De Steenlaan in de huidige situatie.
De Steenlaan in de huidige situatie. (Foto: Archief/RH)

Zo komt de Steenlaan eruit te zien met brede, geasfalteerde fietspaden

Algemeen

De Steenlaan in Oud-Rijswijk wordt opnieuw ingericht. Het ontwerp, waarbij bewoners nauw zijn betrokken, ziet er veelbelovend uit. Met meer groen en meer veiligheid. Volgens plan is de Steenlaan 2.0 rond de zomer van 2024 gereed.

Door Robert Heijdemann

“De Steenlaan is toe aan groot onderhoud om de kwaliteit van de straat weer op het gewenste niveau te krijgen”, aldus wethouder Armand van de Laar dit voorjaar. Er is sprake van verschillende aandachtpunten. “De parkeerveiligheid, de snelheid van de auto’s, de bomen, de fietspaden, het parkeren. Het kan veiliger en beter.”

Fietssterroute

De fietspaden in de Steenlaan zijn onderdeel van een doorgaande fietsroute die ‘fietssterroute’ wordt genoemd. Dat is een regionale fietsroute die comfortabel, herkenbaar en veilig is. “Het huidige fietspad zoals het nu is voldoet niet aan deze eisen. Wij vinden het belangrijk om fietsroutes te verbeteren en om er voor te zorgen dat meer mensen de fiets gaan gebruiken.”

Enquête

Om bewoners en ondernemers mee te laten denken werd een enquête opgesteld. 71% vulde de vragenlijst in. De antwoorden geven aan dat bewoners hier met plezier wonen. Het is een levendige buurt, maar de straat is slecht onderhouden, ongezellig en geeft een onveilig gevoel. Automobilisten rijden hard. Dat is ook gevaarlijk bij het uitparkeren uit de schuine parkeervakken. De fietspaden zijn smal en er zijn veel losliggende stenen. Asfaltering wordt als optie genoemd. Overigens, 65% van de deelnemers aan de enquête gaat voor meer groen in de straat, zoals bomen en struiken.


 Artistic impression Steenlaan ter hoogte van de Herenstraat.

Maximum van 30 km/uur

In het voorlopig ontwerp worden de fietspaden geasfalteerd en gaan van 1.50 naar 2 meter breed. De verkeersonveilige schuine parkeervakken verdwijnen en maken plaats voor evenwijdig aan rijbaan parkeren. Ook komt er een groene middenberm met bomen en parkeervakken. Het deel van de Steenlaan tussen Schoolstraat en Ruysdaelplein krijgt een maximum snelheid van 30 km/uur. Wat betreft de bomen en de struiken. In de middenberm komen Platanen, langs de huizenkant Sierkers. Bij de struiken is gekozen voor struikkamperfoelie, hertshooi, Perzisch ijzerhout, dwergrhododendron en rozen.


Artistic impression Steenlaan ter hoogte van de Tulpstraat.

Racebaan

Bewoner Agnes in reactie op het ontwerpplan: “Ik denk dat het ontwerp er zeker toe kan bijdragen dat de Steenlaan geen racebaan meer is.” Bewoner Andries: “Het is een goede zaak dat de fietspaden worden verbreed en worden voorzien van asfalt, ook al omdat ze onderdeel zijn van een groter regionaal fietsroutenet.”

Steenlaan ter hoogte van de kruising met de Schoolstraat.

Technische uitwerking

Inmiddels is het inrichtingsplan vastgesteld. De komende maanden worden besteed aan het technisch uitwerken van het ontwerp. Dat is nodig zodat de aannemers straks weten wat zij moeten doen en waar. Dan zullen de werkzaamheden begin 2023 van start gaan. Wethouder Van de Laar: “Rond de zomer van 2024 hebben we een hele mooie nieuwe straat en kunnen we met de bewoners een feestje vieren.”

Afbeelding
Rijswijks-Belang liep een dagje mee met de politie Politie 16 uur geleden
Afbeelding
Quinn en Huub uit Zuid-Holland provinciewinnaars Amateurscheidsrechter van het Jaar-verkiezing Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Welke vrijwilligers in Rijswijk verdienen een prijs? Stem vanaf vandaag! Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Datum Pasar Malam 2023 in Broodfabriek bekend Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Te Werve wint van Haagse Hout en gaat door in Halve Maan Cup Sport 21 uur geleden
Afbeelding
In Rijswijk kunnen inwoners al acht maanden digitaal meedoen Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
De Hoornbrug, eeuwenlang bron van irritatie Historie gisteren
Afbeelding
Youp speelt voor het laatst in de Rijswijkse Schouwburg Cultuur 30 nov, 22:10
Afbeelding
Informatiecentrum Bogaard vanaf nu geopend Algemeen 30 nov, 20:55
Afbeelding
Wij. Rijswijk zorgt voor waardering álle vrijwilligers Verenigingen 30 nov, 17:22
Afbeelding
Archeologen doen Romeinse vondsten in Pasgeld-Oost Historie 30 nov, 14:53
Afbeelding
Chauffeurs zorgtaxi voeren actie in Rijswijk Werken 30 nov, 14:15
Afbeelding
Inbreker die rondreed met in Rijswijk gestolen Mercedes heeft spijt Politie 30 nov, 09:58