Aanleg WarmtelinQ bij Bogaard start pas maanden later

Algemeen
De vergunning voor de aanleg van de buizen bij RijswijkBuiten was wel al verleend.
De vergunning voor de aanleg van de buizen bij RijswijkBuiten was wel al verleend. (Foto: Groot Rijswijk)

Aan de Prinses Beatrixlaan ter hoogte van RijswijkBuiten liggen ze er nogal dik bovenop: de twee enorme leidingen van WarmtelinQ, die in de toekomst restwarmte zullen vervoeren van de Rotterdamse haven naar Den Haag en Leiden. Het plan was dat er een eind verderop, bij de Bogaard, begin oktober zou worden gestart met graven: volgende week, dus. Maar omdat de verkeersmaatregelen in het verkeersplan zijn afgekeurd, duurt het minimaal een paar maanden langer voor de buizen worden doorgetrokken.

Bogaard

Voor de werkzaamheden moet de Prinses Beatrixlaan worden afgesloten. Daarom moeten de ontwikkelaars met verkeersmaatregelen komen om dat in goede banen te leiden. De maatregelen die de ontwikkelaar had bedacht, zijn afgekeurd door de gemeente Rijswijk. De vergunning voor de aanleg is daarom nog niet verleend. Dat betekent dat de werkzaamheden aan de Prinses Beatrixlaan ter hoogte van de Bogaard pas maanden later kunnen starten, naar verwachting eind 2022 of begin 2023. Wel worden de buizen vanaf begin oktober opgeslagen bij de Bogaard. Dat gebeurt bij parkeerlocatie P3.

Ook Den Haag vertraagd

Het is niet de eerste tegenslag voor Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam in de aanleg van het WarmtelinQ-tracé. Medio september maakte WarmtelinQ bekend dat ook de start van de aanleg van WarmtelinQ in de gemeente Den Haag vertraging oploopt. Reden is dat het de Raad van State niet lukt om een bezwaarprocedure tegen het tracé dit najaar af te handelen. 

Aftakking naar Leiden

Verder is het nog niet helemaal zeker of WarmtelinQ, behalve van Rotterdam via Rijswijk naar Den Haag, daarnaast ook van Rijswijk naar Leiden zal lopen. Een onafhankelijke commissie bracht daar 4 augustus op verzoek van Zuid-Holland een advies over uit. Het advies: onderzoek ook alternatieven voor de warmteleiding.