Ronald Mooiman van InRijswijk: ‘Mij krijgen ze niet uit deze regio’

Algemeen
Ronald Mooiman vindt dat het in het Rijswijks medialandschap aan onafhankelijkheid en kritiek ontbreekt: "Zelf wil ik er positief-kritisch in staan."
Ronald Mooiman vindt dat het in het Rijswijks medialandschap aan onafhankelijkheid en kritiek ontbreekt: "Zelf wil ik er positief-kritisch in staan." (Foto: Debbie van Eijk)

Hij is de beheerder van de lokale nieuwssite InRijswijk.com en van de Facebookgroep InRijswijk, met meer dan 10.000 volgers: Ronald Mooiman. In de regio staat hij bekend om zijn expertise als sportjournalist. Rijswijk is zijn ‘dorp’, zoals hij het zelf noemt. Hij windt geen doekjes om zijn ambitie: de lokale omroep in Rijswijk worden.

Door Debbie van Eijk

Oorspronkelijk komt Ronald uit Den Haag en tegenwoordig woont hij in Nootdorp, maar Rijswijk is en blijft zijn stad: “Ik zou ons huis graag hiernaartoe willen verhuizen.”

Liefde voor Rijswijk

De liefde voor Rijswijk ontvlamde zo rond 1998, toen hij hier met zijn vrouw Jolanda kwam wonen, in de buurt van het Rijswijkse Bos. Zo’n vierentwintig jaar later heeft hij de meeste binding met Rijswijk. De plekken die hij het mooist vindt? “De Herenstraat. Maar ook alle sportverenigingen.”

Want daar, bij die sportverenigingen, gebeurde het. Ronald: “Door mijn werk als sportfotograaf en -journalist ben ik echt gaan houden van Rijswijk. Daarom woonden we hier uiteindelijk twaalf jaar.” Tot hij van zijn maisonnette naar een eengezinswoning kon verhuizen, net over de grens in Nootdorp. Een moeilijke keuze. Ronald en zijn vrouw gingen ervoor, maar hij voelt zich tot op de dag van vandaag nog een Rijswijker.

Sport

Een van zijn creaties is de Facebookgroep InRijswijk. Het Rijswijkse social mediaplatform met veruit de meeste volgers: bijna 11.000. Ook runt hij de website InRijswijk.com. Opvallend is het aandeel sport op zijn website. Waar komt zijn fascinatie voor sport vandaan? “Ik heb zelf op een redelijk niveau gesport. Maar ik wilde altijd aan de slag in de journalistiek. Op een gegeven moment ben ik gestopt met sport op hoog niveau. Ik ging lager sporten en de sportjournalistiek in. Dat heb ik tot vorig jaar 20 jaar gedaan voor de Haagse Courant en later het AD.”


Haagse trainer Maurice Steijn (nu trainer van Sparta), Ronald Mooiman en Dick Jol, beroemde Haagse/Scheveningse voetbalscheidsrechter. - Ronald Mooiman

Zijn journalistieke carrière begon al in 1990, maar hij deed het lange tijd op een laag pitje, naast zijn andere werk. “Ik startte bij lokale omroep Lokatel in Den Haag, op de sportredactie. Nota bene met de latere directeur van de NOS, Jan de Jong. Jan had mij eigenlijk bij Studio Sport willen hebben. Maar ik vind de regio Den Haag tien keer interessanter dan welke regio ook. Mij krijgen ze met twintig paarden niet uit deze regio.”

Social media

Wat Ronald belangrijk vindt aan lokaal nieuws: “Mensen informeren over wat er in de gemeente gebeurt. Dat is je basistaak.” Toch lukt dat niet altijd even goed. Vaak botst hij naar eigen zeggen op tegen een ‘muur van voorlichters’. “Ik snap dat niet. Veel voorlichters zijn uiteindelijk ook ex-journalisten. In Rijswijk valt dat overigens mee.”

