Jozias Aartsen deelde zijn eigen ervaringen met vredesonderhandelingen uit zijn tijd als minister en als burgemeester.
Jozias Aartsen deelde zijn eigen ervaringen met vredesonderhandelingen uit zijn tijd als minister en als burgemeester. (Foto: Tino van Dam)

De herdenking van de Vrede van Rijswijk terugkijken? Dat kan hier

Algemeen

In de Oude Kerk van Rijswijk vond donderdag 22 september een inspirerende herdenking plaats van de ‘Vrede van Rijswijk’. 

Naast lokale politici, bewoners en maatschappelijke organisaties waren de ambassadeurs van Luxemburg, Italië, België, de plaatsvervangend ambassadeur van Zweden en overige relaties van de gemeente Rijswijk aanwezig. Zij luisterden naar de lezingen van James Kennedy, hoogleraar, historicus en auteur en Jozias van Aartsen, oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-burgemeester van Den Haag, en de gedichten van de Kinderrechtenambassadeurs van Rijswijk.

325 jaar geleden

Op 20 september 2022 was het 325 jaar geleden dat de ‘Vrede van Rijswijk’ werd getekend in het stadhouderlijk paleis Huys Ter Nieuburch. De ondertekening maakte een einde aan de Negenjarige Oorlog tussen Frankrijk en de zogenaamde Grote Alliantie, die bestond uit onder meer de Republiek der Verenigde Nederlanden, Engeland, het hertogdom Savoie, Zweden, Spanje en het Duitse Heilige Roomse Rijk. De belangen omvatten niet alleen de geografische aspecten. Ook handels- en koloniale belangen speelden mee. Het is een historische gebeurtenis die actueler lijkt dan ooit. Reden te meer om de ‘Vrede van Rijswijk’ te herdenken.

‘The place to be’

Waarnemend burgemeester Bas Verkerk benadrukte in zijn toespraak waarom Rijswijk werd gekozen als de plek voor de vredesonderhandelingen. “Rijswijk had veel te bieden in die tijd, was een neutrale plek én had een geschikte locatie. Alle belangrijke Europese machthebbers reisden af naar onze stad. Rijswijk was ‘the place to be’. En dat is het nog steeds!”, aldus een trotse burgemeester. Professor James Kennedy reflecteerde in zijn lezing op de gebeurtenissen van toen met de kennis van vandaag de dag. Jozias Aartsen deelde zijn eigen ervaringen met vredesonderhandelingen uit zijn tijd als minister en als burgemeester.

Inspirerende gedichten

Opvallend was dat de oorzaken voor oorlogen en de gevoeligheden rondom vredes-onderhandelingen van 325 jaar geleden, nauwelijks veranderd zijn. En dat is de reden dat gemeente Rijswijk aandacht besteedt aan deze gebeurtenis. Burgemeester Verkerk licht toe “Het is een gebeurtenis die 325 jaar geleden plaatsvond in Rijswijk. Een gebeurtenis die heeft geleid tot vrede. Een gebeurtenis die we moeten eren. Juist omdat vrede helaas nog steeds niet vanzelfsprekend is.” De Kinderrechtenambassadeurs Jesse, Niloufer en Rima sloten daarom de herdenking in de Oude Kerk af met de voordracht van inspirerende gedichten over (het belang van) Vrede.


Terugkijken

De volledige herdenking is terug te zien via het YouTube kanaal van de gemeente Rijswijk, of klik hierboven.

Afbeelding
December-cadeautip: betaalbare kunstwerken bij Galerie Arti-Shock Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Westlandse voorjaarsbeurs bloemenveiling verplaatst naar Rijswijk Werken 16 uur geleden
Afbeelding
De sloop van de Sterpassage is bijna compleet Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Column: ‘Sinterklaas en Pieterbaas-tradities’ Column 20 uur geleden
Afbeelding
Rijswijk kleurt oranje Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Dit bedrag haalde de Rijswijkse Fabienne (10) op voor Stichting Dada Zorg 28 nov, 22:03
Afbeelding
Lokomotief MSE2 levert ongelooflijke prestatie en gaat door naar achtste finales Sport 28 nov, 20:33
Afbeelding
Expositie in Huis van de stad herkenbaar voor jongere van nu Cultuur 28 nov, 17:33
Afbeelding
Documentaire Tamara Hoek ‘Eenzame Rijswijkse senioren’ wint prijs Cultuur 28 nov, 14:45
Afbeelding
Ook Rijswijk doet mee aan bouwen tegen wateroverlast en hittestress Algemeen 28 nov, 14:09
Afbeelding
Heinenoordtunnel (A29): nachtafsluitingen 7 tot en met vrijdag 9 december Algemeen 28 nov, 13:14
Afbeelding
Transporttarief Stedin in 2023 tien euro per maand duurder Financieel 28 nov, 11:38
Afbeelding
De winterdip, hoe kom je hier doorheen? Sport 28 nov, 11:34