Deelvoertuigen GO Sharing verdwijnen uit Rijswijk

Algemeen
Deelfietsen van GO Sharing in Rijswijk, september 2022.
Deelfietsen van GO Sharing in Rijswijk, september 2022. (Foto: Debbie van Eijk)

De deelscooters en deelfietsen van GO Sharing verdwijnen uit het straatbeeld in Rijswijk en zestien andere steden. Dat maakte GO Sharing vrijdagochtend 4 november bekend in een mailing aan klanten. In deze zeventien steden worden de deelvoertuigen te weinig gebruikt.

De deelscooters waren sinds het najaar van 2020 in Rijswijk in gebruik. Er werd vanaf het begin al veel overlast van ervaren door sommige inwoners. D66 en Rijswijks-Belang dienden op 6 juli 2021 een motie in over de deelscooters, waaronder ook van Felyx, omdat deze lukraak op zebrapaden en voetgangerspaden werden neergezet. Volgens hen moesten de deelscooters strenger worden aangepakt. 

Schriftelijke vragen

De deelscooters moesten bekeurd worden zoals scooters in bezit van particulieren dat werden bij foutief parkeren, stelden de partijen. De motie werd aangenomen, maar in februari 2022 stelde Rijswijks-Belang schriftelijke vragen omdat er in de praktijk weinig mee gedaan leek te worden. Het college antwoordde dat alleen als er ernstig gevaar dreigt voor de omgeving of het verkeer, een scooter per direct wordt verwijderd. Anders zouden aanbieders Felyx, GO Sharing en sinds kort ook Check de scooters binnen vier uur moeten verwijderen. 

Deelfietsen

In augustus 2022, drie maanden geleden, introduceerde GO Sharing naast deelscooters ook deelfietsen in Rijswijk.

Niet rendabel genoeg

Nu blijkt dat de deelvoertuigen niet rendabel genoeg zijn voor aanbieder GO Sharing. GO Sharing gaat niet alleen weg uit Rijswijk, maar ook uit Apeldoorn, Almelo, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Assen, Deventer, Enschede, Hengelo, Maassluis, Hilversum, Hoofddorp, Leidschendam-Voorburg, Ridderkerk, Zoetermeer, Zwolle en Oosterhout. 

Gretiger aftrek

GO Sharing gaat zich richten op steden waar de deelscooters en deelfietsen gretiger aftrek vinden: Almere, Breda, Den Bosch, Den Haag, Delft, Dordrecht, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Rotterdam, Schiedam en Tilburg. Wie nog tegoed heeft om met GO Sharing-voertuigen te rijden, moet dat tegoed de komende periode snel opmaken of gebruiken in een van die dertien steden waar ze wel in gebruik blijven.