Advertorial

Coming Out zet mensen soms op het verkeerde been

Algemeen
"Het doet wat met je om de regenboog- of Progress-vlag ergens te zien wapperen."
"Het doet wat met je om de regenboog- of Progress-vlag ergens te zien wapperen." (Foto: COC Haaglanden)

“In voorlichtingslessen lopen we er nog wel eens tegenaan dat tieners denken dat je ervoor kiest om homo-trans of biseksueel te zijn. Zo van: vanaf vandaag ben ik…!”, aldus Maaike Frankena, coördinator Voorlichting van het COC Haaglanden.

“Als we dan even doorvragen, dan komt dat door de beroemde Coming Out. Voor sommige mensen lijkt het erop alsof het naar buiten brengen dat je niet hetero bent net zoiets is als kiezen voor bijvoorbeeld een studie. Dat is het dus niet, je kiest ervoor om het te zéggen.”

“Coming out is een belangrijke stap in een proces! Jouw wereld staat op zijn/haar/diens kop als je erachter komt dat je niet bij de grote groep heteroseksuelen hoort. Maar .. wat ben je dan wel? Een zoektocht, met het behalen van diverse dapperheidsdiploma’s, volgt vaak.” Coming Out dag is een dag die hier aandacht voor vraagt.

Dát je uit de kast komt op deze dag is niet per se de bedoeling, zie het als een aanmoediging. Daarom ook al die vlaggen. Het doet wat met je om een regenboog- of Progress-vlag ergens te zien wapperen: “Ik mag er zijn!” 

Coming Out Dag vraagt ook aandacht van de hetero’s: word je bewust van de mensen om je heen, kunnen zij bij jou zichzelf zijn?

Op zaterdag 8 oktober wordt hét (gratis) event voor alle LHBTIQ+ leerlingen en hun allies van het voortgezet onderwijs uit de regio Haaglanden georganiseerd: Let’s Connect! Info en opgave via: https://cochaaglanden.nl/letsconnect/.

Dit jaar zijn er workshops, optredens en een panel over representatie. Thorn Roos de Vries en Hanna van Vliet komen hosten.

Rijswijk

In Rijswijk wordt 11 oktober bij het gemeentehuis aan het Bogaardplein 15, om 8.30 uur de vlag gehesen. U bent van harte welkom. Heeft u thuis een vlag, laat die wapperen op de 11e!

Dit artikel valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.