Rijswijk scoort hoog in NK Tegelwippen

Algemeen
Bewoners, de wethouder (voorste rij, tweede van rechts) en vrijwilligers van De Groen Karavaan planten het nieuwe groen bij de speelplek aan de Fresiadreef.
Bewoners, de wethouder (voorste rij, tweede van rechts) en vrijwilligers van De Groen Karavaan planten het nieuwe groen bij de speelplek aan de Fresiadreef. (Foto: RH)

Dit weekend is het NK Tegelwippen afgesloten. Rijswijk scoort hoog. Na Den Haag momenteel beste van de regio (de stand in Westland en Delft wordt nog opgemaakt) en landelijk op nummer 17 (van de 34 deelnemende middelgrote gemeenten). Vandaar een feestelijke afsluiting bij de speelplek aan de Fresiadreef in De Strijp. Waar 169 tegels zijn verdwenen, hebben bewoners, samen met wethouder Mark Wit, nieuwe planten gepoot. De buurt gaat het perkje zelf onderhouden.

Door Robert Heijdemann

Zaterdag, vroeg in de ochtend, rijdt de bakfiets met vrijwilligers van de Rijswijkse Groene Karavaan vanaf de Schaapweg de Strijp in. Ze hebben er een druk jaar opzitten. Op zes plaatsen in Rijswijk zamelden ze bestrating uit tuinen in. “Vooral veel jonge gezinnen met kinderen brachten tegels in ruil voor plantjes. In de containers verzamelden we heel wat tegels”, vertelt Wendy Bakker.


Bewonersinitiatief

“In De Strijp zijn we al een jaar of acht bezig om stenen in te ruilen voor groen”, vertelt Jacob Schot, voorzitter van de bewonersorganisatie. Deze wijk telt 3.500 inwoners. “Veel van de bewoners meldden zich bij ons dat ze de boomspiegels te klein vinden. In een aantal gevallen zijn die vergroot, maar ook ontstonden nieuwe initiatieven. Zo zijn er ‘verlengde boomspiegels’ gemaakt, zoals die hier vandaag in de Fresiadreef. De stenen zijn weggehaald, er is grond aangebracht en de boomspiegels worden beplant”.


Regenwater afvoer

De gemeente is ook aan het kijken of verharde stroken tussen bomen groener kunnen worden. De wethouder volgt dit met veel interesse. “Met minder stenen en meer groen kan het regenwater langzamer wegzakken in de bodem”, zegt Mark Wit. “Hierdoor is de kans kleiner op wateroverlast in de straat bij hevige regenbuien.” Ook komen er meer diersoorten in de wijk. Al direct na het poten van de planten bij de speelplek komen er al bijen af op de bloemen.

Laatste nieuws

Afgelopen week kregen de bewoners een brief van de gemeente in de bus. Samengevat: Vanaf 1 november gaan ze op de Strijplaan 115 betegelde plateaus tussen parkeervakken weghalen en groen terug plaatsten. Dat levert ruim 8.740 tegels op. Helaas tellen deze niet meer mee voor de Tegelwipactie, die tot en met 31 oktober loopt. Hiervoor komen heesters en vaste planten in de plaats.  

 Wendy Bakker: “De Groene Karavaan haalde 5.175 tegels op, dat is 471 m2. Samen met de gemeente komen we op ruim 10.000 tegels. Goed voor 1 km2”. Zo’n succes smaakt naar meer. Wendy: “Er nog geen concrete plannen voor volgend jaar. Maar vanuit Platform Groen in Rijswijk/De Groene Karavaan en Steenbreek Rijswijk willen we, als het NK-Tegelwippen volgend jaar doorgaat, weer meedoen omdat het in Rijswijk een succesvolle actie is geweest.”

De definitieve uitslag van het NK Tegelwippen wordt na vandaag bekendgemaakt.