Aantal jonge verkeersslachtoffers stijgt in Rijswijk

Algemeen
80% van de verkeersdeelname is rekening houden met anderen.
80% van de verkeersdeelname is rekening houden met anderen. (Foto: PR)

De halfjaarcijfers 2022 over ongevallen, gewonden en dodelijke verkeersslachtoffers tonen dat vooral jongeren het slachtoffer zijn van verkeersongelukken. “Rijswijk gaat de verkeersveiligheid verbeteren en schoolroutes veiliger maken”, aldus wethouder Armand van de Laar van Stadsontwikkeling en Mobiliteit.

Na het eerste halfjaar tellen we al 1.124 verkeersslachtoffers meer dat vorig jaar over dezelfde periode, dat is ruim 10% meer. Zo’n stijging heeft zich de afgelopen vijf jaar niet voorgedaan.

Indringende cijfers

“In Rijswijk maken we werk van ons actieplan verkeersveiligheid. Deze cijfers zijn zeer indringend. Dit heeft veel te maken met gedrag maar als gemeente kunnen we gevaarlijke punten aanpassen en bijvoorbeeld belangrijk schoolroutes in en door Rijswijk veiliger maken”, zegt de wethouder.

Kwetsbaar

Kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer. Daarom is de urgentie groot en wil de gemeente met het Actieplan Verkeersveiligheid Rijswijk de verkeersveiligheid in Rijswijk verbeteren. Dat doet zij door de weginrichting aan te pakken, waaronder de aanleg van verkeersveilige schoolzones. Daarnaast zet de gemeente in op educatie, voorlichting en op handhaving op gedrag in het verkeer.

Asociaal gedrag

Van de Laar: “We maken de infrastructuur van de stad veiliger, maar het is ook een gedragskwestie van asociaal of egocentrisch rijden. 80% van de verkeersdeelname is juist rekening houden met anderen. Maar het is heel lastig om als gemeente dat gedrag te beïnvloeden. Als mensen daar tips voor hebben, hoor ik het graag.”

Bredere fietspaden

Naast veiliger schoolroutes pleit Van de Laar voor bredere fietspaden, meer zichtbaarheid in het donker van deelnemers in het verkeer, een bewustwordingscampagne over het hoge aantal verkeersslachtoffers. De jaarcijfers over ongevallen, gewonden en dodelijke slachtoffers in 2022 worden volgend jaar april/mei gepresenteerd.