Update

COA brengt tijdelijk 85 asielzoekers uit Ter Apel onder in azc Rijswijk

Algemeen
Museum Vrolijk op het terrein van het asielzoekerscentrum, september 2022.
Museum Vrolijk op het terrein van het asielzoekerscentrum, september 2022. (Foto: Debbie van Eijk)

Zondagavond 2 oktober zijn er 85 nieuwe asielzoekers ondergebracht in het azc. Het gaat om tijdelijke opvang; nog steeds werkt het COA ernaartoe dat er op 1 december geen asielzoekers meer op het terrein aan de Lange Kleiweg verblijven. Juist daarom zijn er voldoende bedden beschikbaar om de vluchtelingen te helpen.

Azc

De 85 asielzoekers komen uit Ter Apel. Onderdak in Rijswijk betekent dat er komende nacht geen asielzoekers buiten hoeven te slapen bij het aanmeldcentrum; iets dat afgelopen maanden regelmatig gebeurde.

Reactie gemeente

De gemeente Rijswijk lichtte de situatie op maandag 3 oktober toe: “De gemeente is zondag 2 oktober door het COA geïnformeerd dat er asielzoekenden uit Ter Apel tijdelijke crisisopvang nodig hebben. In goed overleg met het COA, loopt het AZC in Rijswijk af als asielopvanglocatie (per 1 dec. wordt de azc-locatie Lange Kleiweg een centrum voor flexibel wonen). Omdat de huidige AZC-bewoners verhuizen naar een andere locatie, zijn er lege bedden ontstaan die tijdelijk kortdurend inzetbaar zijn als crisisopvangplekken. Hierover heeft het COA gisteren met de gemeente gesproken.”

Er mogen geen mensen buiten op straat slapen terwijl er in Rijswijk bedden leeg staan

“En dat heeft geleid tot de opvang van de circa 85 mensen. Voorop voor de gemeente staat, dat er geen mensen buiten op straat in Ter Apel mogen slapen terwijl er in Rijswijk bedden leeg staan. Dat neemt niet weg dat de locatie t.b.v. het ontwikkelen tot Centrum voor Flexibel Wonen volgens afspraak eind oktober leeg moet zijn, zodat het COA de locatie kan leeghalen. Dan heeft de gemeente de maand november nog om de locatie weer in te richten voor flexwonen. Dus de mensen die nu hier worden opgevangen moeten deze maand weer ergens anders worden opgevangen. Hierover staan wij steeds in goed contact met het COA.”

[Dit bericht is 3/10 om 12:27 aangepast]