Succesvolle taxuskever in Rijswijk-Buiten bewijst: biodiversiteit nodig tegen insectenplagen

Agrarisch
De taxuskever wordt ook wel lapsnuitkever genoemd.
De taxuskever wordt ook wel lapsnuitkever genoemd. (Foto: Berend Jan Stijf)

‘Vraatzuchtige taxuskever knaagt duurzame wijk compleet kaal’, berichtte De Telegraaf gisteren over Rijswijk-Buiten. Drie weken eerder meldde het AD dat de buxushagen op een begraafplaats in De Lier zijn gesneuveld door dit insect. Daar is inmiddels zelfs geen groen blaadje meer te bespeuren. Gaat het de bewoners van Rijswijk-Buiten nog lukken dit te voorkomen?

Het is het tweede jaar dat de taxuskever in de duurzame wijk opduikt. Dit insect is ‘s nachts actief. Dan eet hij plantenblaadjes: altijd vanaf de rand van de bladeren. Hij veroorzaakt dus geen gaten middenin de bladeren, zoals een slak dat doet. De larven richten de meeste schade aan, omdat die eten van de wortels en stengelbasis. Hierdoor gaat de plant dood. Vooral jonge planten overleven dit niet. De eenmaal ontpopte taxuskever is actief van mei tot begin oktober. De nieuwe larven komen half juli uit en richten nog schade aan tot begin november.

Overal haagligusters

Het succes van deze kever is volgens Geert van Poelgeest van de afdeling Natuurlijk Delfland te wijten aan de monocultuur van de wijk: overal in de buurt staan haagligusters. En laat de taxuskever, ook wel bekend als Otiorhynchus sulcatus of lapsnuitkever, daar nu net dol op zijn. 

Een tuin met verschillende soorten planten heeft altijd een betere weerstand tegen plagen

Als er verschillende soorten struiken waren geplant, zou de kever nooit zo massaal zijn opgedoken. Dat bevestigt ook Intratuin: “Een tuin met een grote biodiversiteit, diverse soorten planten, struiken en bomen welke ook diverse dieren zullen aantrekken, heeft altijd een betere weerstand tegen plagen en zal sneller een natuurlijk evenwicht vinden tegen ongedierte en schimmels.”


Scharrelkippen zijn de meest ecologische oplossing. - Pixabay

Oplossingen

Zijn er nog manieren om de boel te redden? Veel van de bekende tips tegen de taxuskever - zoals platte plankjes om het beestje te vangen, of aaltjes die de kevers en hun larven binnendringen en daar een voor hen dodelijke bacterie afscheiden - hebben de bewoners van Rijswijk-Buiten al geprobeerd. Tevergeefs. Volgens sommige experts zijn scharrelkippen de meest ecologische en efficiënte manier om taxuskevers te bestrijden: deze kippen zijn verlekkerd op de Taxuskevers, en zeker op haar larven. Bewoners met een ruime tuin zouden dus nog voor deze oplossing kunnen kiezen.

Gezonde tuin

De belangrijkste oplossing is echter zorgen dat planten voldoende weerstand hebben: door de planten een geschikte standplaats en voldoende water te geven, bijvoorbeeld. In een gezonde tuin heeft de taxuskever minder kans.