Het grote jaaroverzicht 2022 van Groot Rijswijk

Algemeen
Vuurwerk bij de Rijswijkse derby tussen Semper Altius en KRSV Vredenburch op 29 oktober 2022.
Vuurwerk bij de Rijswijkse derby tussen Semper Altius en KRSV Vredenburch op 29 oktober 2022. (Foto: Archief/DVE)

“Stond hier maar een glazen bol. Dan kon ik u precies vertellen wat ons dit nieuwe jaar te wachten staat.” Zo begon de Nieuwjaarstoespraak van waarnemend burgemeester Bas Verkerk in 2022. En zo begon ook de eerste Groot Rijswijk van dit jaar, met een voorpagina-artikel over die toespraak. Wat Rijswijk in 2022 allemaal overkwam, dat is inmiddels geschiedenis. In dit grote jaaroverzicht blikt de redactie met u terug op de ontwikkelingen, maar ook een greep uit de interviews die ons, en misschien ook u, het meest zijn bijgebleven.

Januari

2022 begon in Rijswijk met een rustig verlopen jaarwisseling. Groot Rijswijk berichtte over woede en onmacht bij een ondernemer om de voortdurende lockdown. Maar ook over coronamaatregelen die soepeler werden: de jeugd mocht weer langer buiten sporten, scholen gingen weer open na een verlengde kerstvakantie. Bekend werd ook de sluiting van twee tramhaltes in Rijswijk, waaronder de Treubstraat. Rijswijkers Sjaak en Ron wonnen de ‘Oud is Goud’-Awards. Rijswijk zelf wint de Groene Stad Challenge en mag zich de groenste stad van Nederland noemen. De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan: Groot Rijswijk begint met straatinterviews, om Rijswijkers te vragen wat zij willen weten van de politieke partijen op wie ze kunnen stemmen. Er wordt een monument onthuld voor de vermoorde Armando Balkaran, die op 18 februari 2021 slachtoffer werd van een steekincident aan het Julialaantje.


Jan en Noor gaven in januari hun mening in een straatinterview over de gemeenteraadsverkiezingen. - Archief/DvE

Februari

In februari krijgt Nederland, dus ook Rijswijk, te kampen met een paar hevige stormen. De door storm Corrie verwoeste abri aan de Veraartlaan komt even landelijk in het nieuws. Later volgen stormen Dudley, Eunice en Franklin. Ook de ingang van de parkeergarage op het Bogaardplein gaat kapot. Oud Rijswijk neemt afscheid van Ria van den Belt, de oudste ondernemer van Rijswijk. Daarvoor kwam ook Hart van Nederland even een kijkje nemen. 

Het eerste sportdebat vindt plaats in Rijswijk. Kunsthandelaar, voormalig rocker en Rijswijker Martin Hakkaart vindt een uniek Rijswijks schilderij van de Hoornbrug. Intussen nemen de personeelstekorten sterk toe, ook in Rijswijk. Groot Rijswijk ontvangt voor het eerst een lezersbrief met een klacht over een van de gesloten tramhaltes, die aan de Treubstraat.
De gemeenteraad besluit mee te werken aan een eventuele snelle tram over de Geestbrugweg, om de verkeersdoorstroom van Den Haag naar Delft goed te houden. Een nieuwe politieke partij in Rijswijk stelt zich voor: ChristenUnie. De lokale verkiezingscampagne komt op gang.
Alle coronamaatregelen vervallen per 25 februari. Er vindt na twee jaar eindelijk weer een Repair Café plaats. Vredenburch wint overtuigend van Semper Altius. Rijswijks-Belang stelt schriftelijke vragen over foutgeparkeerde deelscooters in de openbare ruimte. Er wordt bekendgemaakt dat de oude waterpomp in Oud Rijswijk een watertappunt krijgt.
En 24 februari valt Rusland Oekraïne binnen. Tijdens het lijsttrekkersdebat op 28 februari geven alle lijsttrekkers aan te willen helpen bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Maart

Rijswijkse student aan de TU Delft, Patrick Sheppard, vertelt over het ontwerp van hem en zijn studententeam van een vernieuwende hyperloop, een manier om supersnel te reizen in de toekomst. Rijswijkse koren delen in Groot Rijswijk hun blijdschap omdat ze eindelijk weer mogen zingen. Intussen probeert Groot Rijswijk lezers te helpen bij het maken van hun keuze tijdens de verkiezingen met een serie antwoorden van de politieke partijen op vragen die ze op straat verzameld heeft.


