Zó werd er gestemd tijdens het Begrotingsdebat

Algemeen
AOW-gerechtigden in Rijswijk met een Ooievaarspas reizen vanaf 2023 gratis met het OV.
AOW-gerechtigden in Rijswijk met een Ooievaarspas reizen vanaf 2023 gratis met het OV. (Foto: Pixabay)

De gemeentelijke begroting voor 2023-2026 is dinsdag 8 november unaniem aangenomen door de gemeenteraad van Rijswijk. Tijdens de vergadering werd er over diverse voorstellen van politieke partijen gestemd. 

Hieronder een beknopt overzicht van ingebrachte punten door partijen waarover nog apart werd gestemd.

Eigen bijdrage grofvuil

Het voorstel van Rijswijks-Belang om de eigen bijdrage voor het laten ophalen van grofvuil van €12,50 af te schaffen, werd afgewezen. Alleen Rijswijks-Belang zelf, Wij.Rijswijk en CDA steunden dit idee. GroenLinks stemde tegen, omdat het college heeft laten weten eerst te willen kijken naar hoe de afschaffing financieel zou uitpakken.

Evenementen

Op voorstel van D66 en VVD gaat er 400.000 per jaar naar evenementen, voor het Strandwalfestival, maar ook de Avondvierdaagse, Sinterklaasintocht, Herdenking Vrede van Rijswijk en nieuwe evenementen. 

Gratis OV AOW-gerechtigden

Voor AOW-gerechtigden met een Ooievaarspas wordt reizen met het OV (HTM) gratis. Eerder wilde CDA reizen met HTM ook gratis maken voor Ooievaarspashoudende jongeren van 12 tot en met 17 in schoolvakanties en het weekend, maar daar zou de VVD niet in mee zijn gegaan. Nadat de jongeren ‘eruit waren gehaald’, steunden alle partijen het voorstel, behalve D66. Deze partij stemde tegen, omdat volgens hen eerst goed moet worden nagedacht over de uitvoering en het meten van de effectiviteit. ChristenUnie gaf juist aan het te betreuren dat de jongeren niet werden meegenomen in de regeling.

Geld voor woningeigenaren

Er wordt tot en met 2025 2 miljoen per jaar geïnvesteerd in het helpen van woningeigenaren met het isoleren van hun woningen door middel van bijvoorbeeld subsidie. Het gaat hierbij om woningen met een WOZ-waarde lager dan de NHG-grens en een energielabel E, F of G.

Gesubsidieerde instellingen

Een voorstel van de VVD met de frappante titel ‘Rijswijk is geen pinautomaat’, werd afgewezen. Dit voorstel ging over geld voor gesubsidieerde instellingen in Rijswijk, zoals Welzijn Rijswijk en de Bibliotheek. Welzijn Rijswijk heeft 85.000 euro nodig om een tekort in 2022 af te dekken, zo constateerde VVD, en de Bibliotheek aan de Vliet moet het huidige huurcontract afkopen voor 898.809 euro in verband met de verhuizing naar het Huis van de stad Rijswijk. VVD stelde voor dat het college met deze instellingen in gesprek zou gaan om onder meer voor te stellen de bedragen alleen ter beschikking te stellen in de vorm van leningen. De meerderheid van de raad ging hier niet mee akkoord.

WMO-indicatie onbepaalde tijd

Mensen met chronische of progressieve aandoeningen kunnen een wmo-indicatie krijgen voor onbepaalde tijd. Dit voorkomt onnodige administratieve rompslomp, aldus de partijen die met dit voorstel kwamen. De situatie van mensen met zulke aandoeningen, verbetert niet, maar verslechtert vaak zelfs. Met een indicatie voor onbepaalde tijd, is er geen her-indicatie nodig. Deze motie kwam van BVR, PvdA, Wij.Rijswijk, D66 en CDA en werd aangenomen.

Energietoeslag hogere inkomens

Het idee van CDA om de eenmalige energietoeslag ook mogelijk te maken voor huishoudens met een inkomen tot 150% of zelfs 170% van de bijstandsnorm (is nu 130%), werd afgewezen.

Dementievriendelijk, vrijwilligers, prullenbakken

Rijswijk wordt op voorspraak van CDA, PvdA, GroenLinks en D66 een dementievriendelijke gemeente: hiervoor komt een plan van aanpak. Verder worden inwoners voortaan uitgenodigd voor raadsvergaderingen. Er komt een bedankdag voor alle vrijwilligers in Rijswijk. Prullenbakken in Rijswijk zullen nog in het eerste kwartaal van 2023 (deels) worden herplaatst naar bankjes, een langgekoesterde wens van Wij.Rijswijk, om zwerfafval tegen te gaan.

Genoeg huisartsen en scholen

GroenLinks en Rijswijks-Belang vroegen samen, met het oog op de enorme bevolkingsgroei die Rijswijk de komende jaren nog doormaakt, of het college wil vastleggen hoeveel eerstelijnszorg, kinderopvang en basisonderwijs er per hoofd van de bevolking nodig is. En of de gemeente zich iets meer wil ‘bemoeien’ met de beschikbaarheid van betaalbaar vastgoed en de beschikbaarheid van voldoende personeel, dan in het collegewerkprogramma was vastgelegd. Hier was een meerderheid van de gemeenteraad het mee eens.

Gelijke kansen

Verder gaat Rijswijk zich aansluiten bij de Gelijke Kansen Alliantie, een aanpak om voor gelijkere kansen te zorgen voor jongeren.

Aanpassing 9/11/2022 om 14:54: gratis reizen met OV is preciezer uitgedrukt met ‘reizen met HTM’.