Rehobothschool verzamelt zwerfafval met wethouder

Algemeen
v.l.n.r. De leerlingen van de Rehobothschool samen met wethouder Mark Wit en Klimaatburgemeester Hans Thiebou.
v.l.n.r. De leerlingen van de Rehobothschool samen met wethouder Mark Wit en Klimaatburgemeester Hans Thiebou. (Foto: Robert Heijdemann)

De leerlingen van de Rehobothschool zitten al vol verwachting in hun lokaal. Samen met wethouder Mark Wit van milieu en duurzaamheid, gaan ze vanmiddag, vrijdag 25 november, de omgeving van hun school aan de Colijnlaan vrij maken van zwerfvuil. En dat allemaal in het kader van de jaarlijkse Afvalrace.

Door Robert Heijdemann

De wethouder vertelt blij te zijn dat er weer verschillende basisscholen meedoen met de Afvalrace: “Het is fantastisch dat de leerlingen van deze scholen zich inzetten om het zwerfafval rondom de school op te ruimen. Het is belangrijk dat het plastic en alle rommel niet in de natuur terecht komt.”

Plastic gevaar

Steven Pouw, die het project bij de scholen begeleidt, vraagt de kinderen wat veel op straat ligt en hoe lang het duurt voordat het is verteerd. Een bananenschil doet er een jaar over, een pakje kauwgom 20 jaar, een frisdrankblikje 50 jaar. Dan komt hij bij een plastic frisdrank of waterflesje. Honderd jaar roept een leerling, 500 jaar een ander, 1000 jaar dan. Steven: “Allemaal fout, een plastic flesje verdwijnt nooit. Het valt uiteen in hele kleine stukjes die via riolen in de zee komen. Veel vissen en vogels die dat binnen krijgen overleven het niet. En die het wel overleven worden gevangen en eindigen op ons bord, met alle risico’s voor onze gezondheid!”

Prikkers en hesjes

Een jaar lang gaan de leerlingen aan de slag in de omgeving van hun school. Voor het opruimen van zwerfafval hebben de basisscholen materialen gekregen van de gemeente, zoals grijpers en hesjes. Dit jaar doen vier basisscholen mee met de Afvalrace: de Rehobothschool, de Wethouder Brederodeschool, De Voorde, en Parkrijk. Aad, Mary en Theo vormen de Rijswijkse Zwerfafvalbrigade. Zij gaan regelmatig langs bij de scholen om te kijken hoe schoon het gebied rondom de school is. Hoe schoner, hoe meer punten. De school met de meeste punten wint de Gouden Wisseltrofee. Afgelopen jaar won de Wethouder Brederodeschool de wisseltrofee. Als het aan de leerlingen van de Rehobothschool ligt, winnen zij dit jaar de wisselbeker. Maar dan moeten ze wel de Afvalrace winnen. En laten de leerlingen van de andere scholen die meedoen dat nou ook van plan zijn.

Samen Rijswijk schoner

Voordat ze in de omgeving van de school op zoek gaan naar zwerfafval vertelt Hans Thiebou, de nieuwe Klimaatburgemeester van Rijswijk: “Samen gaan we aan de slag om het zwerfafval tegen te gaan. Hiermee maken we Rijswijk weer een beetje schoner en gezonder. En we zorgen ook dat veel zwerfafval opnieuw als grondstof wordt gebruikt. Zo zijn dopjes van tandpastatubes veel geld waard.” De leerlingen vertellen trots dat ze die met de school al verzamelen. Steven Pouw: “We willen met de leerlingen ook een bezoek aan Avalex brengen. Dan kunnen ze zien hoe afval wordt verwerkt en wat opnieuw gebruikt kan worden. Recycling in de praktijk.”