Bibliotheek Rijswijk en Amnesty International samen in actie

Algemeen
Door een brief te schrijven kunnen deelnemers onterecht veroordeelden misschien vrij krijgen.
Door een brief te schrijven kunnen deelnemers onterecht veroordeelden misschien vrij krijgen. (Foto: Pixabay)

Ieder jaar komt Amnesty International rond 10 december in actie voor mensen die groot onrecht is aangedaan. 10 december is de Dag van de Rechten van de Mens. ‘Write for Rights’ heet die internationale actie van Amnesty. “Deelnemers sturen honderdduizenden brieven naar autoriteiten. En dat werkt! Er komen activisten komen vrij, onrecht stopt!”

Belangstellenden kunnen op allerlei manieren meedoen aan Write for Rights, thuis, op school, met collega’s, vrienden, buren en familie. Bibliotheek Aan de Vliet in Rijswijk en Amnesty werken dit jaar samen om nóg meer mensen de gelegenheid te geven om mee te doen.

Vreedzame demonstraties

“Dit jaar schrijven we voor tien mensen die zijn opgepakt omdat ze meededen aan vreedzame demonstraties. Eén van hen is Aleksandra Skochilenko uit Rusland. Zij verving prijskaartjes in een supermarkt door kleine etiketten. Daarop stond informatie over het Russische bombardement op het theater in Marioepol in Oekraïne. Daar schuilden honderden mensen vanwege de oorlog.”

Ze werd aangeklaagd vanwege het verspreiden van valse informatie over het Russische leger

“Ze werd aangeklaagd vanwege ‘het verspreiden van valse informatie over het leger van de Russische Federatie’. Aleksandra kan hiervoor 10 jaar cel krijgen. Aleksandra is allergisch voor gluten, maar in de gevangenis krijgt ze geen glutenvrij eten. Daardoor heeft ze vaak honger. Vraag om haar vrijlating!”

Gerard Hendriks, directeur van de bibliotheek, opent op zaterdag 10 december om 10.30 uur de Write for Rights-actie. Tot 16.00 uur kan iedereen die een brief wil schrijven terecht in de Bibliotheek, Generaal Eisenhowerplein 101 in Rijswijk.

In de filmzaal van de bibliotheek kunnen bezoekers doorlopend kijken naar korte, indrukwekkende documentaires van Amnesty International.

Schrijfpakket

Wie liever thuis schrijft, of op school bijvoorbeeld, kan vanaf maandag 28 november een schrijfpakket ophalen bij de balie van de bibliotheek in Rijswijk. De brieven kunnen zelf worden verstuurd, maar ze kunnen ook 10 december worden afgegeven in de bibliotheek.