Een van de eerste Oekraïense vluchtelingengezinnen in Rijswijk, begin maart. - DVE

Tweede Kamerlid Don Ceder (ChristenUnie) bezoekt een Oekraïens vluchtelingengezin in Rijswijk. Minister Hugo de Jonge (CDA) legt voor de tweede keer dit jaar een bezoek af aan Rijswijk, om te kijken naar de bouw van nieuwe huurwoningen voor middeninkomens. Internationale Vrouwendag wordt gevierd bij Welzijn Rijswijk met allerlei culturen. Het bunkercomplex in park Overvoorde ontvangt tijdens een open dag een recordaantal bezoekers.
De verbouwing van de Bogaard begint in zicht te komen. De eerste Hely Hub in Parkrijk (voor voertuigen die je kunt delen) wordt geopend. Groot Rijswijk interviewt Wim Groen en Christian Guillonard van de Rijswijkse Sterrenwacht over de Landelijke Sterrenkijkdagen.


Een foto van Christian Guillonard van de Sterrenwacht. - Christian Guillonard

De verkiezingsstrijd bereikt een hoogtepunt en op 16 maart is er zover: Rijswijk mag stemmen. Er is, net als in de rest van Nederland, een historisch lage opkomst van 45,5%.


Stembureau bij het stadhuis op 16 maart. - DvE

Intussen worden er veel hulpacties op poten gezet voor Oekraïne. Ook betuigt locoburgemeester Armand van de Laar steun aan de Oekraïense vluchtelingen in de Bonifatiuskerk. De Rijswijkse Florencebus haalt Oekraïense vluchtelingen op.
De eerste tekenen van de lente worden zichtbaar in Pasgeld. Rijswijker Arjan te Hoonte vertelt over het Z.H.B.-bier dat hij nieuw leven ingeblazen heeft.
Rijswijk doet enthousiast mee aan de Landelijke Opschoondag. Er wordt voor het eerst geprotesteerd bij de opgeheven tramhalte aan de Treubstraat.


Eerste protest bij gesloten tramhalte Treubstraat. Er zal in november nog een tweede protest volgen. - Tino van Dam

BVR (Beter voor Rijswijk) is wederom de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Wilbert van Bijlert publiceert zijn boek over Pasgeld en ’t Haantje. RHC viert haar lustrum.


Jan van de Sande van de Zuivelservice, de laatst rijdende supermarkt in Rijswijk, ging met pensioen. - DVE

De laatste rijdende supermarkt, de Zuivelservice van Jan van de Sande, stopt ermee.
De eerste netwerkborrel in Plaspoelpolder is een groot succes. Het Rijswijks Jeugdtheater speelt The Sound of Music in de Rijswijkse Schouwburg.
Er wordt een ruilpunt voor tweedehands kinderkleding gestart in Rjswijk: KrijgdeKleertjes.

April

April begint raar, met sneeuw. Zonnebloemolie wordt overal in Nederland zeldzaam door de oorlog in Oekraïne: ook in Rijswijk zijn er lege supermarktschappen.

