Advocaat nabestaanden Rijswijkse moorden krijgt inzage in documenten

Algemeen
Het zaaltje in het gebouw aan de Verrijn Stuartlaan waar de Rijswijkse moorden in 1985 plaatsvonden.
Het zaaltje in het gebouw aan de Verrijn Stuartlaan waar de Rijswijkse moorden in 1985 plaatsvonden. (Foto: PR)

Op 7 maart 1985 werden er drie bandleden op gruwelijke wijze doodgeschoten aan de Verrijn Stuartlaan in Rijswijk. De verjaarde moordzaak staat bekend als ‘Het geheim van Rijswijk’, sinds journalisten Anna Korterink en Mirjam Zuidam (NRC) er onder die naam een podcastserie over maakten. De drievoudige moord is nooit opgelost. Nabestaanden van de slachtoffers eisten in november 2022 opheldering. Het lijkt erop dat die er nu gaat komen: hun advocaat, Liesbeth Zegveld, krijgt 38 jaar na de moord de volledige medewerking van het Openbaar Ministerie.

Door Annemiek van Moorst

In november gaf nabestaande Sietske van Putten, de zus van een van de drie overleden bandleden, nog aan dat zij de onderste steen boven wilde krijgen en dat zij vindt dat de daders berecht moeten worden. Het feit dat deze moord na al die jaren niet is opgelost, knaagt nog steeds. “Je zou verwachten van justitie dat zij zich voor 200% inzetten om de moord op te helderen. Maar dat is niet gebeurd, sterker nog: de zaak lijkt op hoog politiek niveau in de doofpot gestopt te zijn.” 

Sietske vond het bizar dat deze onopgeloste zaak niet verder uitgezocht werd. “Dat moet wel gebeuren.”

Podcastserie: Het geheim van Rijswijk

Journalist Anna Korterink dacht dat ook. Per toeval kwam zij dossiers tegen van wijlen haar vader, Hendrik Jan Korterink, over deze onopgeloste moorden. Zij vond dat hier werk van gemaakt moest worden en is dit gaan uitpluizen. Dit resulteerde in een podcast van tien afleveringen, die in het najaar van 2021 de lucht in is gegaan. Hij is te beluisteren via Spotify of de NRC-app.

Nooit vervolgd

Duidelijk wordt in de podcast dat er veel aanwijzingen zijn dat de Staat niet alles wat in haar vermogen lag gedaan heeft om deze moord op te lossen. De daders en mogelijke opdrachtgevers zijn nooit vervolgd. Een aantal vragen worden in de podcast beantwoord, maar een hoop vragen ook niet.

Kamervragen

Naar aanleiding van de podcast stelde Corinne Ellemeet (GroenLinks), lid van de Tweede Kamer, op 10 maart 2022 schriftelijke vragen aan Minister van Justitie en Veiligheid D. Yesilgöz-Zegerius. Zij geeft aan dat nader onderzoek naar deze zaak wel mogelijk is, maar dat het geen prioriteit van het cold case-team van de politie heeft.

Stichting Gerechtigheid en waarheidsvinding

Naar aanleiding van de onbeantwoorde vragen in de podcast is een groep van overlevenden, nabestaanden en sympathisanten een crowdfundingsactie gestart. Zij eisten opheldering over de Rijswijkse moorden. Dat wilden ze via de rechtbank doen, maar daarvoor was wel geld nodig. Vragen die bij hen leefden waren onder meer wie er verantwoordelijk was voor de tegenwerking van het onderzoek, waarom zij geen inzage kregen in het opsporingsonderzoek en wat deze zaak tot een staatsgeheim maakte.

Verzoekschrift

Met hulp van mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld eisten zij antwoorden op deze vragen, die in een rechtszaak gesteld kunnen gaan worden. Zegveld richtte een verzoekschrift aan de Staat waarin zij vroeg om inzage in alle relevante documenten rondom de Rijswijkse moorden.

Onverwachte wending

Nieuwsmedia AD en Dagblad Suriname maakten vanmiddag bekend dat de advocaat van de nabestaanden nu ‘plotseling’ volledige medewerking van het Openbaar Ministerie krijgt. Officier van Justitie Thijs Berger zou dit aan Zegveld hebben toegezegd. Volgens Dagblad Suriname zijn de nabestaanden door deze voor hen onverwachte wending ‘voorzichtig optimistisch’.