Documentaire Tamara Hoek ‘Eenzame Rijswijkse senioren’ wint prijs

Cultuur
Tamara met de prijs voor haar documentaire over ‘Eenzame ouderen in Rijswijk’.
Tamara met de prijs voor haar documentaire over ‘Eenzame ouderen in Rijswijk’. (Foto: PR)

Voor een filmproject van de Haagse Hogeschool waaraan veel studenten meededen, heeft de Rijswijkse Tamara Hoek één van de vijf prijzen gewonnen. Haar documentaire over eenzame senioren in Rijswijk won de prijs voor ‘de meeste waarde voor de praktijk’.

Wat bewoog Tamara ertoe om deze documentaire te maken? “Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Nadat mijn opa was overleden, werd mijn lieve oma steeds eenzamer. Ze kwam ook niet meer buiten.” Dat was voor Tamara Hoek reden zich hierin de verdiepen. “Hoe herken je eenzaamheid, wat kan je eraan doen”. Zelf gaat ze nu vaker langs bij haar oma.

Sociale contacten

“Een belangrijke oorzaak voor de eenzaamheid bij ouderen is het wegvallen van de partner. Goede sociale contacten verminderen vaak dat de gezondheid achteruit gaat”, legt Tamara uit. “Uit onderzoek blijkt dat het hebben van vier of vijf sociale contacten voldoende is om niet te vereenzamen. Hierbij is het wel belangrijk dat het niet alleen familie is.” Maar hoe krijgen zij nieuwe sociale contacten als ze ook nog slecht ter been zijn?

Diverse initiatieven

Over de problematiek van eenzame ouderen in Rijswijk spreekt Tamara ook met Annelies Hoogenes, beleidsadviseur van de gemeente Rijswijk. “Eenzaamheid is één van de vier thema’s van de uitvoeringsagenda van de gemeente”, vertelt Annelies. Met name met acties bij beginnende dementie. Door het samenwerken met verschillende partners is er een groot activiteitenaanbod voor ouderen. In samenwerking met Welzijn Rijswijk en de woningbouwcorporaties zijn er ook flatcoaches. Zij hebben contact met de bewoners en kunnen direct actie ondernemen. Er kan bijvoorbeeld een huiskamer in de flat komen. “Mensen bereiken die eenzaam zijn, dat is wel lastig. Hoe weet je dat iemand eenzaam is?”


Seniorenadviseurs

De 81-jarige Miep uit Rijswijk doet in de documentaire haar verhaal. Over hoe zij met haar ouders omging toen die bejaard werden en hoe dat vandaag de dag is. “Het gebeurt nu wel dat ik een week niemand spreek”. Daarnaast wordt ingegaan op de rol van de Seniorenadviseurs van Welzijn Rijswijk. “Zij bieden op een laagdrempelige manier informatie, advies en ondersteuning aan op het gebied van zorg, welzijn, wonen en financiën. Ook kunnen ouderen gebruik maken van een maaltijdenservice als zij tijdelijk niet in staat zijn zelf te koken. Verder zijn er bewegingscursussen en een vervoersdienst.”

Open eettafel

Om in contact te komen met ouderen bezocht ze ook één van de Open Eettafels in Rijswijk. De eettafel van Ewout in de Esdoornstraat. De gasten vertellen wat ze samen doen. In haar conclusie noemt Tamara dat de echte eenzaamheid achter de voordeur bestaat. Tamara: “Daarom blijft het lastig eenzaamheid te signaleren en aan te pakken. Ga vaker op de koffie bij je opa of oma, ga de hond uitlaten met de buurman die alleen is of maak een praatje met een oudere mevrouw in het park. Een klein gebaar kan een groot verschil maken”.

Samenleven in wijken

Tamara studeert Ruimtelijke Ordening in Rotterdam. Nu volgt ze een ‘minor’ over sociale innovatie in stad en wijk. Tamara: “Mijn vak is wijken ontwerpen, ik wil mij daarbij graag gaan richten op de mensen, de leefbaarheid en het samenleven in de wijken. Zorgen dat ook ouderen onderdeel zijn van de wijk. Dat ze met mooi weer in de speeltuin een kopje thee gaan drinken en genieten van de spelende kinderen”.