Er is enige ophef over twee afgezaagde bomen in de Bogaard, nadat Groot Rijswijk bekend had gemaakt dat de ginkgo’s niet gekapt zouden worden. De twee bomen blijken toch niet verplaatst te kunnen worden. Vier bomen redden het wel. Don Bosco doneert €1100 aan een Oekraïense stichting voor kinderrechten. Het is de opbrengst van 725 zelfgebakken koekjes.
Een petitie voor niet bouwen in Pasgeld is meer dan 4000 keer ondertekend. PvdA stelt vragen over het relatief hoge aantal meldingen van huiselijk geweld in Rijswijk.

Er worden hamsters gedumpt bij de Knaaghof. 19 april vindt er een spoeddebat plaats: blijft het azc toch (weer) langer open? Enkele ondernemers geven aan dat wel te willen. Het besluit wordt uiteindelijk uitgesteld tot 10 mei.

Intussen trekt GroenLinks zich terug uit de coalitieonderhandelingen. Er start een reeks columns over de Ramadan in Groot Rijswijk, en over Pasen.

Het NK Tegelwippen gaat van start in Rijswijk. Hans Broekhuizen, voorzitter van de Oranjevereniging & IJsclub Sion, vertelt over het nieuwe bestuur. Groot Rijswijk woont het wekelijks informatiespreekuur voor Oekraïense vluchtelingen in het Best Western Hotel bij. Er wordt bekendgemaakt dat de oude grens tussen Rijswijk en Den Haag wordt teruggebracht.


De start van het NK Tegelwippen 2022 in Rijswijk. Rijswijk eindigde uiteindelijk ergens in het midden. - Robert Heijdemann

Een serie van journalist Frans Limbertie over het verenigingsleven in Rijswijk start.

De directeur van Rijswijk Wonen, Rob van den Broeke, maakt in Groot Rijswijk bekend dat de verouderde woningen in Te Werve Oost zullen worden gesloopt. Trias, Centrum voor de kunsten neemt haar intrek in het nieuwe Huis van de stad Rijswijk. Directeur Patty Jacobs vertelt erover in een interview.

De modeshow in Oud-Rijswijk vindt plaats.

Mei

Een nieuw stripkarakter is geboren: Budgy, speciaal ontworpen voor én in Rijswijk, door illustrator Keith Tolk.

De gemeente keert aan de eerste huishoudens de eenmalige energietoeslag uit vanwege de sterk gestegen energieprijzen. Zes inwoners van Rijswijk ontvangen een Koninklijke Onderscheiding.

De eerste honing wordt geoogst in Pasgeld. De gemeenteraad kiest ervoor het azc te sluiten en voor flexibele woningen te gaan op het terrein aan de Lange Kleiweg: tot 1 december zal het azc open blijven.

Rijswijker Pieterjan Ruysch verzorgt de lasershow tijdens het Eurovisie Songfestival en vertelt erover aan Groot Rijswijk. Er komt een Rijswijks vertaalboekje Nederlands-Oekraïens.

De Regenboogvlag wordt gehesen op 17 mei, als teken dat iedereen in Rijswijk zichzelf mag zijn.

Intussen begint de zoektocht naar de nieuwe burgemeester van Rijswijk.
Er wordt bekend dat een peuter zich heeft geprikt aan een injectienaald in het Julianapark.

Een ontmoetingsruimte in Nieuw Benedictus wordt geopend.

Groot Rijswijk neemt een kijkje op de open dag voor media bij het Biomedical Primate Research Center.


De orgelmannen in Oud-Rijswijk mogen blijven. - Robert Heijdemann

Orgelmannen Kees en Ronald mogen, nadat eerst bekend was gemaakt dat ze geen vergunning meer zouden krijgen, uiteindelijk toch blijven aan de Herenstraat in Oud Rijswijk.

In een woning aan de Frans Halskade wordt het stoffelijk overschot aangetroffen van een 69-jarige man die er al vijf maanden lag.

Juni

Welzijn Rijswijk komt vrijwilligers tekort in de maaltijdbezorging. Aandacht hiervoor in Groot Rijswijk levert nog dezelfde week vijf nieuwe vrijwilligers op.