Aan de andere kant snapt hij de afscherming door voorlichters ook weer wél. Want: “Alles is gevoeliger geworden. Op social media heeft iedereen een mening. 95% van de mensen ventileert die mening niet. Maar de 5% die een negatieve mening heeft, zet dat er wel op.”

Ik haal er elke dag rare reacties uit

Worden er in de Facebook-groep InRijswijk veel dingen gepost die eigenlijk niet kunnen? Ronald: “Ik zit er elke dag op om rare reacties eruit te halen. Ongeveer tien per dag. Er staan filmpjes op dat je denkt ‘Jeetje.’” Maar wanneer is iets te grof? Ronald: “Als drie mensen hetzelfde bericht rapporteren, wordt hij er automatisch vanaf gehaald door Facebook. Als er twee mensen zijn die rapporteren, ga ik effe goed kijken wat er gebeurd is. Het komt voor dat ik hele posts verwijder.” Reacties mogen niet kwetsend zijn.

Meer filmpjes

Sinds kort maakt Ronalds mediateam opvallend meer filmpjes. Vanwaar die ontwikkeling? “Toen ik als eindredacteur vertrok bij Midvliet, de lokale omroep van Leidschendam-Voorburg, is bijna de hele videoploeg met me meegegaan. Hun expertise wil ik benutten.  Nu maken we heel veel video’s. Om dat te bekostigen, zij we op zoek naar sponsoren die een onafhankelijk geluid in Rijswijk willen hebben.” Daar ontbreekt het in het Rijswijks medialandschap aan, vindt hij: onafhankelijkheid en kritiek. “Zelf wil ik er positief-kritisch in staan.”


De filmploeg van InRijswijk in actie. - Ronald Mooiman

Bijzonder blij is hij met zijn collega René Marquard: “Die kan zo in Hilversum aan de slag, als iemand die alleen maar reacties losmaakt bij mensen. En René is ook een Rijswijker.”

Het medialandschap in Rijswijk moet onafhankelijker en kritischer

Hoe is Ronald zelf gegroeid in lokale verslaggeving? “Vroeger was ik heel erg gericht op sport. Nu ben ik met alle facetten bezig.” Toch vindt hij het nog steeds het leukst om de mens achter de sporter te interviewen. “Ik wil meer over iemands mindset weten. Wat doet hij ernaast? Hoe gaat een sporter om met teleurstellingen? Waar komt doorzettingsvermogen vandaan?”

Bodybuilder

Een van zijn meest memorabele interviews was in 1991 met Mister Universe, een verkiezing voor de beste bodybuilder ter wereld in Den Haag. Deze man overleed de nacht na afloop van het interview.

Ronald: “Hij had te veel vochtafdrijvers genomen. Tijdens het interview zei hij al: ‘Je suis très fatigue’”.

Johan Cruijff en Jayme

Een ander moment dat hem nog helder voor de geest staat: een persconferentie waarop hij vragen stelde aan Johan Cruijff, destijds trainer van Barcelona, na een wedstrijd tegen FC Utrecht. Op dat moment was het de grote vraag of Cruijff bondscoach van Nederland zou worden. Ronald werkte voor de lokale omroep van Utrecht en was alleen geïnteresseerd in wat Cruijff van FC Utrecht vond. Andere journalisten keken hem vreemd aan.

En een derde herinnering: Jayme. Dit kindje uit Rijswijk had een zeldzame spierziekte. In de crowdfunding voor de behandeling heeft Ronald een bescheiden aandeel gehad. Het meest ontroerende moment uit zijn carrière: dat hij Jayme voor het eerst zag, bij hem thuis, om zijn moeder te interviewen.

Toekomst

Hoe ziet Ronald de toekomst voor zich? Over het antwoord op die vraag hoeft hij geen twee keer na te denken. “Ik zou heel graag willen dat InRijswijk dan de lokale omroep is.”