibel wonen afwijst, moet het COA het terrein per 30 november ontruimd hebben. Het terrein wordt dan leeg opgeleverd en kan dan niet meer ingezet worden als locatie voor flexwonen. Om het centrum voor flexibel wonen aan de Lange Kleiweg op korte termijn te kunnen realiseren, moet de raad het plan dus eigenlijk wel accepteren.

Financieel risico

Dat houdt wel een financieel risico in: een begrotingstekort van ruim 1 miljoen euro voor de komende twee jaar. Met een rijkssubsidie hoopt het college dat tekort in te lopen, zodat er een tekort overblijft van ‘slechts’ 377.000 euro. Maar het is nog niet zeker of Rijswijk die subsidie zal krijgen. Voor die subsidie móet het centrum voor flexibel wonen minimaal 10 jaar bestaan. Als Rijkswaterstaat het terrein aan de Lange Kleiweg nodig heeft in 2025, moet Rijswijk dus een andere bestemming voor het centrum vinden, tot minimaal 2033.

AZC tot 2025

GroenLinks, ChristenUnie en PG&R (Partij voor Gelijkheid en Rechtvaardigheid) willen de locatie aan de Lange Kleiweg 80 beschikbaar houden voor gebruik als azc, totdat het terrein (in 2025) nodig is voor gebruik door Rijkswaterstaat. Zij willen een andere locatie gebruiken in Rijswijk voor een centrum voor flexibel wonen. Het COA zal, in dit scenario, huur blijven betalen aan de gemeente Rijswijk. Die huuropbrengsten willen de partijen gebruiken als investeringskrediet voor het centrum voor flexibel wonen. Daarnaast rekenen ze op de hierboven genoemde rijkssubsidie. 

‘Te veel risico’s’

GroenLinks, ChristenUnie en PG&R benadrukken voorstander te zijn van een Centrum voor Flexibel Wonen. Maar zij vinden dat het huidige voorstel, met een verdeling over twee fases (2023 en 2024 aan de Lange Kleiweg, daarna op een andere locatie) te veel financiële risico’s oplevert - én er is het risico “dat mensen midden in een opvangcrisis in een onmenselijke opvangsituatie terecht komen”. 

Meer tijd en ruimte

Als hun amendement wordt aangenomen, leidt dat volgens hen tot een “stabielere businesscase”, en is er meer tijd en ruimte om tot een goed concept te komen op één locatie voor tien jaar.

Tijdens de raadsvergadering van 10 mei, waarin werd besloten dat Rijswijk voor een flexibel wooncentrum zou gaan, mikten GroenLinks, ChristenUnie en PG&R al op een verlenging van het contract met het COA tot ingebruikname van het terrein door Rijkswaterstaat tot april 2025.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Rijswijk

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Proosten op een mooie kerst bij Savarin Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Komend weekend geen treinen van en naar Rijswijk Algemeen gisteren
Afbeelding
Ingezonden brief: “Huri, maak het veilig achter de Rijswijkse voordeur” Politiek 8 dec, 16:50
Afbeelding
Brede welvaart in Rijswijk nu goed, later minder Financieel 8 dec, 14:03
Afbeelding
Handen uit de mouwen tijdens boomplant-expeditie BuitenRijck Algemeen 8 dec, 12:16
Afbeelding
Feel Good Radio in Rijswijk: ‘Het staat overal aan, waar je ook komt’ Werken 8 dec, 08:52
Afbeelding
21 maanden cel geëist tegen Rijswijker (36) die gezicht vriendin brak Politie 7 dec, 19:33
Afbeelding
Rijswijkse boomfeestdag op kindcentrum BuitenRijck Cultuur 7 dec, 17:36
Afbeelding
Man (21) aangehouden na WK-voetbalwedstrijd 112-nieuws 7 dec, 14:32
Afbeelding
16 maanden geëist tegen man die rioolwerker aanreed op Haagweg Politie 7 dec, 14:29
Afbeelding
‘Veeg ze van het matje’ verovert harten regio Den Haag Cultuur 7 dec, 14:18
Afbeelding
Nieuw boek Rijswijker Eric van den Berg: ‘Trimonie deel 2: Sterrenstorm’ Cultuur 7 dec, 12:26
Afbeelding
Negen nieuwe jeugdtrainers Semper Sport 7 dec, 09:53
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief