Wobbe Westra neemt afscheid van Rijswijkse markt

Werken
Vaste klant en wethouder Werner van Damme (VVD) neemt afscheid van Leo en Wobbe Westra.
Vaste klant en wethouder Werner van Damme (VVD) neemt afscheid van Leo en Wobbe Westra. (Foto: Robert Heijdemann)

Als jongetje van acht jaar kwam Wobbe Westra al mee met zijn tante Bep Star. Zij had in de jaren vijftig een bloemenkraam op de Rijswijkse markt. Vandaag, zaterdag 26 november, neemt hij afscheid van zijn vele klanten. Eén van hen is ook wethouder Werner van Damme (o.a. Economische zaken, Bedrijfsvoering en Dienstverlening, VVD). Die schonk een aandenken aan Rijswijk.

Door Robert Heijdemann

Wobbe Westra groeide op met de bloemen: in Rijnsburg, midden in de Bollenstreek. “Ik heb acht broers, waarvan er vijf ook in de bloemen werken. Mijn broer van 72 staat nog elke dag op de markt.”

Naar de veiling

De liefde voor de bloemenhandel is hem bijgebracht door zijn tante Bep Star. Van haar leerde hij door de jaren heen het vak. In augustus 1980 nam hij de kraam van haar over. “Het waren altijd lange dagen met de wekker op vijf uur. Naar de veiling de bloemen inkopen en direct door naar de markt. Opbouwen en dan verkopen. Voor acht uur ‘s avonds waren we nooit thuis.”

Rozijntjes

Al sinds Werner van Damme in Rijswijk woont, koopt hij elke zaterdag bloemen bij Wobbe. “Mijn dochter kreeg altijd rozijntjes van hem, dus die wilde altijd wel mee “, vertelt hij. Zo hoorde Werner ook dat Wobbe er mee zou stoppen. “Ik ben nu 65 jaar en heb een goede gezondheid. Het is tijd om wat meer vrije tijd te hebben”, vertelt Wobbe. De laatste jaren stond hij met zijn vrouw Leo nog op drie markten. Mijdrecht, IJsselstein en Rijswijk.

Missen

Gaat Wobbe zijn drukke bestaan niet missen? “Wat ik in elk geval niet zal missen is die wekker elke morgen om vijf uur. Wat we na al die jaren wel zullen missen, zijn de vele contacten met de klanten. Maar Rijnsburg is niet ver van Rijswijk. Dan ga ik op het Hansken-bankje voor de kerk zitten en gezellig bijpraten met iedereen”.