Sint-Elisabethsvloed
Sint-Elisabethsvloed (Foto: Ter beschikking gesteld door Sietse Altena)

Sint-Elisabethsvloed door Sietse Altena

donderdag 4 april 2024 19:30 tot 21:30

De Sint-Elisabethsvloed van 1421 staat bekend als de overstroming die het gebied tussen Dordrecht en Geertruidenberg voorgoed heeft veranderd en waaruit de Biesbosch is ontstaan.

Was deze overstroming inderdaad een natuurramp van bijbelse proporties, zoals veel mensen denken? Of was het menselijk handelen de belangrijkste oorzaak? Was het maar één vloed of waren er meer? En wat hebben waterschappen en polders ermee te maken? 

Sietse Altena (69), lid van Nivon, fysisch geograaf en voormalig raadslid van een waterschap neemt je mee terug naar wat er toen gebeurde en de nasleep ervan. Er zijn enkele interessante parallellen met het heden, en dat is (op z’n minst) iets om over na te denken. De lezing vindt plaats in Wijkcentrum Stervoorde, Dr H.J. van Mooklaan 1, Rijswijk.