De tafel ‘vrijwilligers’ tijdens het Rijswijkse Sportcafé op woensdag 19 april.
De tafel ‘vrijwilligers’ tijdens het Rijswijkse Sportcafé op woensdag 19 april. (Foto: Archief/Ronald Mooiman)

Workshop Vrijwilligers voor sportverenigingen

donderdag 8 juni 2023 19:45 tot 21:45

Veel sportorganisaties, zowel in Rijswijk als in andere gemeenten, hebben moeite met het vinden en behouden van nieuwe vrijwilligers. Dat bleek onlangs weer tijdens het Rijswijkse Sportcafé op 19 april. Om verenigingen hierbij te helpen, organiseren de sportraden van Rijswijk, Delft en Pijnacker-Nootdorp op 8 juni samen een themabijeenkomst ‘Vrijwilligers vinden en behouden’ voor alle sportclubs uit de drie gemeenten. Met gastspreker en Tweede Kamerlid Inge van Dijk. 

“Sportverenigingen vallen om, maar de overheid doet niets, dat is oliedom en kortzichtig”. Deze uitspraak deed Tweede Kamerlid Inge van Dijk in Trouw van 21 april. Ze heeft een concreet actieplan gemaakt ter ondersteuning van verenigingen en bestuurders. Zij is de gastspreker bij het Sportcafé op 8 juni, dat wordt georganiseerd door de sportraden van Rijswijk, Delft en Pijnacker-Nootdorp, en gaat hierover met de aanwezigen in gesprek.

Nieuwe invalshoeken

Volgens de organisatie belooft het een inspirerende avond te worden, donderdag 8 juni van 19.45 tot 21.45 uur. De bijeenkomst over het werven van vrijwilligers, een van de grootste uitdagingen waar sportraden zich momenteel mee geconfronteerd zien, vindt plaats bij de Delftse Voetbal Club aan de Brasserskade 238 in Delft. Tijdens het Sportcafé geeft Stichting PEP (vrijwilligersorganisatie Den Haag) een workshop met nieuwe invalshoeken voor het vinden van vrijwilligers. Er wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Vrijwilligers voor Sportraad

De Rijswijkse Sportraad is zelf overigens ook op zoek naar uitbreiding van het kleine, vrijwillige team, om de taken goed te kunnen verdelen. Ze zijn op zoek naar een Lid Sportraad en een Jeugdlid Sportraad. Wie geïnteresseerd is, kan dat laten weten via voorzitter@sportraadrijswijk.nl.