Restaurant ’t Ganzenest ontvangt een Michelin-ster. In de nacht van 25 op 26 mei breekt er een grote brand uit in garages aan de Van Gijnstraat. Uit onderzoek van de politie zal later blijken dat er geen reden is te vermoeden dat de brand opzettelijk is veroorzaakt.

Don Bosco start met speciale bijeenkomsten voor volwassenen met een (on)zichtbare beperking, een nieuwe doelgroep.

Judith Split vertelt in Groot Rijswijk over haar bejaardentehuis voor katten.
DJ wint de Rijswijkse voorronde van het NK Knikkeren.

Rijswijkse basketbalvereniging Lokomotief wordt twee keer kampioen van Nederland.

Studenten komen met een plan dat een einde maakt aan de leegstand van drie kantoorpanden in Plaspoelpolder, door er studentenwoningen van te maken.

Groot Rijswijk ontvangt een lezersbrief met een klacht over foutgeparkeerde deelscooters.

De MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag) doet een oproep: zonder financieel vangnet zal er minder openbaar vervoer zijn in 2023. (Uiteindelijk zal er veel geld naar het OV in de regio gaan, maar dat wordt pas medio november bekend.)

Omwonenden van de Van Vredenburchweg vrezen voor de verkeersveiligheid vanwege de ontwikkeling van 39 nieuwe woningen op de voormalige Buitenplaats Hofstede.

Er komt een waterspeelplek op het Bogaardplein.

De nieuwe coalitie en het nieuwe coalitieakkoord worden bekendgemaakt en de eerste open dag in het vernieuwde Huis van de stad Rijswijk vindt plaats.

Het watertappunt in Oud Rijswijk wordt in gebruik genomen. Rijswijkse vertaler Ingrid Biesheuvel wordt genomineerd voor een vertaalprijs. Het Rijswijkse vertaalboekje Nederlands-Oekraïens krijgt wegens succes een tweede druk.


Het watertappunt in Oud-Rijswijk wordt in gebruik genomen. - Erwin Dijkgraaf

Jayme (3) uit Rijswijk overlijdt aan een zeldzame spierziekte.

Het Varend Corso vindt plaats, voor het eerst in drie jaar. Huisartsen luiden de noodklok vanwege de toenemende druk op de huisartsenzorg.

RijswijkBuiten wordt geplaagd door een taxuskeverplaag.

De leerlingen van de Wethouder Brederodeschool winnen de Afvalrace 2022. Over afval gesproken: de eerste elektrische vuilniswagen van Avalex gaat aan de slag.

Juli

In juli wordt het heel heet in Rijswijk. Er vindt geen Avondvierdaagse plaats, wel een Middagvierdaagse en een Rolstoeldriedaagse. De oproep van Rijswijk om gemeenten te laten meepraten over afvalverwerking, wordt unaniem gesteund door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Bij De Schoffel opent een nieuw verenigingsgebouw.

Twee leden van de Rijswijkse BMX-club FCC Rijswijk worden Nederlands kampioen.

De inflatie in Nederland loopt hoog op, ook in Rijswijk. De nieuwe wethouders van Rijswijk leggen vlak voor het zomerreces hun eerste werkbezoeken af. Het CBS maakt bekend dat Rijswijk de komende decennia qua inwonertal een van de sterkst groeiende gemeenten van Nederland is.

34 cliënten van Fonteynenburg betrekken een tijdelijke locatie aan de Huis te Landelaan.


Bewoners van de Fonteynenburg betrekken een tijdelijke locatie aan de Huis te Landelaan. - Fonteynenburg

De renovatie van Park Hofrust is afgerond.

Er wordt bekendgemaakt dat er waarschijnlijk woningen komen in het gebouw waar momenteel het stadhuis nog gevestigd is.

De Afvalbrigade ruimt flink wat afval op in de Muziekbuurt. Zo zijn er trouwens heel veel zwerfafvalopruimacties geweest in 2022.

