Afsluitingen Heinenoordtunnel (A29) vanaf februari vanwege renovatie

Algemeen
Impressie van de gerenoveerde tunnel met in de tunnelbuis richting Bergen op Zoom het middentunnelkanaal.
Impressie van de gerenoveerde tunnel met in de tunnelbuis richting Bergen op Zoom het middentunnelkanaal. (Foto: Rijkswaterstaat)

Rijkswaterstaat renoveert in 2023 en 2024 de Heinenoordtunnel in snelweg A29. Onderdeel van de renovatie is bijvoorbeeld een middentunnelkanaal voor de veiligheid. De tunnel is voor de renovatie regelmatig afgesloten.

Na twee jaar van voorbereidende werkzaamheden gaat de renovatie - volgens planning - in februari beginnen. De tunnel is deze maand dan drie keer een nacht en ieder weekend afgesloten in 1 rijrichting. Daarna zijn er iedere maand nacht- en weekendafsluitingen. Eind april, begin mei en in augustus 2023 is de tunnel voor langere tijd, en ook op doordeweekse dagen, in beide richtingen dicht. De renovatie duurt tot eind 2024.

Na bijna 60 jaar tijd voor een grondige renovatie

Irene Schnieders, projectmanager bij Rijkswaterstaat: “De tunnel is in 1969 geopend en is aan het einde van zijn technische levensduur. Na bijna 60 jaar is het tijd voor een grondige renovatie. We vervangen onder andere alle tunnel technische installaties en systemen die nodig zijn om de tunnel te bedienen, besturen en bewaken. Dan moet je denken aan ventilatoren, camera’s, luidsprekers en aan meer dan 150 kilometer aan kabels. Verder renoveren we de constructie en komt er een middentunnelkanaal, dat is een afgesloten vluchtgang tussen de twee tunnelbuizen”

Afsluitingen in februari

De tunnel is afgesloten van:

- woensdag 1 februari 22.00 uur tot donderdag 2 februari 05.00 uur richting Rotterdam
- vrijdag 3 februari 22.00 uur tot maandag 6 februari 05.00 uur richting Rotterdam
- vrijdag 10 februari 22.00 uur tot maandag 13 februari 05.00 uur richting Rotterdam
- woensdag 15 februari 22.00 uur tot donderdag 16 februari 05.00 uur richting Rotterdam
- donderdag 16 februari 22.00 uur tot vrijdag 17 februari 05.00 uur richting Bergen op Zoom
- vrijdag 17 februari 22.00 uur tot maandag 20 februari 05.00 uur richting Bergen op Zoom
- vrijdag 24 februari 22.00 uur tot dinsdag 28 februari 05.00 uur richting Rotterdam

Let op: van vrijdag 10 februari 07.00 uur tot dinsdag 17.00 uur is het fietspad aan de kant van Barendrecht (langs het dienstgebouw) deels afgesloten. De fietsbuis van de Tweede Heinenoordtunnel is open.

Alle afsluitingen in 2023 voor het wegverkeer staan op www.rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel.

Afsluitingen en omleidingen. - Rijkswaterstaat

Omleidingen voor wegverkeer

- Bij afsluitingen in de rijrichting Rotterdam (van zuid naar noord) wordt doorgaand verkeer omgeleid via de A16/A17 en A15. Verkeer van de Hoeksche Waard via de A16 en N217.
- Bij afsluitingen in de rijrichting Bergen op Zoom (van noord naar zuid) wordt doorgaand verkeer omgeleid via A15 en de A16/A17. Verkeer naar de Hoeksche Waard via de N217. Verkeer naar Goeree-Overflakkee wordt omgeleid via A15 en de N57.

Omleidingen (brom)fietsers

Bij afsluitingen van het fietspad aan de kant van Barendrecht is de omleiding voor fietsers van/naar Hoeksche Waard via de Achterzeedijk. Borden geven de omleiding aan.

