Ook in Rijswijk teruglopende interesse van investeerders nieuwbouw

Algemeen
Nieuwbouwproject de Koploper, RijswijkBuiten in 2022.
Nieuwbouwproject de Koploper, RijswijkBuiten in 2022. (Foto: Archief/RH)

In Rijswijk werden er in 2022 meer nieuwbouwwoningen gebouwd dan in het voorgaande jaar. Het vooruitzicht op nieuwbouwplannen in de nabije toekomst lijkt echter somber. Net als andere gemeenten in de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel en Gelderland, merkt de gemeente Rijswijk een teruglopende interesse van investeerders. Dat bleek uit een rondvraag door het ANP.

In 2022 werden ruim 74 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd, meldde het CBS dinsdag 31 januari. Dat is het hoogste aantal nieuwbouwwoningen sinds 2012. De totale woningenvoorraad in Nederland groeide daarmee 0,9%. In Rijswijk was dat 0,8%, aardig dicht op het landelijk gemiddelde dus. Maar de trend lijkt nu te keren.  

‘Projecten lopen moeilijker’

De gemeente Rijswijk liet aan persbureau ANP weten dat projecten die verkocht moeten worden aan een belegger nu moeilijker lopen. Eenzelfde trend constateerden in Zuid-Holland de gemeenten Nieuwkoop en Den Haag. In Den Haag moesten corporaties zelfs ‘inspringen’ na het terugtreden van een belegger. “Dat kan niet tot het oneindige, gezien de beperkte investeringsruimte van corporaties in onze regio”, zei een woordvoerder.

Ontbreken regels middenhuur

Dat het nu minder aantrekkelijk is voor beleggers om met nieuwbouwprojecten in zee te gaan, zou onder andere komen door problemen in de woningbouw, zoals stijgende bouwkosten en hogere hypotheekrente, maar ook door het nog ontbreken van regels voor de middenhuur; woningen met een huur tussen ongeveer 800 en 1100 euro per maand.

Nieuwbouw versnellen

Het is de bedoeling van het kabinet dat er in Nederland tot en met 2030 900.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) presenteerde medio januari nog een advies om nieuwbouw te versnellen. Een van zijn plannen was het nog maar één keer beroep toestaan bij omgevingsvergunningen voor woningbouwprojecten, in plaats van beroep én hoger beroep. Door die wijziging kunnen afgegeven vergunningen sneller onherroepelijk worden.

Vergunningen

Het regelen van vergunningen lijkt inderdaad een van de remmen op het in aanbouw nemen van projecten door beleggers. Onno Dwars, directeur van bouwontwikkelaar Ballast Nedam Development, gaf vorige week aan dat grote beleggers zoals pensioenfondsen afwachten en weinig interesse tonen in met name grote bouwprojecten, omdat ze eerst willen dat de risico’s uit een project zijn voor ze instappen. Een van die risico’s is het niet krijgen van vergunningen.