Augustus

De Rijswijkse Rotaryclub zamelt fietsen in voor Oekraïners.

Opnieuw worden de problemen met foutgeparkeerde deelscooters aangekaart. Toch worden er in augustus ook elektrische deelfietsen van Go Sharing geïntroduceerd in het Rijswijkse straatbeeld.

In het Westland gedumpte kittens worden opgevangen door dierenasiel ’t Julialaantje.

Er wordt bekendgemaakt dat er geen najaarskermis komt.

Een lezer schrijft een brief over de omgekeerde Nederlandse vlaggen in de regio. Aan de Herenstraat opent een nieuwe muziekschool.

Er wordt €663.000 geïnvesteerd in het renoveren van Station Rijswijk. De band Harvest Road neemt een videoclip op in Rijswijk. Bekend wordt dat de Aldi gaat uitbreiden.


Band Harvest Road, met ook Rijswijkse leden, neemt haar videoclip op in Rijswijk. - PR

Het stoffelijk overschot van de 33-jarige Poolse Tomasz Jachowicz wordt gevonden in een sloot in het Julianapark. Hij blijkt na weken onderzoek een natuurlijke dood te zijn gestorven.

September

De treinen staken, waardoor het op station Rijswijk heel stil is. Groot Rijswijk interviewt mensen die een Herenboerderij in de regio willen starten. Eigenaar Patrick van Zuiden van hotel, spa en restaurant Savarin vertelt over zijn visie op de horeca en het toerisme in Rijswijk.

Een succesvolle tweede open dag van het Huis van de stad Rijswijk vindt plaats.

Plannen voor twaalf buurtschappen in Pasgeld en mogelijk een autovrije Lange Kleiweg worden bekendgemaakt. In de Bogaard komt het Glazen Radiohuis te staan. De eerste regionale G-Sportdag vindt in Rijswijk plaats. De nieuwe teamchef van Politie Rijswijk stelt zich voor.


BN-er René Karst in het Glazen Radiohuis in de Bogaard, dat aandacht vraagt voor laaggeletterdheid. - DvE


De eerste regionale G-Sportdag vond in Rijswijk plaats. - Robert Heijdemann

Bij de Rijswijkse Schouwburg opent het nieuwe theaterseizoen. Club te Werve viert het eeuwfeest.

Het Strandwalfestival heeft een recordaantal bezoekers. Mensen die al weken protesteren boven de A4 delen hun overtuiging met Groot Rijswijk. Rijswijkers kunnen vredeswensen hangen in de vredesboom in het Huis van de stad.

Er komt weer een boze lezersbrief binnen over foutgeparkeerde deelvoertuigen.

EHBO Rijswijk viert haar 100-jarige jubileumfeest. De winterjassenactie in Rijswijk start, met als uitgangspunt voor elk kind in Rijswijk een warme jas deze winter.


EHBO Rijswijk bestond 100 jaar. - Frans Limbertie

De Bonifatiuskerk bestaat 125 jaar. Tijdens het boerenprotest in Den Haag worden er 30 trekkers op de Huis te Landelaan geparkeerd. De herdenking van de 325-jarige Vrede van Rijswijk vindt plaats.

Oktober

Herberg Van Ouds ’t Nest maakt bekend nieuwe uitbaters te zoeken. Rijswijk vangt tijdelijk 85 asielzoekers uit Ter Apel op, die anders op straat moeten slapen. De asielzoekers zullen na een maand wel weer weg moeten, want het azc moet onbewoond zijn vanaf 1 november.

De gemeente neemt in de loop van het jaar diverse maatregelen om het verkeer veiliger te maken: Rijswijk staat landelijk in de top 10 met de meeste fietsongelukken. Zo komen er nieuwe flitspalen en wordt de Schaapweg versmald.

De sloop van de Sterpassage is intussen begonnen. Om de glorietijd van Winkelcentrum In de Bogaard niet te vergeten, wordt er een bankje gemaakt van materiaal uit de passage. Dit bankje staat voortaan op het Bomenplein.

