Nieuwe beelden van sloop Sterpassage: de fundering blootgelegd

Algemeen
De Sterpassage, hier nog in februari 2022, is niet meer. Van het gebouw worden nu de funderingen verwijderd.
De Sterpassage, hier nog in februari 2022, is niet meer. Van het gebouw worden nu de funderingen verwijderd. (Foto: Archief)

In een nieuwe en laatste filmpje met dronebeelden van de sloop van de Sterpassage, heeft Nico van Geresteijn de aanblik van de fundering vereeuwigd. Een fundering die ongeveer 30 jaar oud moet zijn.

Bogaard

Op 21 september 1963 werd winkelcentrum In den Bogaard, het eerste moderne, grote winkelcentrum van West-Europa zoals men dat tot dan toe vooral in Amerika kende, geopend door burgemeester Bogaardt. De naam van het winkelcentrum was niet alleen ontleend aan de zijne, maar ook aan het feit dat er ooit een boomgaard heeft gestaan. De toenmalige burgemeester schatte in dat het ‘shopping center’, zoals hij het noemde, een meerwaarde zou hebben boven winkels uitsluitend in afzonderlijke wijken. Het winkelcentrum zou volgens hem voorzien in een ‘grote koopbehoefte van een wijde kring consumenten’. Je kon er funshoppen ‘avant la lettre’.

Meer winkelcentra

Winkelcentrum In de Bogaard was de eerste decennia onwijs succesvol. Op het openingsfeest alleen kwamen al duizenden mensen af. Het winkelcentrum werd geopend met het afschieten van een bom door de burgemeester. Maar in de jaren ‘80 kwamen er meer winkelcentra in de regio op. Ook kregen steeds meer mensen een auto, waardoor ze naar nieuwe plekken konden reizen voor hun inkopen. Het ging hierdoor wat minder met de Bogaard. De gemeente speelde hierop in door onder meer de uitstraling van het winkelcentrum te veranderen. Ook de V&D werd gepimpt.

Weer vooruitstrevend

In de jaren ‘90 vond er opnieuw een grote verbouwing plaats. In 1992 werd de Sterpassage gebouwd, daarna volgde de Terp. Beide gebouwen worden nu gesloopt. Op de Sterpassage komen twee hoge flatgebouwen, The Orchard I en The Orchard II. Opnieuw is de Bogaard vooruitstrevend: het is het eerste winkelcentrum in Nederland dat het aandurft om bijna 30.000 m2 aan retailruimte om te zetten naar woningen, groenvoorzieningen en horeca.


Onderdeel van groter geheel

De nieuwste beelden in het YouTube-filmpje van Nico van Geresteijn, zijn gemaakt in hoge resolutie van 4K en kunnen ook op een groot scherm afgespeeld worden om de details beter te kunnen zien. Nico: “Het laat zien dat de Sterpassage een onderdeel is van van het grotere geheel, de ‘Bogaard Centre’. Ook zien we het Bogaardplein en de gebouwen eromheen zoals de Minister en de Prinses Beatrixlaan, waar in de nabij toekomst een verkeersinfarct kan ontstaan. Omdat begin februari de Hoornbrug en de Prinses Beatrixlaan beide afgesloten zullen zijn.” Nico is van plan ook daarvan, tegen die tijd, dronebeelden te maken.