Duidelijkheid voorop bij verduurzamingsslag flat Vredenvoorde

Algemeen
 Vastgoedmanager Albert Biesterveld, bewonersconsulent Letty van der Horst en bestuursleden van flat Vredenvoorde Roel Petri en Henk van Leeuwen, bij het scherm in de centrale hal dat uitlegt wat voor werkzaamheden er zullen worden uitgevoerd in de flat.
Vastgoedmanager Albert Biesterveld, bewonersconsulent Letty van der Horst en bestuursleden van flat Vredenvoorde Roel Petri en Henk van Leeuwen, bij het scherm in de centrale hal dat uitlegt wat voor werkzaamheden er zullen worden uitgevoerd in de flat. (Foto: )

Flat Vredenvoorde aan de Van Vredenburchweg in Rijswijk wordt een stuk duurzamer. Met het plaatsen van de steigers en het inrichten van de bouwplaats is eigenaar Newomij op 9 januari officieel begonnen met de werkzaamheden hiervoor. Maar liefst honderdzestig woningen worden de komende maanden verduurzaamd. Bewoner en voorzitter Henk van Leeuwen is maar wat blij met de renovatie en als bestuurslid van de flat nauw betrokken bij het hele proces. Hij nodigde Groot Rijswijk speciaal uit om te komen kijken.

Door Frans Limbertie

“Dit lijkt me toch zeker een aanwinst voor Rijswijk en een positief verhaal in de krant waard.” Van Leeuwen weet het zeker: hier gaat iedere bewoner beter van worden. “Ik hoor en lees heel vaak verhalen over slecht onderhoud aan appartementencomplexen, ook hier in Rijswijk. Daarom is het goed om te laten weten dat hier alles goed verloopt. De bewoners zijn positief over deze verduurzaming. En dat komt omdat we ze goed informeren over wat er gaat gebeuren in de flat”, aldus Van Leeuwen.

Bewonersbijeenkomsten

De voorzitter stelt ons voor aan Albert Biesterveld, technisch vastgoedmanager van Newomij en Letty van der Horst. De laatste is bewonersconsulent bij Smits Vastgoedzorg en werkt samen met Biesterveld aan het project. Zij zal de aankomende tijd fungeren als contactpersoon voor de bewoners. Van der Horst: “Er zijn ook al een paar bewonersbijeenkomsten geweest, waarin we de mensen precies hebben uitgelegd wat er de komende maanden gaat gebeuren.”

Zorgvuldige planning

Albert Biesterveld geeft aan dat vanaf vorig jaar reeds is begonnen met de voorbereidingen en dat alles zorgvuldig is gepland na intensief overleg met het bestuur van de flat. “Wij vinden het belangrijk om de bewoners juist te informeren over het hele proces. Er komt namelijk heel wat bij kijken. Wat we in feite gaan doen is het complex een ‘goede warme jas’ geven, gecombineerd met groot onderhoud. Alle deuren en ramen worden vervangen, met uitzondering van de voordeur. De deuren worden voorzien van een driepuntssluiting, alle appartementen krijgen dubbele beglazing inclusief ventilatieroosters en de balkonvloeren worden gecoat. De plafonds van alle balkons krijgen een nieuwe verfbeurt en we gaan CO2-gestuurde ventilatiezenders plaatsen. Daarnaast zullen we ook de gemeenschappelijke ruimtes verduurzamen, en dan spreek ik over het isoleren van het dak van de woontorens, de bergingsplafonds en de gevels. Tenslotte worden de dakventilatoren vervangen. Dit alles om de energieverbruikskosten drastisch omlaag te brengen.”

Goede begeleiding

Biesterveld vervolgt: “Het meeste gaat aan de buitenkant gebeuren. We werken via de balkons en wat wij doen is het enkelglas eruit zagen, door middel van een speciale techniek. Beneden in de hal hebben we een scherm hangen waarop we een video kunnen afspelen met de werkzaamheden die we gaan uitvoeren. Op die manier kan men zien wat we gaan doen.” Letty van der Horst benadrukt nog maar eens dat de bewoners, mocht er behoefte aan zijn, hierin goed worden begeleid. “Er zijn acht woningen per verdieping. In elke woning zijn we maximaal vier á vijf dagen bezig. Er zullen ook werkzaamheden binnen plaatsvinden en daarin zal ik de mensen van goed advies voorzien. Denk aan meubels die moeten worden verplaatst en gordijnen die eraf gehaald moeten worden.”

Er klaar voor

Bestuursleden Henk van Leeuwen en Roel Petri (secretaris) zijn enthousiast over de verduurzaming. “Deze opknapbeurt wordt natuurlijk een ‘gigantisch grote klus’. Maar met je energielabel ga je meteen een stuk omhoog en gaan we straks enorm besparen op de stookkosten. Hoe mooi is dat? Het worden spannende en intense maanden, maar we zij er klaar voor!”