Horeca-ondernemers en hotels in Rijswijk overhandigen een manifest aan wethouder Werner van Damme: ze willen Rijswijk meer op de kaart zetten.

Galerie Arti-Shock viert haar 50-jarig bestaan. Fotograaf Erik Rumpff wint de Arti-Shockprijs 2022.

Oktober is woonmaand. Kunstenaar Elisabeth ‘Piet’ Rijkels gunt ons een kijkje in haar monumentale pand aan het Julialaantje, Villa Elise.
De Steenlaan gaat heringericht worden: er wordt meer bekend over hoe die eruit komt te zien.

De energierekening blijft, vooral bij huurders in slecht geïsoleerde woningen, hoog oplopen. Rijswijk Wonen schiet te hulp.

De nieuwe burgemeester van Rijswijk wordt bekendgemaakt: Huri Sahin uit Zoetermeer. Ook maakt de gemeente bekend dat de woonlasten in Rijswijk zullen dalen met 2,5%. Verder wordt besloten dat de tunnel aan de Haagweg mag sluiten.

Bij het monument aan ’t Haantje vindt een indrukwekkende herdenking plaats van de fusillade van 10 verzetsstrijders in 1944.


Herdenking gefusilleerde verzetshelden bij Monument ‘t Haantje.  - DvE

Tweede Kamerlid Geert Wilders brengt een bezoek aan dierenasiel ’t Julialaantje.
Er worden 24,4% m inder woningen verkocht in Rijswijk dan in het voorgaande kwartaal.

De Herenstraat moet op de schop en inwoners van Rijswijk worden uitgenodigd om mee te denken via samen.rijswijk.nl.

Nico van Geresteijn start met het maken van dronebeelden van belangrijke verbouwingen in Rijswijk, zoals de voormalige Sijthoff-locatie en de Bogaard.

In korte tijd wordt bekend dat meerdere ondernemers in Oud-Rijswijk hun deuren sluiten, zoals Petit Cavalier en restaurant Elea, maar dat is een gezond verloop, vertelt centrummanager Eric Wilderbeek.

Martin Hakkaart vindt opnieuw onverwacht een Rijswijks schilderij: dit keer van ‘Het Woninkje’ aan het Julialaantje.

Er wordt bekend dat in het nieuwe jaar, vanaf 6 februari, de Hoornbrug gelijktijdig wordt afgesloten met een gedeelte van de prinses Beatrixlaan.

Rijswijk wordt intussen in Halloweensferen gehuld.

Rijswijk heeft in een ‘proef’ bij ongeveer tweehonderd koopwoningen gevraagd om foto’s van privéruimtes, zoals de slaapkamer, badkamer en keuken, om de WOZ-waarde van de woningen te bepalen. Een maand later zal bekend worden dat de gemeente hiermee stopt.

NOS maakt een reportage bij het bunkermuseum, die nog steeds extra in de belangstelling staat omdat mensen vrezen voor een kernoorlog.

Rijswijk krijgt een Klimaatburgemeester: Hans Thiebou, die vooral pleit voor hergebruik van tweedehands spullen voor een beter milieu.

Museum Rijswijk ontvangt de tienduizendste bezoeker op de Papier Biënnale.

28 oktober wordt warmer dan ooit.

Inschrijven voor 100 huurwoningen in het middensegment, in Parkrijk, wordt mogelijk. Er zullen uiteindelijk meer dan 3000 reacties op komen. Inwoners van Rijswijk die een sociale huurwoning achterlaten, hebben voorrang.


Er is overweldigend veel belangstelling, vanuit heel Haaglanden, voor de 100 nieuwe huurwoningen in RijswijkBuiten in het middensegment. - DvE

Mieke Ruigrok, de nieuwe directeur van Stichting Welzijn Rijswijk, vertelt over haar plannen met de stichting aan Groot Rijswijk.

Het personeelstekort bereikt een dieptepunt.

