De Haagse Hogeschool opent Stagepunt tegen stagediscriminatie

Algemeen
De Kick-off van het Stagepunt vond op 19 september plaats in The Student Hotel in Den Haag. Hierbij was ook Rabin Baldewsingh (links), Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, aanwezig.
De Kick-off van het Stagepunt vond op 19 september plaats in The Student Hotel in Den Haag. Hierbij was ook Rabin Baldewsingh (links), Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, aanwezig. (Foto: VISUALSBYRICK)

Een stageplek is voor studenten de eerste stap naar een succesvolle carrière en kennismaking met de arbeidsmarkt. Het vinden van een stage is lang niet altijd eenvoudig. Bij het zoeken en de uitvoering van hun stage kunnen hogeschoolstudenten te maken krijgen met discriminatie of andere belemmeringen. Dat heeft impact op hun zelfvertrouwen, welzijn, studievoortgang en het maakt een start op de arbeidsmarkt moeilijker. Studenten aan De Haagse Hogeschool die extra ondersteuning kunnen gebruiken rondom hun stage, kunnen vanaf nu terecht bij het Stagepunt; een pilotproject voor gelijke kansen op een stage voor iedereen. 

Bij het Stagepunt worden studenten ondersteund op thema’s als netwerken, taal, en solliciteren. Ook kan het Stagepunt studenten verder helpen als er sprake is van stagediscriminatie. De Kick-off van het Stagepunt vond op 19 september plaats in The Student Hotel in Den Haag. Hierbij was ook Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, aanwezig.

Pilotproject

Het Stagepunt is een pilotproject voor en door studenten. Studenten van de opleiding HRM van De Haagse Hogeschool geven hier tips en ondersteuning aan studenten die belemmerd worden in het zoeken of uitvoeren van hun stage. Bijvoorbeeld studenten die vanwege een functiebeperking, het verlenen van mantelzorg of door een migratieachtergrond een kleiner netwerk hebben. 

Bijvoorbeeld studenten die vanwege een functiebeperking, het verlenen van mantelzorg of door een migratieachtergrond een kleiner netwerk hebben

Het Stagepunt kan helpen het netwerk van studenten te vergroten en meer divers te maken. Het vinden van een stage wordt daarmee gemakkelijker. Ook kunnen studenten terecht voor tips om hun taalvaardigheid te verbeteren voor het opstellen van hun cv en motivatiebrief. Of een presentatietraining die hen kan ondersteunen bij het voeren van een sollicitatiegesprek. Verder is het belangrijk dat studenten die te maken krijgen met stagediscriminatie hier melding van maken. Ook hierbij biedt het Stagepunt hulp. Zo draagt het Stagepunt bij aan gelijke stagekansen voor iedereen. De pilot duurt tot 2024.

Stagediscriminatie speerpunt

“Stagediscriminatie doet afbreuk aan het zelfvertrouwen en welbevinden van studenten”, zegt Arend Hardorff, lid van het College van Bestuur van De Haagse Hogeschool. “Ook vergroot het de kans op studievertraging, vroegtijdig afbreken van de studie of een moeilijke start op de arbeidsmarkt. Dat moeten en willen we niet accepteren. Vandaar dat ik trots ben op ons Stagepunt dat vanaf nu stevig inzet op gelijke stage- en arbeidskansen voor onze studenten.” Het Stagepunt sluit naadloos aan op zowel de beleidsnota ‘Op weg naar een inclusieve samenleving’ als de ‘Haagse Educatieve Agenda 2022-2026’ van de gemeente Den Haag. Stagediscriminatie is in beiden een speerpunt. Zodoende kan het Stagepunt worden opgestart met behulp van middelen uit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) van de overheid.


Onderwijsinstellingen als matchmaker

Dat stagediscriminatie ook landelijk hoog op de agenda staat blijkt uit de aanwezigheid van Rabin Baldewewsingh bij de Kick-Off van het Stagepunt. Als Nationaal Coordinator tegen Discriminatie en Racisme vertelde hij: “Onderwijsinstellingen moeten meer de regie nemen waar het gaat om het vinden van stageplekken voor studenten.”

Onderwijsinstellingen moeten helpen bij vinden stageplekken

“Zij worden nu te veel door onderwijsinstellingen in het hbo en op de universiteit aan hun lot overgelaten. Onderwijsinstellingen zouden aan matchmaking moeten doen, waarbij ze studenten koppelen aan stageplekken en sollicitatiegesprekken plaatsmaken voor kennismakingsgesprekken.” Diverse hogescholen, universiteiten en werkgevers hebben hiervoor al een eerste stap gezet door gezamenlijk het Manifest tegen stagediscriminatie hoger onderwijs te ondertekenen. Ze nemen hiermee hun verantwoordelijkheid om stagediscriminatie tegen te gaan.