Sleutel voor eerste huurster van de Koploper in RijswijkBuiten

Algemeen
De uitreiking van de eerste sleutel van de koploper aan mevrouw Van Welzem door Armand van Laar, Nicolle ter Louw, Gijs van Malsen en Rob van den Broeke.
De uitreiking van de eerste sleutel van de koploper aan mevrouw Van Welzem door Armand van Laar, Nicolle ter Louw, Gijs van Malsen en Rob van den Broeke. (Foto: Robert Heijdemann)

In een recordtijd van twee jaar zijn donderdag de eerste appartementen opgeleverd van het nieuwe Woon-winkelcomplex De Koploper in RijswijkBuiten. Mevrouw van Welzen is de eerste huurster die een sleutel ontvangt. Na haar volgen deze dag nog 41 huurders.

Door Robert Heijdemann

In totaal komen hier op zeven etages 135 appartementen, een wijkontmoetingscentrum en de Lidl. Deze supermarkt wordt in februari ingericht, zodat de deuren dit eerste kwartaal nog open gaan. Ook is er ruimte voor nog een paar andere winkels. Zo kunnen bewoners van De Koploper direct al hun boodschappen doen in de eigen wijk.


Binnenkort opent de Lidl haar deuren. - RH

Blije gezichten

Het is nog donker in Rijswijk, maar rond de Koploper is al veel activiteit. Werklieden zijn druk met het afbouwen van laatste woningen. Bij de ingang van het gebouw wordt de koffiebakfiets van de Rijswijkse B&B De Oude Bakkerij binnengereden. Medewerkers van woningcorporatie Rijswijk Wonen richten de hal in met statafels. Op een van de tafels liggen mappen en een stapel sleutels. Hier worden vandaag huurders van 42 appartementen blij gemaakt.

Super snel

Voordat Rijswijkse mevrouw Van Welzen haar sleutel krijgt, vertelt Rob van den Broeke van Rijswijk Wonen: “Het project begon te spelen in oktober 2020, ruim twee jaar terug. Normaal gesproken duurt projectontwikkeling van kop tot staart zeven jaar. Deze woningen zijn in een ultra korte tijd gebouwd”. Hij gaat ook in op de mix van bewoners die hier gaat wonen. “De 135 huurwoningen worden voor een groot gedeelte verhuurd aan mensen die 55 jaar of ouder zijn. De studio’s zijn voor huurders die jonger zijn dan 23 jaar. 20 woningen verhuren we aan Stichting De Blauwe Parel, een woon- en werkinitiatief voor jonge mensen met en zonder verstandelijke beperking. En een aantal woningen worden direct bemiddeld aan mensen die verhuizen uit het vernieuwingsgebied Te Werve Oost.”

Buurtcentrum

Op de begane grond van de Koploper komt het buurtcentrum van RijswijkBuiten. “Dat wordt het inlooppunt voor alles en iedereen in de wijk. Daarin komen initiatieven en mensen samen”, vertelt wethouder Armand van de Laar. “De druk op de woningmarkt is heel groot in Rijswijk en de regio. Belangrijk is daarom dat De Koploper in zo’n korte tijd is neergezet. Dit bewijst dat lokaal maatwerk loont”.


Op de begane grond waar het buurtcentrum komt. - RH

Collegawethouder Gijs van Malsen benadrukt het belang van betaalbare woningen. “De bouw van huurwoningen in Rijswijk is hard nodig. De Koploper is hiervan een voorbeeld. Betaalbare huurwoningen kan. Dat brengt doorstroming op gang. Met woningen die vrij komen voor starters en gezinnen.”

Beetje trots

Nicolle ter Louw van Dura Vermeer vertelt dat bouwer Dura Vermeer best een beetje trots is op de Koploper. “Het gebouw met alle voorzieningen is zo snel gerealiseerd. De woningen zijn heel energiezuinig door de toepassing van hoogwaardige isolatie, een warmtepomp voor de vloerverwarming, zonnepanelen en gebalanceerde ventilatie. Ook aan de vogels en vleermuizen wordt gedacht. In de kopgevel staat de lettertekst HEEN EN WEER, met daarin 80 nestkasten verwerkt.”


De kopgevel met de letters ‘Heen en weer’. - RH

Vleermuizen

“Hier vliegen straks de vogels in en uit, heen en weer”, legt Monice Janson uit. Zij is de kunstenaar en heeft dit gemaakt. Hoe kwam ze op ‘heen en weer’? “De ontwikkelaar wilde graag nestkasten op de gevel. Omdat het hier een vogelrijk gebied is. Ik zag de vogels voor mij. En hoe ze in en uit de nestkasten vliegen. Maar hoe leuk zou het zijn als de vogels in en uit de letters ‘heen en weer’ zullen vliegen?” En het idee was er. De nestkasten zijn in de letters verstopt. “Als je goed kijkt, zie je het. De kleur van de nestkasten is iets lichter dan de kleur van de bakstenen van de letters.” ‘Heen en weer’ slaat overigens niet alleen op de vogels. Omwonenden rijden, fietsen of lopen zo meteen óók heen en weer. Maar dan voor hun boodschappen. Tegenover De Koploper rijdt de trein. En ook die gaat heen en weer.