Stedin bouwt sneller in 2023, ook operatie in Rijswijk gepland

Algemeen
Een van de projecten die op de planning staan voor 2023, is het vervangen van de installatie in het hoogspanningsstation op de grens van Den Haag en Rijswijk.
Een van de projecten die op de planning staan voor 2023, is het vervangen van de installatie in het hoogspanningsstation op de grens van Den Haag en Rijswijk. (Foto: Stedin)

In 2023 werkt Stedin aan de bouw van 500 stations, de aanleg van 1.300 kilometer aan elektriciteitskabels en wordt de capaciteit van het net uitgebreid met 425 megawatt extra vermogen op ons regionale hoogspanningsnet. Dat is 30% meer dan vorig jaar en kan vergeleken worden met de elektriciteitsvoorziening van 1,5 keer de stad Den Haag.

Energie

Met dit nieuwe vermogen kun je alleen al 100 windmolens duurzame stroom op laten wekken. Stedin plant voor 2023 €825 miljoen euro voor het verstevigen van de energie-infrastructuur in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland, in 2022 was dat €719 miljoen euro. Sneller bouwen is volgens Stedin nodig om de explosieve groei van laadpalen, zonnepanelen, warmtepompen en de elektrificatie van de industrie te faciliteren.

Mensen, materialen, geld en ruimte nodig

Om alle plannen van Stedin te realiseren zijn voldoende mensen, ruimte in de ondergrond, materialen en geld nodig. Met haar vier bedrijfsscholen richt Stedin zich op het opleiden van MBO’ers en zij-instromers, statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Naast voldoende technische vakmensen heeft Stedin ook meer geld nodig. Behalve de €500 miljoen van het Rijk, wil de netbeheerder ook geld - in de vorm van aandeelhouderschap - van de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland en de niet-aandeelhoudende gemeenten in haar verzorgingsgebied. Het is nog niet duidelijk  of deze partijen inderdaad aandeelhouder zullen worden.

Hoogspanningsstation Rijswijk/Den Haag

Een van de projecten die op de planning staan voor 2023, is het vervangen van de installatie in het hoogspanningsstation op de grens van Den Haag en Rijswijk. Die bestaat uit een transformator en kabels tussen een hoogspanningsstation van Stedin en een terrein van TenneT waar de transformatoren zich bevinden. De terreinen liggen 100 meter uit elkaar en het kabeltracé is in totaal 230 meter. Ondanks de beperkte afstand komt er veel kijken bij dit traject, zoals het verkrijgen van een omgevingsvergunning, bodemonderzoek en toestemming voor buitengewoon en zwaar transport door de RDW. Dat laatste is nodig om de transformator van 100.000 kilo in de week van 9 februari te transporteren naar een erkend verwerker.