Circulair bankje in Bogaard herinnert vanaf nu aan Sterpassage

Algemeen
Aanwezig waren wethouder Armand van der Laar (zittend, rechts), ontwikkelaar 3W en AT Capital, centrummanager Alexander van Ooijen, aannemers ERA Contour en BNext en Team ruimte gemeente Rijswijk.
Aanwezig waren wethouder Armand van der Laar (zittend, rechts), ontwikkelaar 3W en AT Capital, centrummanager Alexander van Ooijen, aannemers ERA Contour en BNext en Team ruimte gemeente Rijswijk. (Foto: CB)

Vandaag werd er officieel afscheid genomen van de Sterpassage: de sloophamer, of eigenlijk de sloopschaar, gaat erin. De afgelopen weken is het winkelcentrum aan de binnenkant gestript. De vrijgekomen materialen worden niet vernietigd, maar hergebruikt. Zoals in de circulaire bank die gemaakt is als duurzaam aandenken aan de Sterpassage. Met dit bankje heeft Rijswijk voortaan een tastbare herinnering aan het voormalig winkelcentrum.

Sterpassage Rijswijk CV (een samenwerking van 3W projects en AT Capital) en Gemeente Rijswijk hebben op vrijdag 30 september de start van de herontwikkeling van de Sterpassage in Bogaard stadscentrum feestelijk ingeluid. Maar vóór de bouw van het appartementengebouw The Orchard start, wordt eerst het winkelcentrum Sterpassage gesloopt. De sloopwerkzaamheden zullen begin 2023 worden afgerond.


Onder grote belangstelling onthulde wethouder Armand van de Laar vrijdagmiddag 30 september het bankje dat gemaakt is van materialen uit de Sterpassage. - CB

Circulaire bank

Bij de sloop van de Sterpassage wordt in het kader van duurzaamheid extra aandacht besteed aan het hergebruik van vrijgekomen materialen. Zoals in het aandenken aan de Sterpassage dat wethouder Armand van de Laar en Jaco Meuwissen van 3W real estate vrijdagmiddag onthulden:  een circulaire bank. De poten van de bank zijn gemaakt van restbeton vanuit de Sterpassage en de zitting en leuning hebben een eerder leven achter de rug als onderdeel van de loopbrug in de Pr. Johan Friso Promenade. 


Poten gemaakt van restbeton vanuit de Sterpassage, zitting en leuning van de loopbrug in de Pr. Johan Friso Promenade

De bank is ontworpen en gemaakt in de TalentHub van Level 5: een organisatie met sociale impact waar nieuwe, circulaire producten worden ontwikkeld van hout en beton. Deze werd namens ontwikkelaar 3W real estate, AT Capital, aannemer ERA Contour en sloopaannemer Bnext.nl afgelopen vrijdag aangeboden aan Bogaard stadscentrum. 

Project in Bogaard stadscentrum

Bogaard stadscentrum wordt ontwikkeld tot een veelzijdig, toekomstbestendig en eigentijds stadscentrum dat van alle gemakken is voorzien. Wethouder Armand van de Laar: “Decennialang was dit deel, de ‘oude’ Sterpassage, van de Bogaard een kenmerkende plek voor vele bezoekers uit het hele land. Velen hebben hieraan een herinnering opgebouwd. Maar het was erg verouderd en leegstaande panden maakten het ook niet meer een aantrekkelijk gebied. Vandaag is daarom een belangrijke stap gezet in de transformatie van het Bogaard stadscentrum van enkel winkelruimtes naar woonwerk-gebied.”

Van enkel winkelruimtes naar woonwerk-gebied

“Met de start van het woonproject ‘the Orchard’ wordt de Bogaard steeds meer een stedelijk centrum dat zeer goed bereikbaar is met fiets en openbaar vervoer en waar straks mensen wonen en winkelen in een groene omgeving.” De gemeente Rijswijk zal het openbare gebied in en rondom Bogaard stadscentrum opnieuw aanleggen, waarbij rekening wordt gehouden met klimaatadaptie, biodiversiteit en vergroening. 

Het project draagt, naast een vergroening en herinrichting van de openbare ruimte, met ruim 500 appartementen bij aan het reduceren van het woningtekort in de regio Haaglanden. Jaco Meuwissen, 3W real estate: “We zijn er trots op dat The Orchard wordt gebruikt als voorbeeldproject in het kader van winkeltransformatie, verduurzaming en de grote woningbouwopgave waar we in Nederland voor staan. Een prestatie welke is bereikt door een heldere ambitie en goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. Ons doel is een prettige leefomgeving te creëren waar de toekomstige bewoners elkaar kunnen ontmoeten, comfortabel wonen en gezellig winkelen.”


Zo komt het deel van de Bogaard waar de Sterpassage was eruit te zien.

The Orchard

The Orchard I is ontworpen door De Zwarte Hond uit Rotterdam. Op de 4-laagse plint met winkels, parkeren, wonen en een groene daktuin voor bewoners, zijn twee woontorens van verschillende hoogten voorzien. Het gebouw biedt ruimte aan ruim 400 appartementen, meer dan 200 parkeerplaatsen en 1.000 fietsparkeerplaatsen. 

BARCODE Architects uit Rotterdam heeft The Orchard II ontworpen. The Orchard II biedt ruimte aan ruim 100 appartementen vanaf de eerste verdieping en 300 fietsparkeerplaatsen en is gelegen aan een nieuw plein waar ruimte is voor terrassen van de horecagelegenheden die in de plint zijn beoogd. Vanaf de eerste verdieping verrijst een eigentijds woonblok dat ‘verjongt’ naarmate meer hoogte wordt bereikt. Hierdoor ontstaan dakterrassen, die deels met groen worden ingericht.