Waterfietsen en watertuinen in de Rijswijkse haven

Algemeen
Artist impression van hoe de Rijswijkse haven eruit komt te zien.
Artist impression van hoe de Rijswijkse haven eruit komt te zien. (Foto: PR)

De Rijswijkse haven wordt nu nauwelijks gebruikt, maar in de toekomst wordt het een belangrijke plaats voor ontmoeten en recreatie. Er zijn drie verschillende scenario’s gemaakt om dat vorm te geven. Op samen.rijswijk.nl kan je je mening geven over deze varianten. De gemeente verwacht dat de inrichting van de nieuwe Stadshaven in 2026 kan beginnen.

De toekomst 

Het Havenkwartier verandert de komende jaren naar een levendige, groene stadswijk, waar bedrijvigheid, wonen en recreëren bij elkaar horen. Het centrum van deze wijk is de Stadshaven.

Passantenhaven

Er komt ruimte voor verschillende voorzieningen en activiteiten, zoals bijvoorbeeld een passantenhaven (hier worden ligplaatsen per dag(deel) verhuurd), horeca, drijvende watertuinen, fontein of een andere mooie invulling, passend bij de behoeften van huidige en toekomstige bedrijven en bewoners.


Rustige en levendige zones

Omwonenden, ondernemers, verschillende organisaties, projectontwikkelaars en deskundigen hebben hun wensen en behoeften aangegeven. Op basis hiervan is de haven ingedeeld in zones van rust en levendigheid. Er zijn verschillende varianten. Waar kan je het beste een rustige zone maken? Met bijvoorbeeld drijvende groene eilanden. Of waar kan je de levendigheid organiseren? Met een restaurant, een broodjeszaak of koffiebar? Waar kun je recreëren met kanoën, zwemmen, waterfietsen op het water organiseren?

Enquête

Je kan tot en met 30 november reageren door een enquête in de vullen op https://samen.rijswijk.nl/nl-NL/projects/stadshaven . Vervolgens worden de resultaten verwerkt. In het begin van 2023 worden de uitkomsten gepresenteerd op samen.rijswijk.nl. Ook organiseert de gemeente een nieuwe bijeenkomst om ook live met elkaar in gesprek te blijven.