November

De deelvoertuigen van Go Sharing verdwijnen uit het straatbeeld. Dat leidt tot veel blije reacties op Facebook.

Rijswijker Chicco van de Luijtgaarden brengt een Haags WK-lied uit: ‘Veeg ze van het matje’.

De Rijswijk Talent Award 2022 wordt gewonnen door Seline Oosterling, een apothekersassistente met een klimaatbewust kunstwerk.

Schrijfster Yvonne Keuls brengt een bezoek aan Bibliotheek aan de Vliet.


Schrijfster Yvonne Keuls in Bibliotheek aan de Vliet. - Frans Limbertie

Directeur-bestuurder Patty Jacobs van Trias, Centrum voor de Kunsten maakt haar vertrek bekend.

Er komt een tweede treinstation in Rijswijk, namelijk in RijswijkBuiten.

De eerste buis voor WarmtelinQ wordt de grond in getrokken onder de Prinses Beatrixlaan.

Na vier jaar lobby’en komen er meer prullenbakken in de stad, tot blijdschap van Wij. Rijswijk.

De door vrijwilligers georganiseerde Sinterklaasintocht in Rijswijk verloopt zonder problemen. Wel zorgen de Zwarte Pieten voor ophef op social media.

De winnaar van de Publiekprijs voor de Papier Biënnale wordt bekendgemaakt: Anita Groener.

De tweede fase van de bouw van het bedrijventerrein in Parkrijk is gestart.

Bewoners van de Strijp komen bij elkaar om te praten over een gezamenlijk warmtenet voor de wijk.


Actievoerders uit heel Nederland in De Compagnie. - Robert Heijdemann

Vanuit heel Nederland komen er zorgtaxi-vervoerders actie voeren in Rijswijk.

December

Ministers Hugo de Jonge en Conny Helder bezoeken woonzorgcentrum Nieuw Benedictus om hun landelijke Woonzorgprogramma te presenteren.

Er vindt een tweede protest plaats tegen de (langere) sluiting van de tramhalte aan de Treubstraat.

Team MSE2 van basketbalvereniging Lokomotief levert een ongelooflijke prestatie door te winnen van promotiedivisieteam CobraNova.

Wij. Rijswijk heeft voor elkaar gebokst dat er meer vrijwilligers worden bedankt op de vrijwilligersdag in januari 2023 en neemt alvast een voorproef door persoonlijk enkele vrijwilligers in het zonnetje te zetten.

Rijswijks-Belang loopt een dagje mee met de politie in Rijswijk.

Hans Lammertink vertelt over zijn plannen om van het Prinses Irene Sportpark een buurthuis voor Rijswijkers te maken.

Youp van ’t Hek doet op zijn laatste tour ook de Rijswijkse Schouwburg aan en geeft daar een interview over in groot Rijswijk.

De kinderrechtenambassadeurs maken, kort voor hun afscheid, bij wethouder Armand van de Laar bekend dat ze meer verkeersveiligheid willen in Rijswijk. Daar is de wethouder het geheel mee eens.

Scholieren van het Stanislascollege presenteren adviezen om armoede in Rijswijk aan te pakken.

Arjan Kwakernaak van Museum Rijswijk presenteert een boek over 850 jaar Hoornbrug: er blijkt altijd al gemopper over te zijn geweest.

Energieambassadeurs gaan in Rijswijk de deuren langs om bewoners tips te geven over hoe ze energiebesparende maatregelen kunnen treffen.

Driemaal is scheepsrecht: Martin Hakkaart vindt voor de derde keer een Rijswijks schilderij met een verdwenen tafereel. Dit keer van Huis te Hoorn.

Semper Altius krijgt negen nieuwe jeugdtrainers.

Het Wilhelminamonument is intussen officieel op de Monumentenlijst van Rijswijk geplaatst. Hans Paping vertelt nog eens in Groot Rijswijk waarom het zo belangrijk is dat dit monument ook op een andere plek komt te staan, het Ruysdaelplein.

