Rijswijkse corporaties doen mee: verduurzaming 9.000 sociale huurwoningen

Algemeen
De bestuurders van 4 van de corporaties: Marion Timmermans (Stedelink), Jacco Maan (Vidomes), Mariëtte Heemskerk (De Goede Woning) en Lucas de Boer (Rondom Wonen). Rob van den Broeke, medeondertekenaar en bestuurder van Rijswijk Wonen, staat niet op de foto.
De bestuurders van 4 van de corporaties: Marion Timmermans (Stedelink), Jacco Maan (Vidomes), Mariëtte Heemskerk (De Goede Woning) en Lucas de Boer (Rondom Wonen). Rob van den Broeke, medeondertekenaar en bestuurder van Rijswijk Wonen, staat niet op de foto. (Foto: PR)

Vijf woningcorporaties in de regio Haaglanden gaan een langdurig partnerschap aan met enkele vaste aannemers: Vidomes, De Goede Woning, Rondom Wonen, Stedelink en Rijswijk Wonen. Dit initiatief - ‘Bouwstroom verduurzaming’ genoemd - heeft tot doel om in 8 jaar tijd naar verwachting 9.000 sociale huurwoningen te renoveren en verduurzamen. Eind januari zetten de bestuurders van de betrokken corporaties hun handtekening onder de intentieovereenkomst voor deze intensieve samenwerking, waarbij alle woningen in één keer worden aanbesteed.

“Om de enorme verduurzamingsopgave voor elkaar te krijgen, is het noodzakelijk om fors te versnellen”, vertelt Niels Vlieg, manager Vastgoedontwikkeling bij Vidomes en initiatiefnemer van de Bouwstroom verduurzaming. “En dat kan, omdat we alles in één keer aanbesteden, en daarmee het wiel niet elk project opnieuw uit hoeven vinden. Dit levert forse tijdswinst op ten opzichte van elk project apart aanbesteden.”

Win-win voor alle partijen

Niels Vlieg vervolgt: “Ook het risico dat er in deze ingewikkelde markt geen aannemer beschikbaar is, neemt sterk af door dit langlopende partnerschap. Daarnaast werken we veel efficiënter door werkprocessen op elkaar af te stemmen en waar mogelijk te standaardiseren. Win-win voor alle partijen!”

Door het combineren van deze veelheid aan renovatie- en verduurzamingsprojecten zijn de corporaties een aantrekkelijke partner voor aannemers. “Een aannemer krijgt immers een stabiele basis aan opdrachten voor een lange periode. Als corporaties kunnen we efficiënter samenwerken en krijgen we als voorkeursklant voorrang en meer aandacht als dat nodig is”, vertelt Niels Vlieg. Nieuw wordt de optimale transparantie in de boeken van de aannemer om marktconforme prijzen te waarborgen.

Bestuurders corporaties tekenen intentieovereenkomst: aanbesteding van start

De bestuurders van de corporaties hebben hun handtekening op 27 januari gezet: het startschot waarmee de aanbesteding voorbereid kan worden. De gunning aan drie aannemers staat gepland voor eind 2023, zodat de Bouwstroom verduurzaming in 2024 van start kan.