Zoveel zonnepanelen heeft Rijswijk in vergelijking met regio

Algemeen
In Rijswijk groeide het aantal zonnepanelen minder hard dan in de buurgemeentes, maar zijn niet de minste zonnepanelen per huishouden.
In Rijswijk groeide het aantal zonnepanelen minder hard dan in de buurgemeentes, maar zijn niet de minste zonnepanelen per huishouden. (Foto: Pixabay)

In de provincie Zuid-Holland hadden huishoudens in 2021 gemiddeld 4,7 keer zoveel zonnepanelen als in 2016. In de directe regio van Rijswijk is dat gemiddeld 3,8 keer. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van CBS-cijfers.

Energie

In Rijswijk was er in 2016 gemiddeld 0,34 zonnepaneel per huishouden. Dat was in 2021 gegroeid naar 1,05: 3,1 keer zoveel. De groei van het aantal zonnepanelen is het minst hard in Rijswijk als je een vergelijking maakt met de directe buurgemeenten. Het absolute aantal is dat echter niet: in Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Delft zijn er minder zonnepanelen per huishouden.

Toename zonnepanelen andere gemeenten

Toch is de groei in de andere gemeenten wel harder. In Midden-Delfland groeide het aantal zonnepanelen met 3,4 keer, net als in het Westland. In Leidschendam-Voorburg was de groei 3,8 keer en in Delft 4,2. Pijnacker-Nootdorp spant de kroon met een groei van 4,6 keer: daar zijn er nu maar liefst 2,43 zonnepanelen per huishouden. Een heel verschil met de 0,53 in 2016.

Populariteit

De grote toename van het aantal zonnepanelen is volgens Zonneplan sterk gerelateerd aan de gestegen energieprijzen sinds oktober vorig jaar. Hoe duurder het is om elektriciteit van het net af te nemen, hoe meer zonnepanelen zichzelf immers uitbetalen. Volgens het CBS betaalt een gemiddeld huishouden momenteel 73 cent per kilowattuur (kWh). Zonneplan: “Bij een jaarlijks verbruik van 2500 kWh bespaar je daarmee zo’n 1800 euro op jaarbasis wanneer je zonnepanelen laat installeren. Die investering van drie à vierduizend euro verdien je in de huidige situatie dus al binnen twee tot drie jaar terug.”