In Rijswijk veel meer auto’s gestolen dan in rest Zuid-Holland

Auto
In Rijswijk is vorig jaar veel meer aangifte gedaan van autodiefstal dan in Den Haag en Rotterdam.
In Rijswijk is vorig jaar veel meer aangifte gedaan van autodiefstal dan in Den Haag en Rotterdam. (Foto: Pixabay)

In Rijswijk zijn in 2022 verhoudingsgewijs meer personenauto’s gestolen dan in Den Haag en de andere buurgemeenten, zoals Pijnacker-Nootdorp, Leidschendam-Voorburg, Delft en Westland. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van LIV (Landelijk Intelligence- en Expertisecentrum Voertuigcriminaliteit). Sterker nog: Rijswijk torent qua diefstal van personenauto’s uit boven de rest van heel Zuid-Holland. De diefstal van voertuigen is bovendien toegenomen ten opzichte van 2021, maar dat laatste lijkt bijna overal in de regio de trend.

In 2022 werd in Rijswijk 151 keer aangifte gedaan van een gestolen voertuig. Een toename ten opzichte van 2021, toen dit 136 keer gebeurde. In 29% van de gevallen werd het gestolen voertuig teruggevonden. Hieronder waren 60 personenauto’s, 30 motors en 58 brom- of snorfietsen. Van de gestolen motors werden er maar 2 teruggevonden (7%), van de brom- of snorfietsen was dit 28%. 

Vermindering aantal diefstallen

Opvallend is dat er iets minder bedrijfsvoertuigen werden gestolen in Rijswijk ten opzichte van 2021: 3 versus 5. Ook werd er vorig jaar geen aangifte gedaan na diefstal van een aanhanger, oplegger of caravan, terwijl daar in 2021 één aangifte van bekend is.

Meer dan buurgemeenten

Als het aankomt op diefstal van personenauto’s steekt Rijswijk met kop en schouders boven de rest van Zuid-Holland uit: 10,5 gestolen personenauto’s per 10.000 inwoners. In Den Haag ligt dat aantal ‘slechts’ op 6,4, in Westland op 2,8 in Delft op 4,4, in Midden-Delfland op 3,6, in Leidschendam-Voorburg op 4,8 en in Pijnacker-Nootdorp op 4,4. Geen gemeente in Zuid-Holland haalt het relatief hoge aantal aangiften van diefstal van personenauto’s in Rijswijk. Zelfs in de veel grotere stad Rotterdam blijft dit aantal steken op 5,8 per 10.000 inwoners. Klik hier voor alle percentages.