Yvo van der Vat ‘strijdt’ niet langer voor kunst in de openbare ruimte

Algemeen
Het kunstwerk 'Spiegels' van Dirk Dijkstra in de vijver tussen de Generaal Spoorlaan en het Rijswijkse bos.
Het kunstwerk 'Spiegels' van Dirk Dijkstra in de vijver tussen de Generaal Spoorlaan en het Rijswijkse bos. (Foto: Wikifrits)

Yvo van der Vat, beeldend kunstenaar, stopt met deelnemen aan de commissie voor Kunst in de openbare Ruimte Rijswijk. In een ingezonden brief legt hij uit waarom.

“Sinds februari 2015 zit ik in de commissie voor Kunst in de openbare Ruimte Rijswijk en daar was ik trots op. Trots op het feit dat er in Rijswijk nog steeds de 1%-regeling bestaat, waardoor er de mogelijkheid is om ‘nieuwe’ kunstwerken te plaatsen bij nieuwbouw of renovatieprojecten, zoals het kunstwerk in RijswijkBuiten van Michiel Kluiters of het werk van Paul de Reus op het Bogaardplein. Ik had graag mijn 10 jaar volgemaakt, maar ik voel mij genoodzaakt om iets eerder de ‘strijdbijl’ erbij neer te leggen. De hoeveelheid energie die ik samen met de commissie gestoken heb in een nieuw te plaatsen kunstwerk bij de nieuwe sporthal de Altis wordt namelijk niet gewaardeerd.”

“Sterker nog, de stekker is uit het project getrokken en ik betreur het idee dat we Rijswijk geen spraakmakend kunstwerk konden bieden van bijvoorbeeld Atelier van Lieshout of Jan van der Ploeg. Ook betreur ik het dat (ondanks alle pogingen) het Wilhelminapark nog steeds geen beeldenroute heeft, mede door miscommunicatie en de coronatijd. Enfin, het gevolg is dat ik mijn bijdrage voor de voortzetting van de commissie niet al te positief zie voor de toekomst. Ik vind dit erg jammer, aangezien ik de samenhang en de harmonie tussen de commissieleden altijd als zeer prettig heb ervaren. Ik wens de commissie veel succes met alle verdere projecten en hoop dat de Gemeente Rijswijk de ogen opent voor al het moois dat de stad rijk is.”