Klimaatburgemeester van Rijswijk: ‘Wat laat ik na?’

Agrarisch
De vlag in de voortuin van Hans Thiebou is bijna overbodig. Aan de grote hoeveelheid planten zie je al dat hier de groenste inwoner van Rijswijk woont.
De vlag in de voortuin van Hans Thiebou is bijna overbodig. Aan de grote hoeveelheid planten zie je al dat hier de groenste inwoner van Rijswijk woont. (Foto: Debbie van Eijk)

Vorige week werd Hans Thiebou uitgeroepen tot Klimaatburgemeester van Rijswijk. Als er iemand in Rijswijk bewust bezig is met groen, is het deze gepensioneerde tuin- en landschapsarchitect wel. Hij heeft dan ook veel ideeën voor een beter klimaat.

Door Debbie van Eijk

‘Klimaat’ heeft vandaag de dag een wat negatieve bijklank. Hans Thiebou is niet iemand die zich vastlijmt aan een schilderij. Dat mag maar meteen duidelijk zijn. Hans: “Misschien zouden we het beter ‘natuur-’ of ‘milieuburgemeester’ kunnen noemen.” Waarom hij zich opgaf voor deze titel: “Ik vind vooral bewustwording bij mensen over hun invloed op de directe omgeving belangrijk. Zelf denk ik: wat laat ik na aan mijn kinderen en kleinkinderen?” 

Oorspronkelijke keuken

Inmiddels heeft hij een ontmoeting gehad met Mark Wit, wethouder Milieu en duurzaamheid. “De wethouder heeft me toegezegd dat ik word betrokken bij plannen op het gebied van ecologie en milieu.” Het was Hans’ vakgebied, jarenlang. Nu is hij alweer een tijdje gepensioneerd. Financieel hebben Hans en zijn vrouw het goed, maar toch zijn ze zuinig op hun spullen: “Wij zijn geloof ik het enige huis in de straat met de oorspronkelijke keuken er nog in.”

Trots op kinderen

Over het niet weggooien en hergebruiken van spullen, deelde hij eerder al zijn mening in Groot Rijswijk. Nog steeds vindt Hans tweedehands gebruik van spullen iets dat het klimaat ten goede komt. Het maakt hem trots dat zijn kinderen dat van hem hebben overgenomen. “Mijn zoon woont in Myanmar. Hij maakt van oude, teakhouten meubels weer nieuwe meubels en verkoopt ze aan locals voor bijna niets. Ook mijn jongste zoon is altijd bezig met hergebruik van materialen: hij herstelt er molens mee.”

Kinderen nemen veel van hun ouders over, heeft hij geconstateerd. Zoals geen afval op straat gooien. “Als je zelf het goede voorbeeld geeft, ben ik ervan overtuigd dat kinderen het 9 van de 10 keer overnemen.”

Tips

Als hem gevraagd wordt naar kleine dingen die we kunnen doen voor een gezonder milieu, komt Hans vrij gemakkelijk tot tips. Een belangrijke: “Voordat je iets koopt, bedenk: heb ik het echt nodig? En als je iets weg wilt gooien, kun je er vaak anderen nog een plezier mee doen.” De plantendeskundige - Hans kent vele planten en hun toepassing in tuin, park of landschap -, heeft ook tips op het gebied van planten: “Gebruik ze langer, door ze te verpotten of te wachten tot ze opnieuw bloeien. Pas het soort planten in je tuin aan op de ruimte die je hebt, de ligging ten opzichte van de zon en de sfeer die je wilt oproepen. Koop niet zomaar planten omdat ze goedkoop zijn.”

Leuk om te doen

Wat belangrijk is: veel dingen die je kunt doen voor een beter klimaat, zijn ook léúk om te doen. Zoals het doorgeven van gebruikte kleding, of het bijhouden van een groene tuin. “Water geven en bezig zijn met planten is ook therapeutisch. Het is een stukje ontspanning.”

Achteloos met water

Over het klimaat maakt de Klimaatburgemeester zich intussen best veel zorgen. “De weersextremiteiten nemen toe, wijzen statistieken uit.” De hete, droge zomers maken hem extra bewust van de waarde van water. “Mijn zoon is 15 jaar geleden jongerenvertegenwoordiger geweest voor de VN, met als thema schoon drinkwater. Groot Rijswijk schonk er toen ook aandacht aan. Hij maakte destijds een filmpje waarmee hij liet zien hoe schaars water is in andere delen van de wereld. Terwijl wij er eigenlijk heel achteloos mee omgaan. We gebruiken schoon drinkwater zelfs om de wc mee door te spoelen!”

Raintainers

Regenwater gebruiken voor het toilet, door middel van een gescheiden systeem in nieuwe woningbouwprojecten, is een van de maatregelen die hij zou willen opperen bij de gemeente. Tot dat zover is, helpt het gebruik van raintainers ook: waterreservoirs voor aan de regenwaterpijp, die je ook in flats zou kunnen gebruiken.

Klimaatlessen

Kinderen meer in contact brengen met de natuur. Dat is ook iets dat Hans graag meer zou willen zien. Om die reden wil hij klimaatlessen geven op scholen. “Actief, buiten, waar je de natuur ervaart. Slootwater pakken en bekijken wat erin zit. Of plant meer bomen waar kinderen appels kunnen plukken.” Kinderen laten merken hoe mooi de natuur is, daar gaat het hem om. 

Weggegooide spullen

Nog een ideaal: verpakkingsvrij boodschappen doen. En: “Onderscheid maken in weggegooide spullen die nog kunnen worden hergebruikt, en spullen die moeten worden vernietigd. Producten bij supermarkten die over de datum zijn en worden weggegooid, zouden (nog) meer aan de Voedselbank kunnen worden gegeven.”

Ecologisch maaibeheer

De gemeente mag ook het maaibeheer wel een beetje veranderen: “Rijswijk zou over moeten gaan op ecologisch maaibeheer. Niet maaien volgens planning, maar kijken naar de omstandigheden. Als het langere tijd erg droog is, moet je bijvoorbeeld niet maaien. En voer het maaisel af, in plaats van het te laten liggen. Wat anders komt er juist weer meer begroeiing.”

Ontmoetingsplekken

Hans heeft nog veel meer ideeën. Zoals place-making: aangename plekken om mensen bij elkaar te brengen. Het Bogaardplein is er een goed voorbeeld van. Maar wat hebben zulke ontmoetingsplekken met het klimaat te maken? Hans: “Bij ‘klimaat’ denk ik ook aan woon- en leefklimaat. Alles is van invloed op elkaar. Als mensen zich goed voelen in een samenleving, kunnen ze ook bewuster met het milieu omgaan. Een samenleving waarin mensen naar elkaar omkijken, is prettiger dan een samenleving waarin dat niet gebeurt.”