Start Week van de Eenzaamheid: in Haaglanden zijn meer mensen eenzaam dan landelijk gemiddeld

Algemeen
Van de 18- t/m 64-jarigen in Haaglanden voelt bijna 54% zich eenzaam. Foto ter illustratie.
Van de 18- t/m 64-jarigen in Haaglanden voelt bijna 54% zich eenzaam. Foto ter illustratie. (Foto: Pixabay)

Vandaag start landelijk de Week van de Eenzaamheid. Deze duurt tot en met 6 oktober. Er vinden veel activiteiten plaats om eenzaamheid tegen te gaan. Ook in Haaglanden voelen veel mensen zich eenzaam. Onderzoek hiernaar laat soms verrassende uitkomsten zien.

Zo zijn activiteiten tegen eenzaamheid vaak gericht op ouderen, maar zijn jongeren vaker eenzaam dan 65-plussers. Dat blijkt uit onderzoek door de GGD. Van de 18- t/m 64-jarigen in Haaglanden voelt bijna 54% zich matig tot (zeer) ernstig eenzaam. Onder 65-plussers is dit 50,9%. 

Steeds eenzamer

Op het ‘Eenzaamheidsdashboard’ van GGD Haaglanden is te zien dat we ons steeds eenzamer voelen sinds 2012. En de grafiek die dit laat zien, loopt tot 2020 - vóór corona, dus. In Haaglanden zijn we eenzamer dan landelijk gemiddeld. Daarbij is er een verschil tussen emotionele eenzaamheid en sociale eenzaamheid. Emotionele eenzaamheid is het missen van een sterke emotionele band, met een partner of goede vriend(in). 

 In Haaglanden zijn we eenzamer dan landelijk gemiddeld

34,6% van de volwassenen in Haaglanden ervaart dit weleens; het landelijke gemiddelde ligt op 28,5%. Sociale eenzaamheid houdt in dat iemand betekenisvolle relaties mist met een grotere groep mensen. Weinig vrienden dus. In Haaglanden ervaart 33,2% van de volwassenen dit, terwijl dit landelijk gemiddeld 29,6% is.

Minder geldzorgen, meer vrienden

“Als je wint, heb je vrienden,” zongen Herman Brood en Henny Vrienten in 1984. Er is inderdaad een verband tussen geld en eenzaamheid. Van de mensen in Haaglanden die moeite hebben met rondkomen, voelt 73,6% zich eenzaam. Voor mensen die geen financiële zorgen hebben, ervaart 48,7% weleens eenzaamheid. 

Meisjes vaker eenzaam

Een ander sterk verschil speelt tussen jongens en meisjes in de tienerleeftijd van 12 tot 18 jaar. In Haaglanden voelt 13,8% van deze tieners zich eenzaam, tegenover 13,2% landelijk. Van de jongens voelt 7,9% zich eenzaam, terwijl dit percentage voor meisjes met 18,1% ruim twee keer zo hoog is. De eenzaamheid neemt toe met het leerjaar, en havo/vwo-leerlingen zijn vaker eenzaam dan vmbo-leerlingen. Dat verband tussen opleidingsniveau en eenzaamheid is ook geconstateerd bij volwassenen. Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe vaker mensen zich eenzaam voelen. 

Bron: GGD Haaglanden