Hans Thiebou is de nieuwe Klimaatburgemeester van Rijswijk

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Archief/DvE)

Hans Thiebou (69) mag zich de Klimaatburgemeester van gemeente Rijswijk noemen. Dat maakt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vandaag bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek. Zelf wist Hans tot vandaag van niets.

De Klimaatburgemeester speelt een belangrijke rol tijdens de Nationale Klimaatweek door de inwoners van gemeente Rijswijk met een duurzame, klimaatbewuste initiatief te inspireren om ook duurzamer en klimaatvriendelijker te leven. Dat is hard nodig om de klimaatdoelstellingen te halen.

245 Klimaatburgemeester

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zocht ook dit jaar voor zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester. Dat is iemand die zich in zijn of haar gemeente, wijk, of buurt inzet om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat kan een groot initiatief zijn, zoals het opzetten van een duurzame actie in de straat of wijk, maar ook iets kleins. Er zijn in totaal 245 Klimaatburgemeesters in 158 gemeenten. 

Anderen inspireren

Hans Thiebou uit gemeente Rijswijk is één van hen. Met zijn eervolle benoeming hoopt hij tijdens de Nationale Klimaatweek andere inwoners uit de gemeente te inspireren om ook iets te doen voor een beter klimaat. 

Allesdoener

Hans is veel met het klimaat bezig en hoopt met zijn duurzame voorbeeld mensen in directe omgeving aan te zetten tot actie. Hans is een allesdoener wat betreft het verbeteren van het klimaat. Zijn huis bestaat van buiten 80% uit groen. Dit staat gelijk aan maar liefst 250 soorten planten. En hier blijft het niet bij.

Spullen hergebruiken

De nieuwe Klimaatburgemeester van Rijswijk is ook een fervent hergebruiker van spullen. Niet alleen voor zijn eigen huishouden, maar ook voor anderen: hij helpt zowel particulieren als organisaties, zoals scholen, door meubels, kunst, speelgoed en andere gebruiksvoorwerpen die anderen niet meer nodig hebben, een tweede (of derde) leven te geven. Verder dacht Hans al actief mee met de bewonersvereniging van Hoekpolder, waar hij woont, over het vergroenen van de wijk. De gepensioneerde Rijswijker heeft tijdens zijn werkende leven bijgedragen aan het ontwerp van diverse groene parken in de regio, waaronder in Rijswijk.

Nationale Klimaatweekvlag

Speciaal voor zijn benoeming ontvangt Hans de ‘Nationale Klimaatweekvlag’ die hij de hele week kan ophangen op een plek naar keuze. Zo kan iedereen zien dat hij de Klimaatburgemeester is geworden van gemeente Rijswijk.

Nationale Klimaatweek van start

In 2030 moet de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 55% zijn gedaald, als opmaat naar een klimaatneutraal Nederland in 2050. Deze doelen kunnen we alleen halen als we ons gezamenlijk inzetten: overheid, bedrijven, organisaties en alle inwoners van Nederland. Gelukkig gebeurt er al veel in de samenleving. Tijdens de Nationale Klimaatweek (NKW) wil het ministerie van EZK de aandacht vestigen op deze duurzame, klimaatbewuste initiatieven die vanuit de samenleving worden ontplooid. Dit jaar staat de NKW ook in het teken van energiebesparing. 

Landelijke aftrap

De NKW vindt plaats van 31 oktober tot en met 6 november en wordt landelijk afgetrapt door de minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten. Tijdens een speciale bijeenkomst gaat hij in gesprek met alle Klimaatburgemeesters en Klimaatsupporters. Gedurende de Nationale Klimaatweek worden er vele activiteiten in het hele land georganiseerd om aandacht te vragen voor het klimaat. Het programma is te vinden op www.nkw2022.nl/agenda.