Centrummanager Eric Wilderbeek over veranderend winkelaanbod Oud-Rijswijk: ‘Die dynamiek hoort erbij’

Algemeen
WIlderbeek over de feestelijke verlichting in Oud-Rijswijk: "Dat stukje sfeer en de beleving die de verlichting geeft is juist in deze moeilijke, donkere tijden belangrijk."
WIlderbeek over de feestelijke verlichting in Oud-Rijswijk: "Dat stukje sfeer en de beleving die de verlichting geeft is juist in deze moeilijke, donkere tijden belangrijk." (Foto: )

Het winkelaanbod in Oud-Rijswijk is continu aan verandering onderhevig. Maandag 17 oktober werd bekend dat toprestaurant Elea aan de Herenstraat begin 2023 verhuist naar het Noordeinde in Den Haag. Lederwarenwinkel Petit Cavalier sluit eind dit jaar haar deuren, na 45 jaar. In ruil daarvoor openen ook nieuwe zaken, zoals de Muziekschool onlangs, Denticien, en Bistro Le Petit Chef. Die dynamiek hoort bij een winkelcentrum, legt Eric Wilderbeek, centrummanager van Oud-Rijswijk desgevraagd uit: “Ieder jaar gaan er winkels weg en komen er winkels bij.” 

Maar hoe zorgt de ondernemersvereniging ervoor dat het unieke, lokale winkelkarakter behouden blijft? Wilderbeek: “Het lokale ondernemerschap is de kracht van het winkelcentrum. Het is moeilijk om dat vast te houden. Wij kunnen geen voorwaarden stellen aan welke ondernemers zich vestigen in panden die vrijkomen: de eigenaar verhuurt het. Vaak zien we wel dat ze dat doen aan lokale, startende ondernemers.” 


Evenementen

Wat de zittende ondernemers wél kunnen doen: het winkelcentrum zo aantrekkelijk mogelijk maken. “Dat doen we door evenementen te organiseren, zoals onder andere het Dickens Feest. Dat trekt consumenten naar het winkelcentrum.” Ook het jaarlijkse Zomerfeest en de modeshow zijn voorbeelden van geliefde evenementen. 

Rust

Maar de sfeer in Oud-Rijswijk is van zichzelf eigenlijk altijd al goed, vinden veel mensen, zoals ook Wilderbeek: “Je ervaart er rust. Er zijn mooie terrassen. In het historisch centrum heerst het oude, dorpse gevoel, waardoor je al winkelend je tempo toch net iets verlaagt. De markt op zaterdag is ook een soort ontmoetingsplek.” 


De verlichting is energiezuinig en de tijden waarop de lichtjes branden zijn dit jaar beperkter. ©Rodi.nl

Kerstverlichting

Met versiering wordt die sfeer nog beter. “De feestverlichting hangt weer. Dat was met de huidige energiecrisis wel een discussiepunt, maar dat stukje sfeer en de beleving die de verlichting geeft is juist in deze moeilijke, donkere tijden belangrijk.” De verlichting is energiezuinig en de tijden waarop de lichtjes branden zijn dit jaar beperkter.

WIlderbeek besluit: “Dat unieke karakter is heel mooi. Zowel door de ondernemers en de bewoners van het gebied als door de gemeente, wordt er veel energie gestoken in het goed functioneren van Oud-Rijswijk.”