Op 12 december wordt burgemeester Huri Sahin geïnstalleerd. Zij is de eerste Turks-Nederlandse burgemeester van Nederland en wordt door burgemeester Bouke Arends van het Westland ‘stem van de stille geluiden’ genoemd.


Installatie burgemeester Huri Sahin. - Erwin Dijkgraaf

Premier Mark Rutte bezoekt de eindejaarsbijeenkomst voor ondernemers uit de regio in de Rijswijkse Schouwburg.

De gemeente maakt bekend dat er meer sociale huurwoningen komen, maar hoeveel precies, is niet bekend.

De vernieuwde Aldi aan de Herenstraat wordt geopend.

Ad Schilperoort wordt failliet verklaard. Een briefje op de winkeldeuren in Rijswijk geeft te kennen dat er een reorganisatie plaatsvindt en ze 2 januari weer open gaan, maar de curator wil daar op moment van schrijven nog geen mededelingen over doen.

De subsidie voor flexwoningen op het terrein waar eerst het azc gevestigd was, wordt toegekend aan de gemeente Rijswijk: 4,8 miljoen, maar liefst.

Sjaak Bral speelt zijn eindejaarsshow in de Rijswijkse Schouwburg en geeft daar een interview over.


Sjaak Bral treedt op in de Rijswijkse Schouwburg met zijn eindejaarsconference. - Martijn Beekman

Op een oproep van Groot Rijswijk om mooie winterfoto’s, komen 39 inzendingen binnen.

Er komen 31 nieuwe sociale huurwoningen aan de Godfried Bomansstraat.

350 Rijswijkers met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben dit jaar een baan gevonden via het Werkgeversservicepunt.

Een bewoonster van de C.T. Storklaan deelt in Groot Rijswijk de overlast die zij en haar buren ervaren door bouwwerkzaamheden.

Voor de Voedselbank Haaglanden was het een lastig jaar. In december ontvangen ze 82 kratten met ingezamelde levensmiddelen van Sportief Besteed groep.

In de Binckhorst in Den Haag komen 35.000 woningen, in plaats van 25.000. Politieke partijen in Rijswijk vrezen voor verkeersinfarcten en CDA, Wij. Rijswijk, Rijswijks-Belang en VVD dienen een motie in om eerst tot een regionale mobiliteitsvisie te komen voor er verdere stappen worden gezet, en desnoods de weg af te sluiten voor verkeer uit Den Haag. Met één stem meer tegen wordt de motie verworpen.

Optisport De Schilp heeft het moeilijk door de hoge energieprijzen, werd eerder dit jaar bekend, maar zal in 2023 gewoon open blijven.

Wim Dammers stopt als secretaris bij de Historische Vereniging Rijswijk: er wordt een opvolger gezocht.

Dank

Dit was maar een greep uit het nieuws van het afgelopen jaar. Al deze nieuwsitems (en nog veel meer) hadden niet gepubliceerd kunnen worden in Groot Rijswijk en op rodi.nl/rijswijk, zonder de grote inzet van journalisten Robert Heijdemann, Frans Limbertie, Tino van Dam, Ronald Mooiman, dichter Rick van der Rest, illustrator Keith Tolk, de woordvoerders van de gemeente en politie, alle organisaties die ons op de hoogte brachten of te woord wilden staan van/over belangrijke ontwikkelingen en natuurlijk alle ondernemers en andere adverteerders die aan de 52 edities van Groot Rijswijk dit jaar financieel en vaak ook redactioneel bijdroegen. De redactie bedankt al deze mensen, en ook: alle Rijswijkers die tips en foto’s instuurden voor interessante nieuwsitems, of zelfs complete persberichten, iedereen die ons te woord wilde staan op straat en alle lezers voor het op welke manier dan ook betrokken zijn bij de krant en website. Wij wensen u van harte veel goed nieuws toe in 2023!