Hoornbrug en Prinses Beatrixlaan straks tegelijk afgesloten: ‘We zullen een enorme overlast ervaren’

Algemeen
De Hoornbrug is een belangrijke verkeersader naar Den Haag.
De Hoornbrug is een belangrijke verkeersader naar Den Haag. (Foto: Robert Heijdemann)

De Hoornbrug gaat begin 2023 meerdere weken dicht voor groot onderhoud. Dat maakte de Provincie Zuid-Holland op 21 oktober bekend. Met ingang van 6 februari wordt de brug afgesloten voor alle verkeer. Naar verwachting is in die periode ook een deel van de Prinses Beatrixlaan afgesloten, voor de werkzaamheden van WarmtelinQ. Wat betekent de gelijktijdige afsluiting van deze twee belangrijke verkeersaders voor Rijswijk?

Door Debbie van Eijk

Het is niet voor het eerst dat de Hoornbrug een grondige beurt krijgt. Groot onderhoud wordt elke twaalf jaar gedaan aan provinciale bruggen. Dat komt omdat de onderdelen van een brug, zoals de techniek, elektra, verf en het asfalt, ongeveer zolang meegaan. Het vorige onderhoud aan de Hoornbrug was in 2010: precies twaalf jaar geleden, dus. Dat de Hoornbrug haar werk niet altijd meer even goed doet, bleek donderdag 13 oktober wel uit een storing, toen de slagbomen niet meer omhoog gingen.

Werkzaamheden

Dit is wat er allemaal aan de brug wordt gedaan: het beton wordt gerepareerd. De elektrotechnische systemen en een deel van de mechanische aandrijving van de brug worden vervangen. Alle stalen onderdelen worden geschilderd en het brugwachtershuis wordt opgeknapt. Verhardingen en slijtlagen worden vervangen. Tot slot worden de hemelwater-afvoergoten en de afvoer in de kelder hersteld. 

Meerdere weken

Om alle werkzaamheden te kunnen verrichten, wordt de brug meerdere weken afgesloten voor weg- en vaarverkeer. Na voorbereidende werkzaamheden vanaf 16 januari, zal de brug niet meer begaanbaar zijn vanaf maandag 6 februari tot en met vrijdag 17 maart 2023. 

Routes gewijzigd

Voor voetgangers komt er dan een pontje. Automobilisten en fietsers zullen echter moeten omrijden aan de hand van borden. Ook de tramlijnen 1 en 15 kunnen in die periode niet over de Hoornbrug. De routes worden gewijzigd en er wordt vervangend vervoer ingezet. Roeiverenigingen worden rechtstreeks door de provincie geïnformeerd.

Wegen stuk drukker

De afsluiting komt naar verwachting op een moment dat ook de Prinses Beatrixlaan gedeeltelijk afgesloten is. Dat betekent dat twee belangrijke verkeersaders in Rijswijk dan wekenlang gelijktijdig afgesloten zijn. De gemeente Rijswijk erkent dat dit lastig gaat worden. “We zullen de komende tijd een enorme overlast ervaren, met afsluitingen, omleidingen, en op verschillende punten in Rijswijk zullen de wegen een stuk drukker worden. De gemeente Rijswijk maakt hier goede afspraken over met de partijen die hier verantwoordelijk voor zijn: Gasunie voor de Prinses Beatrixlaan en de Provincie Zuid-Holland voor de Hoornbrug.

We dringen aan op goede communicatie en duidelijke omleidingsroutes die niet te veel overlast geven

Dat de gemeente het belangrijk vindt dat het verkeer in goede banen wordt geleid, blijkt wel uit het feit dat de vergunning voor het tweede deel van WarmtelinQ (ter hoogte van Bogaard Stadscentrum) nog niet is afgegeven aan Gasunie. Daarvoor vond de gemeente “de plannen voor het verkeersmanagement en communicatie onvoldoende.” Het vraagstuk hoe het verkeer in goede banen kan worden geleid rondom de Prinses Beatrixlaan, als ook de Hoornbrug is afgesloten, is een van de punten die Gasunie momenteel nog bestudeert.

Project Hoornbrug

De Provincie Zuid-Holland neemt op haar beurt ook verschillende maatregelen. Zo zorgen ze dat de projecten het autoverkeer niet over dezelfde wegen omleiden. Doorgaand verkeer richting Den Haag Centrum wordt omgeleid via de Rotterdamsebaan (S107). Dit is de belangrijkste omleiding. Doorgaand verkeer voor Den Haag Zuid-West wordt omgeleid via de Wippolderlaan (N211). Er is hierbij een klein stukje overlap, namelijk op de Neherkade Den Haag, de Rotterdamsebaan en de A4. Met een uitgebreid communicatieplan wil de Provincie alle weggebruikers goed op de hoogte te houden van de verkeershinder.

Overlast beperken

“De Provincie zorgt ook voor goede alternatieve routes voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer”, benadrukt de gemeente Rijswijk. “Tenslotte worden alle weggebruikers voor februari volgend jaar goed geïnformeerd worden via allerlei communicatiekanalen, waaronder Groot Rijswijk. Met deze afspraken en maatregelen verwachten we dat we de overlast die ontstaat als gevolg van de projecten kunnen beperken.”