Extra reistijd en gratis ponten

Tijdens de afsluitingen moet het wegverkeer rekening houden met extra reistijd. In de nachten en weekenden varieert dat van 15 tot 45 minuten. Bij afsluitingen op doordeweekse dagen kan deze in de spits oplopen tot een uur.

De fiets is op korte afstanden een goed alternatief voor de auto. Tijdens de afsluitingen van de Heinenoordtunnel is de overtocht bij de veerponten Rhoonsveer (tussen Oud-Beijerland en Rhoon) en Puttershoek (tussen Puttershoek en Zwijndrecht) gratis voor (brom)fietsers en voetgangers. En bij het veer tussen Nieuw-Beijerland - Hekelingen is de overtocht ook gratis voor (brom)fietsers, scooters en motoren en hun bijrijders.

Kiltunnel tolvrij

Zolang de Heinenoordtunnel is afgesloten, geldt voor het verkeer in de afgesloten rijrichting dat de Kiltunnel in die rijrichtingtolvrij is.

Maatregelen

Om de hinder te kunnen beperken treft Rijkwaterstaat maatregelen. “Bij maatregelen moet je denken aan werken in perioden met het minste verkeer op de weg, dat wil zeggen nachten, weekenden en vakanties. Maar ook aan aanpassingen van bestaande wegen om de doorstroming op gang te houden, het in stand houden en extra inzet van het openbaar vervoer en stimuleren van fietsen op korte afstanden, en uiteraard communicatie, ook voor het internationale wegverkeer” aldus Daisy Hofmans, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat. “Daarnaast is het advies om files te vermijden door de reis uit te stellen als het kan, niet te reizen als het niet per se hoeft of als het mogelijk is thuis te werken. En dan vooral bij de afsluitingen op werkdagen en in beide richtingen.”

Openbaar vervoer

Door het in stand houden van het openbaar vervoer is de bus ook een goed alternatief voor de auto. Als de tunnel in de A29 dicht is, gaan de lijnbussen door de naastgelegen Tweede Heinenoordtunnel. Tijdens langdurige afsluitingen in beide rijrichting, in mei en augustus, komen tussen busstation Heinenoord en de stations Rotterdam-Zuid, Lombardijen en Barendrecht directe verbindingen (pendelbussen). De dienstregeling en het actieftarief voor de pendelbussen is te zijner tijd te raadplegen via de website van Connexxion en via 9292OV.

(Brom)fietsers

(Brom)fietsers ondervinden zeer beperkt hinder. De buis voor fietsers van de Tweede Heinenoordtunnel blijft open. Om drukte op de omleidingsroutes en op de lokale wegen in de Hoeksche Waard te beperken wordt fietsen extra gestimuleerd. Er komen probeeracties voor de elektrische fiets, kortingsacties en een leuke app met fietschallenges via Ways2Go. Door deze acties, gratis overtochten bij de veerponten voor fietsers en het ophogen van de frequentie en vergroten van de capaciteit van de pont Rhoonsveer en het veer bij Puttershoek tijdens de afsluitingen in de meivakantie en augustus, wordt fietsen extra aantrekkelijk.

Ondersteuning voor bedrijven

Zuid-Holland Bereikbaar en het Brabants Mobiliteitsnetwerk zijn door Rijkswaterstaat ingezet om samen met bedrijven en instellingen te kijken wat zij kunnen doen en wat nodig is om de hinder voor hun bedrijfsvoering, werknemers en /of bezoekers te beperken. Meer informatie staat op de website Hoeksche Waard - Samen Bereikbaar

Meer informatie

Meer informatie over de planning van de werkzaamheden en de renovatie van de Heinenoordtunnel is te vinden op: www.rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel. Daar vindt u ook informatie over de maatregelen die Rijkswaterstaat treft om de hinder te beperken en wat weggebruikers kunnen doen om files te vermijden en zo de hinder voor henzelf én anderen te beperken.