Vanaf 24 oktober flitspaal op kruising Generaal Spoorlaan - Steenvoordelaan

Algemeen
De nieuwe flitspaal werd enkele maanden geleden al aangekondigd.
De nieuwe flitspaal werd enkele maanden geleden al aangekondigd. (Foto: Archief/Gemeente Rijswijk)

Wie met de auto of motor te hard of door rood rijdt op de kruising Generaal Spoorlaan – Steenvoordelaan in Rijswijk krijgt vanaf 24 oktober een boete. Vanaf dan gaat een flitspaal aan op de kruising. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) op 20 oktober.

De gemeente Rijswijk, de politie en het OM verwachten dat bestuurders hun rijgedrag hierdoor gaan aanpassen en dat de verkeersveiligheid op de Generaal Spoorlaan verbetert. 

50 km/u en rood licht

De flitspaal op de Generaal Spoorlaan staat op de kruising met de Steenvoordelaan, in de richting van de Prinses Beatrixlaan. Er wordt geflitst als een auto harder rijdt dan 50 km/u of door rood rijdt. 

Te veel ongelukken

De flitspaal komt er na een aanvraag van de gemeente Rijswijk en de politie. Op dit punt wordt namelijk te vaak hard en door rood gereden en gebeuren er veel ongelukken. De Generaal Spoorlaan is een belangrijke verkeersader. Ook hulpdiensten maken hier veel gebruik van. De Steenvoordelaan verbindt verschillende woonbuurten met winkelcentrum de Bogaard. Er is ook een zebrapad waar veel voetgangers en fietsers gebruik van maken. Omdat er zoveel verkeer is, is het extra gevaarlijk als auto’s te hard en door rood rijden. Dat blijkt uit de vele ongelukken.

24/7

Flitspalen werken; dat is volgens het OM bewezen. Auto’s houden zich er beter door aan de regels. In de afgelopen periode is de flitspaal getest, maar vanaf 24 oktober staat hij er ‘voor het echie’: vanaf die dag krijgen alle snelheidsovertreders en roodlichtrijders een boete. De flitspalen staan 24/7 aan. 

Over ongeveer drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie verbeterd is, de flitspaal dus effect heeft en of hij langer moet blijven staan.