Nieuwe burgemeester zoekt huis in Rijswijk

Algemeen
Uitzicht vanuit een te koop staand appartement in De Generaal.
Uitzicht vanuit een te koop staand appartement in De Generaal. (Foto: Funda.nl)

Huri Sahin komt oorspronkelijk uit Deventer en woont al decennialang in Zoetermeer, waar zij ooit raadslid was. Maar nu zij sinds 12 december burgemeester van Rijswijk is, zal ze hier ook gaan wonen. Tijdens de raadsvergadering van 20 december gaf Sahin aan al meerdere bezichtigingen te hebben gehad.

De burgemeester wil heel graag in Rijswijk wonen. Behalve een wens, is het ook een verplichting: burgemeesters moeten wonen in de gemeente waar zij zijn benoemd. Maar verhuizen is niet altijd meteen mogelijk. Zeker in deze tijd van woningnood, liggen de woningen niet voor het oprapen. Daar is burgemeester Sahin inmiddels ook achter: “Nu ervaar ik echt wel hoe ingewikkeld het is om een woning te vinden”, sprak zij vorige week dinsdag.

Veiligheid voorop

Voor een burgemeester kan het zelfs nog lastiger zijn een geschikt huis te vinden. Er moet namelijk extra gelet worden op veiligheid van de woning, volgens het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB). Dat geldt trouwens voor alle politieke ambtsdragers die willen verhuizen. Uit een flyer van de NGB blijkt dat de woning van een burgemeester bij voorkeur voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Glas-in-lood-ramen in monumentale panden zijn niet handig, want die zijn moeilijker te beveiligen. Het is belangrijk dat de voorkant van het huis goed zichtbaar is, zodat voorbijgangers het kunnen zien als een verdacht persoon zich bij de voordeur ophoudt. Het liefst kunnen er ook nog wat barrières worden opgeworpen aan de voorkant, zoals een afrastering of plantenbakken. En wat de tuin en achterkant van de woning betreft, die is bij voorkeur niet bereikbaar voor onbevoegden. Ook op brandveiligheid moet extra worden gelet.

Ontheffing verhuisplicht

Omdat het best een tijd kan duren voor een burgemeester een woning in zijn of haar gemeente heeft gevonden die veilig is en – niet onbelangrijk - ook nog naar de smaak van zichzelf en het meeverhuizende gezin, mogen gemeenteraden hun burgemeester een ontheffing van de verhuisplicht geven van maximaal één jaar. Deze ontheffing werd dan ook 20 december aan de burgemeester verleend.

Uiterlijk december 2025

Mocht burgemeester Sahin over een jaar nog geen woning hebben gevonden, dan kan zij nog twee keer maximaal één jaar ontheffing krijgen. Dat zou de gemeenteraad dan wel moeten verantwoorden aan de Commissaris van de Koning. Uiterlijk in december 2025 zou de burgemeester, in het ergste geval, dus in Rijswijk moeten wonen, maar hopelijk lukt het haar al eerder. Zij heeft in elk geval al vier woningen bezichtigd. “Als u goede tips heeft, hoor ik die graag na afloop van de vergadering,” gaf zij 20 december aan, waarna ze het discussiepunt afsloot met de voorzittershamer.