Sjaak Bral schrijft komische column over Bogaard en Rijswijk als buur van Den Haag

Algemeen
The Orchard I en II komen op de plek van de Sterpassage, die nu gesloopt wordt. In The Orchard I (rechts, gelig gebouw) komen uitsluitend koopwoningen, in The Orchard II komt een mengeling van huur-koop. Dit betreft huurwoningen vanaf het middeldure segment, geen sociale huur.
The Orchard I en II komen op de plek van de Sterpassage, die nu gesloopt wordt. In The Orchard I (rechts, gelig gebouw) komen uitsluitend koopwoningen, in The Orchard II komt een mengeling van huur-koop. Dit betreft huurwoningen vanaf het middeldure segment, geen sociale huur. (Foto: Gemeente Rijswijk)

Haagse columnist/schrijver Sjaak Bral, ook wel ‘duider van het jaar’ genoemd, schreef een komische column over de Bogaard en Rijswijk. Deze werd vandaag gepubliceerd door het AD.

Bogaard

De titel van zijn column is ‘Een man is als een parketvloer. Als je ‘m goed legt ken je d’r je leven lang over heen lopen’. Deze zin ving hij ooit op toen hij stond te wachten voor de V&D, een winkel in de Bogaard die eind 2015 failliet ging. 

Bral vindt de Bogaard ‘de perfecte locatie voor een vet Halloweenfeest’ en wijst erop dat het ‘wegkwijnende winkelcentrum’ zijn 60-jarig jubileum volgend jaar net niet heeft gehaald. De Sterpassage wordt momenteel gesloopt. Dat duurt tot begin 2023. Daarvoor in de plaats komen twee grote appartementengebouwen met op de begane grond een winkellint: The Orchard I en The Orchard II. Ook de Terp, het tegenover de Sterpassage liggende overdekte winkelgedeelte, wordt geruimd. Daarvoor in de plaats komen koopwoningen voor starters: Hof van Rijswijk. Kortom, Rijswijk gaat van een winkelcentrum naar een gebied met veel woningen, en daarnaast een wat kleiner winkelgebied.


Hagenees Sjaak Bral noemt Rijswijk een goede buur. Hij grapt dat de stad alleen geannexeerd moet worden. Verder steekt hij de draak met de marketing voor de Bogaard. Over de vergelijking van de Bogaard met Cupido’s pijl in die marketingcampagne zegt hij: “Je kan ook overdrijven.”