De locatie bij het Haantje langs de Prinses Beatrixlaan, vlakbij het Wilhelminapark waar de drie woontorens komen.
De locatie bij het Haantje langs de Prinses Beatrixlaan, vlakbij het Wilhelminapark waar de drie woontorens komen. (Foto: Google Maps)

Uitspraak Raad van State: woontorens bij het Haantje mogen er komen

Algemeen

De gemeente Rijswijk mag drie nieuwe appartementengebouwen realiseren langs de Prinses Beatrixlaan en de woonwijk Parkrijk. Dat heeft de Raad van State 16 november besloten. Bewoners waren tegen het bestemmingsplan en de vergunningen in beroep gegaan. Volgens hen zouden de woontorens hun woongenot aantasten.

Het gaat om drie nieuwe gebouwen: De Parkwachter, die een maximale bouwhoogte mag hebben van 43 meter, woontoren B-Building met een maximale bouwhoogte van 25 meter (beide gebouwen bevatten 90 woningen) en een gebouw Healthcare, met 54 zorgwoningen. Dat laatste gebouw zou 20 meter hoog mogen wroden. Op 21 december 2021 werd het bestemmingsplan hiervoor vastgesteld. Op 14 januari verleende het college van B en W de benodigde omgevingsvergunningen.

Aantasting woongenot

Omwonenden van het gebied waar de gebouwen komen - het noordwestelijke deel van het woongebied ‘t Haantje, grenzend aan de Prinses Beatrixlaan en het Wilhelminapark - hebben het plan aangevochten. Zij zijn bang dat de woontorens hun woongenot zullen aantasten. De Parkwachter zou, met 43 meter hoogte (dat zouden zo’n 15 verdiepingen zijn, red.) uit de toon vallen bij de woningen in de omgeving. Ook zouden ze hun privacy verliezen en zonlicht in hun woningen.

Bestaand stedelijk gebied

Volgens de gemeente zouden de flats gebouwd worden in bestaand stedelijk gebied. De omwonenden waren het daar niet mee eens: het noordelijke deel van het gebied dat bebouwd gaat worden, had eerst een groenbestemming. Maar de Raad van State geeft de gemeente gelijk. Omdat de plek direct grenst aan stedelijk groen, wegen en er veel woningen direct in de buurt worden gebouwd, vindt zij dat het een bestaand stedelijk gebied is.

Niet goed uitgelegd

De Raad van State vindt het verder duidelijk dat de woningen nodig zijn - iets wat de aanvechters ook in twijfel trokken. Niet alleen zijn er dringend woningen nodig voor reguliere woningzoekenden. Ook aan zorgwoningen is een grote behoefte. De Raad van State vindt dat de gemeente daarmee voldoende heeft onderbouwd waarom de drie woontorens er moeten komen. Toch hebben de omwonenden wel gelijk: dit had de gemeente eigenlijk al in december, bij het bestemmingsplan, uitgebreid moeten toelichten. Daarom zijn ze terecht in beroep gegaan, stelt de Raad van State. Maar dat betekent niet dat de woontorens er niet mogen komen.

Uitzicht, privacy en zonlicht

Alle andere bezwaren die de omwonenden aanvoeren, vindt de Raad van State namelijk niet zo sterk. Wat betreft het verlies aan uitzicht en privacy voor de omwonenden: ‘enige inbreuk op uitzicht en privacy’ hoort erbij in een verstedelijkte omgeving. En het verlies aan zonlicht: tijdens meetmomenten bleek dat aan de (lichte) TNO-norm hiervoor werd voldaan. Een ander bezwaar tegen de plannen was de extra filevorming die de woningen in dat gebied zouden opleveren. Maar dat zal ook wel meevallen, luidt vrij vertaald het oordeel. 

Genoeg parkeerplaatsen

Verder zouden er te weinig parkeerplekken worden gerealiseerd: 1,34 per woning. Bij de zorgwoningen is dit 30 parkeerplaatsen voor 54 woningen, terwijl veel van de senioren die daar komen te wonen, nog een auto zullen bezitten. Neem daarbij auto’s van zorgpersoneel, en het probleem is niet te overzien. Dit zal meevallen, is kort samengevat de tegenwerping van de gemeente. Volgens een verkeersdeskundige zijn er minder parkeerplekken nodig bij kleinere woningen. De woningen in de torens worden met een oppervlakte van 50 tot 80 vierkante meter klein gevonden. Deelvervoer moet de parkeerdruk deels oplossen. Meerdere berekeningen onderbouwen bovendien dat er genoeg parkeergelegenheid zal zijn.

Proceskosten

Omdat al deze andere bezwaren geen stand houden volgens de Raad van State, hoeft de gemeente niet opnieuw te beslissen over de woontorens. De woontorens mogen er komen zoals de gemeente dat al van plan was. Wel moet de gemeente de proceskosten betalen, omdat de omwonenden gelijk hadden in hun punt dat de behoefte aan deze woningen niet genoeg was toegelicht in het bestemmingsplan van 21 december 2021.

Bron: Raad van State

De woontorens gezien vanaf de noordzijde.
Afbeelding
Rehobothschool verzamelt zwerfafval met wethouder Algemeen 25 nov, 16:37
Afbeelding
Verse oliebollen in 2022: hier in Rijswijk vind je ze Algemeen 25 nov, 16:32
Afbeelding
Waterfietsen en watertuinen in de Rijswijkse haven Algemeen 25 nov, 14:23
Afbeelding
Tarieven waterschapsbelasting Delfland in 2023 omhoog Algemeen 25 nov, 13:35
Afbeelding
Motie tegen dierproeven met apen in BPRC in Rijswijk Politiek 25 nov, 11:47
Afbeelding
Bewustzijn op Orange the World-dag: ‘Het is een taboe, maar praat toch’ Algemeen 25 nov, 11:03
Afbeelding
Straatpraat: ‘Er wordt respectvol met elkaar omgegaan in de politiek’ Cultuur 25 nov, 06:30
Afbeelding
Flinke schade bij brand in tuinhuisje Endehoekseweg in Rijswijk Politie 24 nov, 22:23
Afbeelding
Drinkwater in ons gebied duurder in 2023, maar blijft ‘relatief goedkoop’ Financieel 24 nov, 18:58
Afbeelding
Verkeerschaos na kleine aanrijding op de Prinses Beatrixlaan in Rijswijk Politie 24 nov, 18:51
Afbeelding
Minister Hugo de Jonge koos Rijswijk voor presentatie Woonzorgprogramma Politiek 24 nov, 09:59
Afbeelding
Heftig ongeluk met auto door hekwerk op Laan van Zuid Hoorn Politie 24 nov, 09:07
Afbeelding
Binnenkort weer mooie kinderboeken scoren bij De Vier Windstreken Algemeen 24 nov, 06:50