Op deze mooie plek in Rijswijk kan je hond nu beter niet loslopen

Algemeen
Op deze plek in het Wilhelminapark zijn klemmen geplaatst om muskusratten te vangen. Die kunnen gevaarlijk zijn voor huisdieren, zoals honden.
Op deze plek in het Wilhelminapark zijn klemmen geplaatst om muskusratten te vangen. Die kunnen gevaarlijk zijn voor huisdieren, zoals honden. (Foto: Rodi.nl)

In het Wilhelminapark, aan de kant van het viaduct bij het Pieter Postmapad, worden muskusratten bestrijd met speciale klemmen. Daarom kunnen honden hier beter niet loslopen en moeten ze uit het water worden gehouden. Daarvoor waarschuwt de Unie van Waterschappen.

De muskusrat is een flink dier. Hij wordt van kop tot staart wel een halve meter. Andere kenmerken zijn een aan de zijkant afgeplatte staart, nauwelijks zichtbare oren en zijn manier van zwemmen: met de rug boven het water. Hij leeft bij het water en is vooral actief rond de schemering of ‘s nachts. Via muskusrattenbestrijding.nl kunnen mensen die een muskusrat signaleren, dat melden.

Gangen graven in dijken

Muskusratten vormen namelijk een bedreiging voor de waterveiligheid. Dat is omdat zij - net als de beverrat - uitgebreide gangenstelsels graven in dijken en oevers. Omdat het dier uit Noord-Amerika komt, heeft het in ons land geen natuurlijke vijanden. Zonder bestrijding door mensen, zou de populatie muskusratten heel snel toenemen. De waterschappen hebben de taak om de dieren terug te dringen tot de landsgrens, en ze daarna tegen te houden zodat ze niet opnieuw een kolonie gaan vormen in ons land. Voor de beverrat is dit laatste al gebeurd. 


Rodi.nl

Meteen overleden

De vallen worden op strategische plekken geplaatst, op basis van aanwijzingen waar de muskusratten zich bevinden: afgekloven rietstengels bijvoorbeeld. Zodra een muskusrat in de klem terechtkomt, is hij meteen overleden. Zo heeft hij er zo min mogelijk leed van. De vallen zijn bovendien speciaal zo gemaakt dat andere waterdieren er niet in vast blijven zitten.

Waarschuwingsbord

De klemmen kunnen echter wel gevaarlijk zijn voor honden die in het water springen. Daarom is er een waarschuwingsbord bij de locatie in het Wilhelminapark in Rijswijk geplaatst. Meer informatie over de bestrijding van muskusratten is te vinden op muskusrattenbestrijding.nl.