Stanislas Beweeg vmbo/mavo-leerlingen meten fijnstof in Rijswijk

Algemeen
De leerlingen gaan samen met juf Jessica en de wethouder de fijnstof-concentraties meten tijdens de eerste fietstocht.
De leerlingen gaan samen met juf Jessica en de wethouder de fijnstof-concentraties meten tijdens de eerste fietstocht. (Foto: RH)

Rijswijk heeft na Rotterdam de hoogste concentratie luchtverontreiniging in vergelijking met andere gemeenten in Nederland. Leerlingen van het Stanislas Beweeg vmbo/mavo krijgen speciale snuffelsensoren op hun fiets en gaan zes weken de fijnstof in Rijswijk meten. Op woensdag 18 januari gaf wethouder Mark Wit (Milieu) samen met een aantal van hen de aftrap voor dit ‘Samen Meten Project’.

Door Robert Heijdemann

Alle meetresultaten worden via GPS gekoppeld aan stukjes Rijswijk. Op www.knowyourair.ned is naarmate de proef vordert, steeds beter te zien waar de meeste stikstof concentratie is. Na deze leerlingen nemen later dit voorjaar ook leerlingen van het Rijswijks Lyceum deel aan het project. Ter afsluiting van het traject presenteren leerlingen op een slotbijeenkomst in het stadhuis later dit jaar de resultaten van het project.

Schadelijk voor gezondheid

Fijnstof, een mengsel van microscopisch kleine deeltjes, is een vorm van luchtvervuiling, die bij inademing schadelijk is voor de gezondheid. Zo leidt het bij mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten tot verergering van hun symptomen, en benadeelt het bij kinderen de ontwikkeling van de longen. De maximaal toegestane normen voor fijnstof worden in Europa op veel plaatsen overschreden. In Nederland verliest een inwoner gemiddeld ongeveer één gezond levensjaar door de chronische gezondheidseffecten van fijnstof.

Het Schone Lucht Akkoord

Gemeente Rijswijk wil een gezonde leefomgeving voor haar inwoners en bezoekers. Hiervoor neemt de gemeente lokale maatregelen en wil ze samenwerken met inwoners, ondernemers en andere betrokken partijen. Ook werkt de gemeente in het kader van het Schone Lucht Akkoord samen met de landelijke en andere overheden aan de uitvoering van maatregelen voor schone lucht. Het doel van het Schone Lucht Akkoord (SLA) is 50% gezondheidswinst in 2030 ten opzichte van 2016. Deze doelstelling moet onder andere worden gerealiseerd met verbetering van de luchtkwaliteit. In het akkoord is ook afgesproken bij de uitwerking inwoners, maatschappelijke organisatie en bedrijven te betrekken.

Snuffelfietssensoren

Bij dit ‘Samen Meten Project’ werkt de gemeente samen met Globe Nederland om leerlingen van Rijswijkse scholen te betrekken bij de fijnstofproblematiek. “Globe heeft bij andere gemeenten, zoals Utrecht, de snuffelfietssensoren al uitgebreid getest. Wij gaan in Rijswijk ook lessen geven aan de scholieren”, vertelt Dorien Dorresteijn van Globe Nederland. Ook verrichten wij op verschillende plaatsen luchtmetingen.”

In zijn woorden voorafgaande aan de eerste fietsmeettocht door Rijswijk benadrukte wethouder Mark Wit dat het belangrijk is Rijswijk gezonder te maken. “We willen de jeugd een gezonder toekomst geven. Daarvoor is het belangrijk te weten wat er in de lucht zit.”

Zelf aan de slag

De leerlingen uit de tweede klassen reageren bij de presentatie van het project enthousiast. “We doen in het kader van het vak algemene vaardigheden wel vaker projecten, recent nog over de Bogaard”, legt juf Jessica uit. “Alleen nu krijgen Rijswijkse middelbare scholieren de kans zelf onderzoek te doen naar de luchtkwaliteit in de gemeente. Naast een aantal inhoudelijke lessen op school, biedt Globe Nederland de leerlingen ook de mogelijkheid zelf op pad te gaan om het fijnstofgehalte te meten. Door hypermoderne snuffelfietssensoren op hun fiets vast te maken, kunnen leerlingen de luchtkwaliteit in kaart brengen.”

Verbeteren luchtkwaliteit

Gemeente Rijswijk heeft een verhoogde concentratie luchtverontreiniging in vergelijking met andere gemeenten in Nederland. Voor een belangrijk deel komt dat door het verkeer van de snelwegen A4 en A12 en A13. Dat verkeer maakt van en naar Den Haag gebruik van de Rijswijkse afritten. Rijswijk maakt zich al jaren sterk voor onder meer een ondertunneling van de Beatrixlaan. De gemeente vindt het daarom van belang met inwoners, ondernemers en bezoekers te werken aan verbetering van de luchtkwaliteit. Elke stap naar betere luchtkwaliteit telt.